Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Šta ako me prijatelj povredi?

Šta ako me prijatelj povredi?

 Šta treba da znaš

  •   Ne postoje idealni međuljudski odnosi. Tvoj dobar prijatelj, možda čak i neko koga smatraš najboljim prijateljem, nije savršen i zato će možda reći ili uraditi nešto što će te povrediti. Naravno, ni ti nisi savršen. Budi iskren, pa reci: Zar se tebi nikada nije desilo da nekoga povrediš? (Jakovljeva 3:2).

  •   Internet nas čini ranjivijima. Na primer, jedan tinejdžer koji se zove Dejvid kaže: „Kada na internetu vidiš slike svog prijatelja sa neke zabave, možda se pitaš zašto ti nisi bio pozvan. Zbog toga bi mogao biti tužan i osećati se iznevereno.“

  •   Možeš da naučiš kako da izađeš na kraj s tim.

 Šta možeš učiniti

 Preispitaj se. Biblija kaže: „Nemoj se brzo vređati, jer uvredljivost počiva u nedrima bezumnih“ (Propovednik 7:9).

 „Ponekad tek kasnije shvatiš da ono što te je uznemirilo i nije neka velika stvar“ (Alisa).

 Za razmišljanje: Da li se lako vređaš? Možeš li biti malo tolerantniji prema drugima? (Propovednik 7:21, 22).

 Razmisli zašto je dobro oprostiti. Biblija kaže da je čoveku „čast [...] da pređe preko prestupa“ (Poslovice 19:11).

 „Čak i ako imaš razloga da se na nekoga ljutiš, dobro je da mu oprostiš, a to znači da mu nećeš svaki put to spominjati i terati ga da ti se opet izvini. Ako si mu već oprostio, nemoj to više pominjati“ (Malori).

 Za razmišljanje: Da li je to što se desilo zaista toliko važno? Možeš li zarad mira oprostiti? (Kološanima 3:13).

Raspravljanje svake sitnice s prijateljem je poput čestog otvaranja vrata i puštanja hladnog vazduha u zagrejanu prostoriju

 Razmisli o toj osobi. Biblija kaže: „Ne gledajte samo na svoju korist nego i na korist drugih“ (Filipljanima 2:4).

 „Kada prijateljstvo odiše ljubavlju i poštovanjem, imaš dobar razlog da brzo rešavaš probleme jer si u to prijateljstvo puno uložio. A kad si već toliko uložio, sigurno ne želiš da ga izgubiš“ (Nikol).

 Za razmišljanje: Možeš li da pronađeš makar nešto dobro u tome kako tvoj prijatelj gleda na tu stvar? (Filipljanima 2:3).

 Zaključak: Ako sada naučiš kako da se izboriš sa povređenim osećanjima, steći ćeš veštinu koja će ti koristiti i kasnije u životu. Zašto to ne bi već sada naučio?