Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da se naspavam?

Kako da se naspavam?

 Ako ne dobiješ dobru ocenu iz matematike, možda misliš da treba da više učiš. Ako nisi dobar u sportu, možda misliš da treba više da vežbaš. Ali možda je samo stvar u tome da ti treba više sna. Pogledajmo zašto.

 Zašto je važno da dovoljno spavaš?

 Stručnjaci kažu da je tinejdžerima potrebno između osam i deset sati sna dnevno. Zašto ti je san neophodan?

 •   Mozak bolje funkcioniše kad se naspavaš. San se naziva hranom za mozak. Ako dovoljno spavaš, veće su šanse da ćeš biti bolji u školi, u sportu i da ćeš bolje rešavati probleme.

 •   San dobro utiče na raspoloženje. Ako si hronično neispavan veća je verovatnoća da ćeš imati promene raspoloženja, biti tužan ili depresivan i dolaziti u sukob s drugima.

 •   Pažljivije ćeš voziti ako dovoljno spavaš. Jedno istraživanje u Sjedinjenim Državama pokazalo je da je kod vozača koji imaju između 16 i 24 godine dva puta veća verovatnoća da u vreme saobraćajne nezgode budu pospani nego kod vozača između 40 i 59 godina.

 •   San pozitivno utiče na zdravlje. Kada spavaš, tvoje ćelije, tkiva i krvni sudovi se obnavljaju. Kvalitetan san smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i moždanog udara.

Kao što mobilni telefon mora da se napuni da bi radio i ti moraš dovoljno da spavaš da bi normalno funkcionisao

  Zašto kasno ležeš?

 Iako je opšte poznato koliko je san važan, mnogi tinejdžeri ne spavaju koliko bi trebalo. Na primer, šesnaestogodišnja Elejn kaže:

 „Profesorka nas je pitala kada ležemo. Većina je rekla oko dva ujutru. Drugi su rekli oko pet ujutru. Samo je jedan rekao u pola deset.“

 Šta te može sprečavati da ležeš na vreme?

 Društveni život. „Često mi se desi da mi vreme uveče ode ne znam ni ja gde i da kasno legnem, naročito kada izađem s društvom“ (Pamela).

 Obaveze. „Volim da spavam, ali nije lako naspavati se pored toliko obaveza“ (Ana).

 Tehnologija. „Uglavnom zbog telefona zaglavim do kasno. Prosto me mami da ga uzmem kad sam u krevetu“ (Anisa).

 Kako se možeš naspavati?

 •   Preispitaj svoj stav prema spavanju. Biblija kaže: „Bolja je jedna šaka počinka nego dve šake truda i trčanja za vetrom“ (Propovednik 4:6). San je potreba, a ne luksuz. Ako se ne naspavaš, ne samo da nećeš imati snage za obaveze nego ni za zabavu.

 •   Ustanovi zbog čega kasno ležeš. Primera radi, ostaješ li do kasno s društvom? Da li imaš previše za domaći ili moraš da pomažeš u kući? Da li zbog telefona legneš kasnije ili se dešava da te probudi?

 Za razmišljanje: Možda ti neće biti lako da promeniš kod sebe ono što te sprečava da ležeš na vreme, ali se vredi potruditi. „Zamisli marljivog čoveka sigurno donose korist“ (Poslovice 21:5).

 Naravno, nismo svi isti. Na primer, neki noću bolje spavaju ako su dremnuli u toku dana. Ali nekima upravo to poremeti noćni san. Na tebi je da otkriješ šta tebi najviše odgovara. Možda će ti značiti neki od sledećih predloga:

 •   Opusti se pre nego što legneš. Ako usporiš tempo pre nego što odeš u krevet, verovatno ćeš brže zaspati.

   „Bolje je da što pre završiš sve što imaš od kućnih poslova i obaveza, jer onda imaš brigu manje pred spavanje.“ (Marija)

 •   Planiraj. Budi gospodar svog vremena. Ti odredi kad ćeš šta da radiš da bi mogao da legneš na vreme.

   „Treba mi barem osam sati sna da bih normalno funkcionisao. Ako treba da ustanem ranije nego obično, izračunam kad treba da legnem da bih spavao osam sati.“ (Vinsent)

 •   Održavaj ustaljeni ritam. Svi mi imamo unutrašnji sat, samo ga treba „naštelovati“. Stručnjaci kažu da ćeš se svakog dana buditi u isto vreme ako ležeš u isto vreme. Pokušaj da tako radiš mesec dana i videćeš da ćeš se bolje osećati.

   „Ako svake večeri ideš na spavanje u isto vreme, sutradan će ti mozak bolje funkcionisati. Tako ćeš biti efikasniji u svemu što budeš radio.“ (Džared)

 •   Ne preteruj sa zabavom. Biblija nas savetuje da u svemu budemo umereni, a to se odnosi i na ono što radimo u slobodno vreme (1. Timoteju 3:2, 11).

   „Morala sam da naučim da se obuzdavam kada je reč o izlascima. Ako ne ograničim vreme za zabavu, nešto će sigurno trpeti, a obično to bude san.“ (Rebeka)

 •   Pusti telefon da se i on odmori. Probaj da barem sat vremena pre spavanja ne surfuješ po internetu ili se dopisuješ. Neki stručnjaci kažu da osvetljenje na telefonu, TV-u ili tabletu narušava san.

   „Danas se očekuje da si non-stop dostupan. Ali ako hoćeš da se odmoriš kako treba, moraš da ostaviš telefon.“ (Džulisa)