Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Da li da proširim krug prijatelja?

Da li da proširim krug prijatelja?

 „Sa svojim društvom se osećam sasvim dobro, i teško mi je da se družim s drugima“ (Alan).

 „Imam mali krug prijatelja i to mi je dovoljno. Nisam od onih koji vole da razgovaraju s nepoznatima“ (Sara).

 Da li se i ti osećaš poput Alana i Sare? Da li i ti imaš malu grupu bliskih prijatelja i teško ti pada da sklapaš nova prijateljstva?

 Ako se tako osećaš, ovaj članak je upravo za tebe!

 Zašto nije dobro stvarati zatvorene grupe

 Nema ničeg lošeg u tome što imaš malu grupu bliskih prijatelja. Oni ti pružaju osećaj pripadnosti i prihvataju te onakvog kakav jesi – sa svim tvojim manama.

 „Lep je osećaj kada te drugi vole i kada si deo neke grupe. Kada si mlad, sve što želiš jeste da se uklopiš“ (Karen, 19).

 Da li si znao? Isus je pored 12 apostola imao još mnoge prijatelje, ali trojica apostola – Petar, Jakov i Jovan – bili su njegovi najbliži prijatelji (Marko 9:2; Luka 8:51).

 Međutim, druženje samo sa određenom grupom ljudi, u kojoj nema mesta ni za kog drugog, može dovesti do izvesnih problema. Na primer:

 •   Možda ćeš zatvoriti vrata nekim drugim velikim prijateljstvima koja bi se mogla razviti.

   „Ako se družiš samo sa onima koji su ti slični, uskraćuješ sebi mogućnost da doživiš neka nova iskustva i da upoznaš neke izvanredne ljude“ (Evan, 21).

 •   Možda ćeš delovati kao snob.

   „Kada se družiš samo sa određenom grupom ljudi, drugi mogu steći utisak da ne želiš ni sa kim drugim da razgovaraš“ (Sara, 17).

 •   Možda ćeš se naći među onima koji maltretiraju druge.

   „Možda nisi od onih koji bi nekoga kinjili, ali ako tvoje društvo to radi, odjednom ti se čini da je to u redu, pa čak i da je zabavno“ (Džejms, 17).

 •   Možda ćeš upasti u nevolju, naročito ako po svaku cenu želiš da budeš deo neke grupe.

   „Dovoljno je da u društvu postoji jedna loša osoba i cela će se grupa začas uvaliti u nešto loše“ (Martina, 17).

 Šta možeš uraditi

 •   Preispitaj svoj sistem vrednosti.

   Pitaj se: „Po kom sistemu vrednosti želim da živim? Da li mi oni s kojima se družim to olakšavaju ili otežavaju? Da li ću po svaku cenu ostati deo tog društva?“

   Biblijsko načelo: „Loše društvo kvari dobre navike“ (1. Korinćanima 15:33).

   „Ako se družiš sa onima koji nemaju isti sistem vrednosti kao ti, mogao bi početi da radiš stvari koje inače nikada ne bi radio“ (Elen, 14).

 •   Preispitaj svoje prioritete.

   Pitaj se: „Da li bih bio spreman da pogazim svoja uverenja samo da bi društvo ostalo na okupu? Šta bih uradio kada bi moj drug učinio nešto loše?“

   Biblijsko načelo: „Sve one koje volim ja ukoravam“ (Otkrivenje 3:19).

   „Ako neko u tvom društvu upadne u nevolju, a ti nemaš jasnu predstavu o tome šta je vernost, mislićeš da ćeš ga izdati ako nekome kažeš za to“ (Melani, 22).

 •   Steci nova prijateljstva.

   Pitaj se: „Da li bih mogao da malo bolje upoznam i nekog ko ne pripada krugu mojih bliskih prijatelja?“

   Biblijsko načelo: „Ne gledajte samo na svoju korist nego i na korist drugih“ (Filipljanima 2:4).

   „Neki mladi koji su povučeni možda su takvi samo zato što imaju probleme kod kuće. Kada ih upoznaš, obično shvatiš da su u suštini super“ (Brajan, 19).

 Zaključak: Nema ničeg lošeg u tome da imaš nekoliko bliskih prijatelja. Ali mnogo toga lepog možeš doživeti ako proširiš krug prijatelja. Biblija kaže: „Ko obilno napaja druge, sam će biti obilno napojen“ (Poslovice 11:25).