Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Šta da radim nakon krštenja? (1. deo): Sačuvaj dobre navike

Šta da radim nakon krštenja? (1. deo): Sačuvaj dobre navike

 Ako imaš neku vrednu imovinu, kao što su kuća ili auto, moraš ih dobro održavati. Nešto slično se može reći i za prijateljstvo s Bogom. Kako možeš održavati prijateljstvo s njim nakon što se krstiš?

U ovom članku

 Proučavaj Božju Reč

 Biblijsko načelo: Činite dobra dela i još bolje upoznajte Boga (Kološanima 1:10).

 Kako to da primeniš: I nakon krštenja, čitaj Bibliju i duboko razmišljaj o onome što pročitaš (Psalam 25:4; 119:97).

 Šta se može desiti: Ponekad možda nećeš imati volju da proučavaš i možda zaključiš da ti uopšte nisi tip za to.

 Šta možeš uraditi: Izaberi temu koja te zanima. Proučavanje ne mora biti dosadno ako ga učiniš zanimljivim i ako proučavaš u vreme koje ti odgovara. Ne zaboravi da je tvoj cilj da zavoliš Jehovu i njegovu Reč. Uživaćeš u takvom proučavanju, a i mnogo će ti koristiti (Psalam 16:11).

 Savet: Pobrini se da te ništa ne ometa dok proučavaš.

 Dodatna pomoć

 Moli se Jehovi

 Biblijsko načelo: „Ne brinite se ni za šta, nego u svemu molitvom i usrdnim moljenjem iznesite svoje molbe Bogu“ (Filipljanima 4:6).

 Kako to da primeniš: Svako prijateljstvo se temelji na dobroj komunikaciji. Ti slušaš Boga kad čitaš njegovu Reč, a razgovaraš s njim kad mu se moliš. U molitvi možeš od njega tražiti ono što ti je potrebno, a možeš mu i zahvaliti za sve što radi za tebe.

 Šta se može desiti: Ponekad možda uhvatiš sebe da u molitvi govoriš jedno te isto, bez nekih emocija. Možda čak počneš da se pitaš da li te Jehova uopšte sluša i da li želi da te sluša (Psalam 10:1).

 Šta možeš uraditi: U toku dana razmišljaj o tome za šta bi mogao da se moliš. Ako se nečeg setiš, a u tom trenutku ne možeš da se pomoliš, nemoj zaboraviti da kasnije u toku dana to spomeneš u molitvi. Nemoj se moliti samo za sebe već i za druge (Filipljanima 2:4).

 Savet: Ako ti se ikad desi da ti molitve postanu jednolične, reci to Jehovi. On želi da zna sve što te muči, pa čak i ako je to nešto u vezi sa tvojim molitvama (1. Jovanova 5:14).

 Dodatna pomoć

 Razgovaraj s drugima o svojim verovanjima

 Biblijsko načelo: „Dobro pazi kako živiš i kako poučavaš […] Čineći to spašćeš i sebe i one koji te slušaju“ (1. Timoteju 4:16).

 Kako to da primeniš: Kad drugima govoriš o svojim verovanjima, to ujedno jača i tvoju veru. Tako ćeš spasti i svoj život, a i život onih koji te slušaju.

 Šta se može desiti: Ponekad možda nemaš želju da drugima govoriš o tome u šta veruješ, a možda se čak i plašiš da to radiš, naročito u školi.

 Šta možeš uraditi: Nemoj dozvoliti da te strah ili neka druga emocija spreče da radiš ono što znaš da je ispravno. Apostol Pavle je napisao: „Čak i ako [objavljujem dobru vest] preko volje, ipak je to moj zadatak, koji mi je poveren“ (1. Korinćanima 9:16, 17).

 Savet: Možda ti može pomoći neko iz skupštine ko je dobar u službi. Razgovoraj s roditeljima o tome ko bi to mogao biti (Poslovice 27:17).

 Dodatna pomoć

 Budi na svim sastancima

 Biblijsko načelo: „Razmišljajmo jedni o drugima kako bismo se podsticali na ljubav i dobra dela, i ne propuštajmo svoje sastanke“ (Jevrejima 10:24, 25).

 Kako to da primeniš: Glavni razlog zašto prisustvujemo sastancima jeste taj što na njima slavimo Jehovu. Ali postoje još najmanje dva razloga zašto je dobro da ne propuštamo sastanke. Prvi je taj što na sastancima drugi mogu ohrabriti nas, a drugi je što mi možemo ohrabriti njih tako što smo tu na svim sastancima i učestvujemo na njima (Rimljanima 1:11, 12).

 Šta se može desiti: Možda ti ponekad na sastancima misli lutaju pa ne možeš da se koncentrišeš na pouku, a možda si počeo da propuštaš sastanke zbog škole ili nekih drugih stvari.

 Šta možeš uraditi: Nemoj zanemariti školu, ali postavi cilj da budeš na svakom sastanku i da pažljivo pratiš program. Uključi se u diskusiju i komentariši. Nakon sastanka, pohvali barem nekoga ko je komentarisao ili je imao učešće u programu.

 Savet: Pripremi se unapred. Preuzmi aplikaciju JW Library® i u delu „Sastanci“ ćeš naći materijal za svaki sastanak.

 Dodatna pomoć