Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da pobedim negativne misli?

Kako da pobedim negativne misli?

 Kako bih opisao sebe?

 •   Optimista

   „Trudim se da budem srećna i da ne dozvolim ničemu da me poremeti. Želim da svaki dan imam osmeh na licu.“ (Valeri)

 •   Pesimista

   „Kada se desi nešto lepo, moja prva reakcija je da tu sigurno nešto nije u redu – da je previše dobro da bi bilo istinito.“ (Rebeka)

 •   Realista

   „Ako bih bila optimista, znam da bih se vrlo brzo razočarala, a ako bih bila pesimista, stalno bih bila nesrećna. To što sam realista pomaže mi da stvari vidim onakvima kakve jesu.“ (Ana)

 Zašto je to važno?

 Biblija kaže da je onaj „ko je veselog srca, na gozbi bez prestanka“ (Poslovice 15:15). Činjenica je da su oni koji se trude da budu vedri i da na život gledaju pozitivno obično srećniji i da imaju više prijatelja. Uostalom, ko još voli da provodi vreme s nekim ko stalno „mrači“ i sve mu je crno?

 S druge strane, stvarno postoje situacije u životu s kojima se i najveći optimista ne bi lako izborio. Na primer:

 •   U medijima se stalno govori o ratovima, terorističkim napadima ili kriminalu.

 •   Možda moraš da se izboriš s nekim porodičnim problemima.

 •   Sigurno imaš neke mane s kojima se boriš.

 •   Možda te je neki prijatelj povredio.

 S čim god da se suočavaš, nije dobro ići u krajnosti i ignorisati problem ili stalno razmišljati o njemu. Probaj da nađeš neku sredinu. Ako realno sagledaš svoju situaciju, to će ti pomoći da ostaneš pozitivan i da lakše prihvatiš ono što ti se dešava u životu, umesto da dozvoliš tome da te slomi.

Ne zaboravi da posle svake kiše sine sunce – šta god da te muči, sigurno će proći

 Šta možeš učiniti

 •   Pomiri se s tim da nisi savršen.

   Biblija kaže: „Nema na zemlji pravednog čoveka koji čini samo dobro i nikad ne greši“ (Propovednik 7:20). To što ponekad pogrešiš ne znači da si promašaj, već da si i ti samo čovek.

   Kako zadržati realan pogled na stvari: Radi na svojim manama, ali ne očekuj od sebe savršenstvo. „Pokušavam da se ne opterećujem previše svojim greškama“, kaže Kejleb. „Trudim se da naučim nešto iz njih i poboljšam se.“

 •   Nemoj se upoređivati s drugima.

   Biblija kaže: „Ne budimo sujetni, ne nadmećimo se jedni s drugima, ne zavidimo jedni drugima“ (Galatima 5:26). Ako na društvenim mrežama stalno gledaš slike s događaja na koje nisi bio pozvan, veoma loše ćeš se osećati i tvoji najbolji prijatelji će ti izgledati kao najgori neprijatelji.

   Kako zadržati realan pogled na stvari: Pomiri se s tim da ne možeš biti pozvan na svako druženje. Osim toga, ono što vidiš na društvenim mrežama nije uvek cela priča. „Na društvenim mrežama se obično vide samo najzanimljivije stvari iz nečijeg života“, kaže tinejdžerka po imenu Aleksis. „Ljudi obično izostave ono što nije zanimljivo.“

 •   Budi mirotvorac – naročito u svojoj porodici.

   Biblija kaže: „Ako je moguće, koliko od vas zavisi, budite u miru sa svim ljudima“ (Rimljanima 12:18). Činjenica je da ne možeš mnogo uticati na tuđe postupke, ali kako ćeš ti postupati zavisi isključivo od tebe. Na tebi je odluka da li ćeš biti mirotvorac.

   Kako zadržati realan pogled na stvari: Obećaj sebi da nećeš postojeću tenziju u porodici dodatno pojačavati. Pokušaj da smiriš „strasti“ i prema svojoj porodici budi onakav kakav bi bio prema svojim prijateljima. „Niko nije savršen i svako od nas će kad-tad stati nekom na žulj“, kaže tinejdžerka po imenu Melinda. „Zato moramo unapred odlučiti kako ćemo reagovati – da li ćemo smirivati tenziju ili ćemo je pojačavati.“

 •   Budi zahvalan za dobre stvari koje imaš.

   Biblija kaže: „Budite zahvalni“ (Kološanima 3:15). Ako smo takvi, lakše će nam biti da se usredsredimo na dobre stvari koje nam se dešavaju, umesto da stalno razmišljamo o svemu što ne funkcioniše kako smo zamislili.

   Kako zadržati realan pogled na stvari: Budi svestan svojih problema, ali nemoj zaboraviti i dobre stvari koje ti se događaju u životu. „Svaki dan zabeležim u svoj dnevnik nešto pozitivno“, kaže mlada žena po imenu Rebeka. „Hoću da uvek budem svesna toga da ima toliko mnogo pozitivnih stvari o kojima mogu da razmišljam.“

 •   Analiziraj svoja prijateljstva.

   Biblija kaže: „Loše društvo kvari dobre navike“ (1. Korinćanima 15:33). Ako su oni s kojima provodiš vreme kritički nastrojeni, cinični, ako se iz onoga što govore vidi da su ogorčeni na druge, to će se odraziti na tebe.

   Kako zadržati realan pogled na stvari: Tvoji prijatelji će se možda u životu suočiti s ozbiljnim problemima, zbog čega mogu postati tužni i pasti u „bedak“. Budi uz njih, ali nemoj se preopteretiti njihovim problemima. Devojka po imenu Mišel kaže: „Nije dobro za nas da se družimo samo s onima koji su negativni. U matematici, kad sabiraš negativne brojeve, dobiješ još veći minus.“

 Čitaj o toj temi

 Biblija kaže da živimo u naročito teškim vremenima (2. Timoteju 3:1). Ako ti je teško da zadržiš pozitivan stav u ovom svetu u kojem se toliko loših stvari dešava, pročitaj „Zašto Bog dopušta patnju?