Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Da li bi bilo pametno da prekinem školovanje?

Da li bi bilo pametno da prekinem školovanje?

 „Mrzim školu!“ Ako se i ti tako osećaš, možda razmišljaš da napustiš školu. Ovaj članak će ti pomoći da sagledaš neke bolje opcije.

 Zašto neki napuštaju školu

 Prema mišljenju pedagoga, najčešći razlozi zbog kojih učenici napuštaju školu su sledeći:

 •   Problemi sa učenjem. „Ocene su mi sve gore.“

 •   Nezainteresovanost. „Ne vidim nikakvu korist od onoga što učim.“

 •   Finansijski problemi. „Moram da radim da bih finansijski pomagao roditeljima.“

 Razmisli o posledicama

 Biblija kaže: „Pametan pazi na svaki svoj korak“ (Poslovice 14:15). Šta to znači? Ako ozbiljno pomišljaš na to da napustiš školu, dobro razmisli o posledicama te odluke.

 Pitaj se:

 •   Da li ću zbog toga kasnije imati problem da nađem posao?

   „Imaj na umu da ćeš jednog dana morati da se zaposliš da bi mogao da izdržavaš porodicu. Kako ćeš naći posao ako većina poslodavaca traži nekoga ko je završio barem srednju školu?“ (Džulija)

 •   Ako napustim školu, da li ću naučiti da izlazim na kraj sa životnim problemima?

   „Škola te priprema za život. U budućnosti ćeš se suočavati sa sličnim stvarima s kojima se suočavaš u školi, kao što je saradnja s drugima, rešavanje problema i naporan rad.“ (Danijel)

 •   Ako napustim školu, da li ću uspeti da razvijem veštine potrebne za život?

   „Možda ti se čini da u školi ne učiš ništa što će ti kasnije trebati u životu, ali kada sa 23 godine dođeš u situaciju da raspolažeš novcem, pomisliš: ’Dobro je što sam pazila na časovima matematike.‘ “ (Ana)

 Bolji pristup

 •   Potraži pomoć. Biblija kaže: „Uspeh je u mnoštvu savetnika“ (Poslovice 11:14). Ako su ti ocene sve gore i ne znaš kako da ih popraviš, zatraži pomoć od roditelja, profesora, pedagoga ili neke druge pouzdane osobe.

   „Ako imaš problem, razgovaraj s profesorom. Ponekad ti se čini da je profesor uzrok tvojih problema, ali situacija se često može popraviti ako jednostavno zatražiš pomoć.“ (Edvard)

 •   Sagledaj širu sliku. Biblija kaže: „Bolji je kraj stvari nego početak“ (Propovednik 7:8). Kada završiš školu, imaćeš ne samo znanje, već i veštine koje su ti potrebne za život.

   „Možda kao odrasla osoba nećeš morati da pišeš sastave i učiš za kontrolni, ali ako u školi naučiš da se izboriš sa stresom, znaćeš da se izboriš sa izazovima i kada izađeš iz školske klupe.“ (Vera)

  Napuštanje škole se može uporediti sa izlaskom iz čamca pre nego što stigne do pristaništa. Možda ćeš zažaliti što nisi ostao u njemu

 •   Uzmi u obzir druge opcije. Biblija kaže: „Ko je brzoplet sigurno srlja u oskudicu“ (Poslovice 21:5). Nemoj prebrzo zaključiti da je prekid školovanja jedino rešenje. Možda bi mogao vanredno da završiš školu ili neki kurs.

   „U školi učiš da vredno radiš, rešavaš probleme i sarađuješ s drugima. To će ti koristiti čitav život. Svakako se isplati završiti školu.“ (Bendžamin)

 Zaključak: Ako završiš školu, bićeš spremniji za odgovornosti koje te čekaju u životu.