Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Prijateljstvo ili nešto više? (2. deo): Da li šaljem pogrešne signale?

Prijateljstvo ili nešto više? (2. deo): Da li šaljem pogrešne signale?

 Voliš da se nađeš svojim prijateljima kad im treba neko za razgovor. A u zadnje vreme s jednim od njih baš često razgovaraš. Ima samo jedan mali problem: u pitanju je osoba suprotnog pola. „Ali mi smo samo prijatelji“, kažeš sebi, smatrajući da i ta osoba isto misli. Ima li tu nečeg spornog?

 Šta se može desiti

 Nema ničeg lošeg u tome što imaš prijatelje suprotnog pola. Ali šta se može desiti ako s jednim od njih razviješ posebno prijateljstvo? U tom slučaju, ta osoba može zaključiti da želiš nešto više od prijateljstva.

 Možda nisi želeo da pošalješ takve signale, ali se to ipak desilo. Da vidimo čime si možda stvorio takav utisak.

 •   Nekome poklanjaš previše pažnje.

   „Iako ne možeš kontrolisati nečija osećanja, ne bi trebalo da dolivaš ulje na vatru tako što nekoga stalno zivkaš, a onda kažeš da ste samo prijatelji“ (Sijera).

 •   Nekome uzvraćaš pažnju.

   „Nikada joj nisam prvi poslao poruku, ali sam uvek odgovarao na sve njene poruke. Posle toga nisam mogao da joj objasnim da je smatram samo drugaricom“ (Ričard).

 •   Namerno privlačiš nečiju pažnju.

   „Neki stvarno misle da je flertovanje samo igra. Igraju se tuđim osećanjima i nemaju nameru da započnu vezu. To često viđam i neko uvek bude povređen“ (Tamara).

 Zaključak: Kad s nekim često razgovaraš i poklanjaš mu pažnju to je znak da želiš nešto više.

 Zašto nije svejedno kako se ponašaš

 •   Nekog možeš povrediti.

   Biblija kaže: „Od predugog iščekivanja razboli se srce“ (Poslovice 13:12). Šta bi ti očekivao od nekoga ko ti šalje signale da mu se sviđaš?

   „Ima jedna izreka koja kaže da neko nekoga može vući za nos, što znači da ga izigrava i zavlači. Tako nešto se stvarno može desiti. Ako ne želiš da se s nekim zabavljaš, već ga ’vučeš za nos‘, nanećeš mu veliki bol“ (Džesika).

 •   Kvariš sliku o sebi.

   Biblija kaže: „Ne gledajte samo na svoju korist nego i na korist drugih“ (Filipljanima 2:4). Šta bi rekao za nekoga ko misli samo na sebe? Šta bi drugi mislili o njemu?

   „Nimalo me ne privlače momci koji flertuju sa devojkama. To može da znači da ni u braku neće biti verni. Time samo hrane svoj ego, a to je zaista sebično“ (Džulija).

 Zaključak: Oni koji drugima šalju pogrešne signale, na kraju će povrediti i sebe i druge.

 Šta možeš učiniti

 •   Biblija kaže da „mlađe muškarce“ treba gledati „kao braću“, a „mlađe žene kao sestre – sa svom čestitošću“ (1. Timoteju 5:1, 2). Ako se budeš držao tog merila, sačuvaćeš prijateljstvo sa osobama suprotnog pola.

   „Da sam udata, sigurno ne bih flertovala sa tuđim muževima. Zato se sada trudim, dok sam sama, da budem uravnotežena u druženju sa momcima“ (Lea).

 •   Biblija kaže: „Mnogo reči ne biva bez greha“ (Poslovice 10:19). Ovo načelo se odnosi ne samo na razgovor već i na pisanje poruka – i na njihov broj i na njihov sadržaj.

   „Stvarno nema razloga da nekoj devojci svaki dan šalješ poruke ako ne nameravaš da se s njom zabavljaš“ (Brajan).

 •   Biblija kaže: „Mudrost odozgo je najpre čista“ (Jakovljeva 3:17). Jedan zagrljaj može biti čisto prijateljski, a može se shvatiti i kao nešto više.

   „Trudim se da budem fina i ljubazna, ali na odstojanju – doslovno i figurativno“ (Marija).

 Zaključak: Dobro razmisli o tome kako se ponašaš prema osobama suprotnog pola. „Dobre prijatelje je teško naći“, kaže tinejdžerka Dženifer, „zašto da ih onda izgubiš šaljući im pogrešne signale.“

 Saveti

 •   Obrati pažnju na ono što drugi govore. Ako te neko pita da li se ti i ta i ta zabavljate, to može biti znak da si već otišao predaleko.

 •   Ponašaj se isto prema svim prijateljima suprotnog pola. Nemoj nikoga izdvajati i poklanjati mu posebnu pažnju.

 •   Nemoj preterivati sa porukama. Vodi računa koliko često ih pišeš, kakvog su sadržaja i kada ih šalješ. „Nema potrebe da u ponoć pišeš poruke nekoj osobi suprotnog pola“, kaže Alisa.