Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako mogu objasniti svoje gledište o seksu?

Kako mogu objasniti svoje gledište o seksu?

„Šta, još uvek si nevin(a)?“

Ako hoćeš da odgovoriš na ovo pitanje i tvoj odgovor je potvrdan, da li bi želeo da to kažeš sa samopouzdanjem? Ovaj članak će ti pomoći u tome.

 Šta je nevinost?

 Nevinost znači da osoba nikada nije imala seksualne odnose.

 Ali postoje razni oblici seksualnih odnosa. Neki mogu reći za sebe da su „tehnički nevini“ zato što nisu spavali s nekim, iako su probali sve drugo.

 Izraz „seks“ može se odnositi i na oralni seks, analni seks i nadraživanje polnog organa druge osobe.

 Zaključak: Neko ko se upustio u bilo koji oblik seksa – između ostalog oralni i analni seks i nadraživanje polnog organa druge osobe – ne može reći da je nevin.

 Šta Biblija kaže o seksu?

 Biblija kaže da su prihvatljivi samo polni odnosi između muškarca i žene koji su u braku (Poslovice 5:18). Stoga, osoba koja želi Božje odobravanje neće imati seksualne odnose pre braka (1. Solunjanima 4:3-5).

 Neki kažu da je biblijsko gledište potpuno zastarelo i da ne ide u korak sa savremenim dobom. Ipak, ne zaboravi da je savremeno doba puno razvoda, neželjenih trudnoća i seksualno prenosivih bolesti. Zaista, savremeni svet nije u poziciji da deli savete o moralu (1. Jovanova 2:15-17).

 Kada bolje razmisliš, biblijska moralna merila imaju smisla. Primera radi, zamisli da ti je neko poklonio 1000 evra. Da li bi bacio taj novac s krova da bi ga uzeo bilo koji prolaznik?

 Sličnu odluku treba doneti i kada je reč o seksu. „Ne želim da izgubim nevinost s nekim čijeg se imena možda neću ni sećati za koju godinu“, kaže 14-godišnja Sijera. Tami, koja ima 17 godina, misli nešto slično. Ona kaže: „Seks je previše poseban dar da bi se delio s bilo kim.“

 Zaključak: Prema Bibliji, od onih koji nisu u braku očekuje se da sačuvaju nevinost i čestito ponašanje (1. Korinćanima 6:18; 7:8, 9).

 Koje je tvoje gledište?

  •   Da li smatraš da je biblijsko gledište o seksu razumno ili prestrogo?

  •   Da li smatraš da je seks okej ako dvoje nevenčanih ljudi kažu da se zaista vole?

 Nakon što su pažljivo razmislili, mnogi mladi su zaključili da su nevinost i čestito ponašanje najbolji izbor. Oni ne žale zbog takve odluke niti osećaju da nešto propuštaju. Evo šta su neki od njih rekli:

  •  „Drago mi je što sam nevina. Nije ništa čudno ako neko želi da izbegne duševni, fizički i emocionalni bol koji je posledica seksa pre braka“ (Emili).

  •  „Srećna sam što nemam spisak bivših momaka s kojima sam spavala i dobar je osećaj kada znam da ne postoji ni najmanja šansa da imam neku seksualno prenosivu bolest“ (Elejn).

  •  „Čula sam da su neke devojke mojih godina i starije rekle da su zažalile što su imale seks i da je trebalo da sačekaju, a ja ne želim da napravim istu grešku“ (Vera).

  •  „Znam toliko njih kojima su ostali emocionalni ožiljci zato što su izgubili nevinost ili su imali više partnera. Po mom mišljenju, to nije srećan način života“ (Din).

 Zaključak: Moraš biti siguran u svoje gledište pre nego što budeš pod pritiskom ili u iskušenju da imaš polne odnose (Jakovljeva 1:14, 15).

 Kako drugima možeš objasniti svoje gledište?

 Šta možeš da kažeš ako te neko pita koje je tvoje gledište o seksu? Sve zavisi od situacije.

 „Ako neko samo hoće da me zadirkuje, neću mirno stajati i trpeti to. Obično kažem: ’To nije tvoja stvar‘ i odem“ (Korin).

 „Nažalost, neki iz škole vole da provociraju druge samo iz zabave. Na takva zapitkivanja uglavnom ništa ne odgovaram“ (Dejvid).

 Da li si znao? Isus je ponekad ćutanjem „odgovarao“ onima koji su mu se rugali (Matej 26:62, 63).

 Ali šta ako ti neko postavi pitanje iz iskrenih motiva? Ako proceniš da ta osoba ceni Sveto pismo, možeš ukazati na stih kao što je 1. Korinćanima 6:18, gde piše da osoba koja ima polne odnose pre braka greši protiv svog tela.

 Bez obzira na to da li ćeš odmah pročitati neki biblijski stih ili ne, važno je da govoriš sa uverenjem. Ne zaboravi, imaš potpuno pravo da budeš ponosan na svoju odluku da ostaneš moralno čist (1. Petrova 3:16).

 „Ako odgovoriš sa samopouzdanjem, to znači da si siguran u svoje gledište i da imaš takav stav zato što je to ispravno, a ne zato što ti je neko rekao da tako treba“ (Džil).

 Zaključak: Ako si uveren u svoje gledište o seksu, onda ćeš moći da ga objasniš i drugima. Možda će te iznenaditi njihova reakcija. „Moje kolege su me zapravo pohvalile što sam još uvek nevina“, kaže 21-godišnja Melinda. „Ne misle da je to čudno. Za njih je to vrlina i pokazatelj samosavladavanja.“

 Savet plus: Ako ti je potrebna pomoć da učvrstiš svoje gledište o seksu, preuzmi radni list „Kako možeš objasniti svoje gledište o seksu“. Takođe možeš pogledati knjigu Mladi pitaju – praktični odgovori na njihova pitanja.

  •    „Da li će seks ojačati našu vezu?“, 24. poglavlje, 1. tom

  •    „Zašto je mudro sačuvati nevinost?“, 5. poglavlje, 2. tom

 „Sviđaju mi se poređenja iz knjige ’Mladi pitaju‘. Na primer, u 1. tomu na 187. strani se opisuje da je upuštanje u predbračne odnose isto kao kada bi neko besplatno dao skupu ogrlicu. Time umanjuješ svoju vrednost. Na 177. strani se kaže da je upuštanje u predbračni seks kao kad bi se prelepa slika koristila kao otirač. Najviše mi se sviđa poređenje na 54. strani u 2. tomu. Tamo stoji: ’Imati predbračne polne odnose je kao otvoriti neki poklon pre nego što ti je uručen.‘ To je kao da si ukrao nešto što pripada nekom drugom – tvom budućem bračnom drugu“ (Viktorija).