Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Na koga bih mogao da se ugledam?

Na koga bih mogao da se ugledam?

 „Kada sam imala problema u školi, značilo mi je da razmišljam o nekom kome sam se divila, a ko je već prošao kroz nešto slično. Zatim sam se trudila da sledim primer te osobe. Lakše ti je da prođeš kroz teške situacije kada postoji neko na koga možeš da se ugledaš“ (Hejli).

 Uzor ti može pomoći da ne upadneš u probleme i da ostvariš ciljeve. Zato je veoma važno da izabereš uzor vredan oponašanja.

 Zašto birati pažljivo?

 •   Oni na koje se budeš ugledao uticaće na tvoje ponašanje.

   Biblija kaže hrišćanima da zapažaju one koji su dobri primeri. U njoj stoji: „Posmatrajući ishod njihovog načina života, oponašajte njihovu veru“ (Jevrejima 13:7).

   Savet: Pošto će uzor koji izabereš uticati na tebe ili dobro ili loše, izaberi nekoga zato što ima dobre osobine, a ne samo zato što je popularan ili je tvoj vršnjak.

   „Mnogo sam naučio od jednog svog suvernika koji se zove Adam. Značio mi je i njegov stav i celokupno njegovo ponašanje. Neverovatno je kako se i dalje sećam određenih stvari koje je rekao i uradio. On i ne zna koliko je uticao na mene“ (Kolin).

 •   Oni na koje se budeš ugledao uticaće na tvoje razmišljanje i tvoja osećanja.

   Biblija kaže: „Ne zavaravajte se! Loše društvo kvari dobre navike“ (1. Korinćanima 15:33).

   Savet: Izaberi nekog ko ima dobre osobine, a ne nekog ko samo dobro izgleda. U suprotnom, mogao bi da se razočaraš.

   „Kada se stalno upoređuješ s glamuroznim ljudima, smatraš da si nebitna i ružna. Zbog toga možeš postati opsednuta svojim izgledom“ (Tamara).

   Za razmišljanje: Koje se zamke kriju u tome da ti uzor bude neka poznata ličnost?

 •   Oni na koje se budeš ugledao mogu uticati na to hoćeš li ostvariti svoje ciljeve.

   Biblija kaže: „Ko se druži s mudrima, postaće mudar“ (Poslovice 13:20).

   Savet: Ugledaj se na one koji imaju dobre osobine koje i ti želiš da razviješ. Dok budeš posmatrao te osobe, naučićeš koje konkretne korake bi mogao da preduzmeš kako bi ostvario svoj cilj.

   „Bolje je da ne postavljaš neki neodređen cilj kao: ’Želim da budem odgovornija‘, nego da kažeš: ’Želim da budem odgovorna kao Džejn. Ona nikad ne kasni i savesno izvršava svoje obaveze‘“ (Mirijam).

   Zaključak: Kada izabereš uzor vredan oponašanja, utičeš na to kakva ćeš osoba postati.

Dobri uzori ti mogu pomoći da brže ostvariš svoje ciljeve!

 Kako izabrati

 Postoje dva načina na koja možeš izabrati na koga želiš da se ugledaš.

 1.   Možeš izabrati osobinu koju želiš da razviješ, a onda pronaći nekoga kome se diviš, a ko ima tu osobinu.

 2.   Možeš izabrati nekoga kome se diviš, a onda izabrati osobinu koju on ili ona ima, a koju bi i ti želeo da razviješ.

 Radni list uz ovaj članak pomoći će ti u tome.

 Tvoji uzori bi mogli biti:

 •  Vršnjaci. „Želela bih da budem kao moja najbolja drugarica. Nikada nije previše zauzeta da bi stala i pokazala zanimanje za nekoga. Ona je mlađa od mene, ali kod nje primećujem osobine koje meni nedostaju i zbog toga želim da se ugledam na nju“ (Mirijam).

 •  Odrasli. To mogu biti tvoji roditelji ili tvoji suvernici. „Nema sumnje da su moji roditelji moji uzori. Oni imaju predivne osobine. Svesna sam njihovih mana, ali svesna sam i da oni uprkos tim manama i dalje imaju jaku veru. Nadam se da će to isto moći da se kaže za mene kada budem došla u njihove godine“ (Anet).

 •  Biblijske ličnosti. „Izabrala sam nekoliko uzora iz Biblije: Timoteja, Rutu, Jova, Petra, malu Izraelku, svakog iz drugog razloga. Što više učim o biblijskim ličnostima, to mi one postaju stvarnije. Stvarno sam uživala u proučavanju knjige Primeri vere, kao i dela „Uzori vredni oponašanja“ na unutrašnjoj strani zadnjih korica oba dela knjige Mladi pitaju  praktični odgovori na njihova pitanja“ (Melinda).

 Savet: Nemoj izabrati samo jednu osobu da ti bude uzor. Apostol Pavle je suhrišćanima rekao: „Posmatrajte one koji žive po primeru koji smo vam dali“ (Filipljanima 3:17).

 Da li si znao? I ti možeš biti nečiji uzor. Biblija kaže: „Budi uzor vernima u govoru, u ponašanju, u ljubavi, u veri, u čistoći“ (1. Timoteju 4:12).

 „Iako možda i dalje radiš na sebi, ipak možeš pomagati drugima da napreduju. Nikada ne znaš ko te posmatra i ne znaš kako nešto što kažeš može promeniti nečiji život“ (Kijana).