Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Šta ako imam loše zdravlje? (2. deo)

Šta ako imam loše zdravlje? (2. deo)

 Postoje razni zdravstveni problemi.

  •   Kod nekih je očigledno da imaju ozbiljan zdravstveni problem, dok se kod drugih to spolja ne primećuje.

  •   Neki su samo privremeni, dok su drugi stalni i uzrok su svakodnevne borbe.

  •   Neki se mogu izlečiti ili bar držati pod kontrolom, dok drugi konstantno napreduju, a mogu biti i kobni.

 Mladi se suočavaju sa svim ovim zdravstvenim problemima. U ovom članku, upoznaćemo četvoro takvih mladih. Ako i ti imaš loše zdravlje, može ti značiti ono što su rekli.

 GENAEL

 Najteže mi je da prihvatim da ne mogu sve. Toliko toga bih želela, ali svakog dana se moram prilagoditi svom trenutnom zdravstvenom stanju.

 Imam neuromuskularno oboljenje zbog čega moj mozak ne može da prosledi odgovarajuće informacije telu. Razni delovi tela, od glave do pete, ponekad mi se tresu ili ostanu ukočeni. Teško mi je da obavljam jednostavne radnje, na primer da se krećem, govorim, čitam, pišem i razumem druge. Kada mi je posebno teško, starešine iz moje skupštine se mole sa mnom. Tada mi odmah bude lakše.

 U svemu tome osećam da je Jehova Bog uvek uz mene. Ne želim da me moja bolest spreči da mu služim celom dušom. Jedna od najvažnijih stvari mi je da pomažem drugima da saznaju da je Jehova Bog u Bibliji obećao da će uskoro pretvoriti zemlju u raj i da patnje neće više biti (Otkrivenje 21:1-4).

Za razmišljanje: Kako poput Genael možeš saosećati s drugima? (1. Korinćanima 10:24).

 ZAKARI

 Kad sam imao 16 godina, otkriveno je da imam agresivan oblik raka na mozgu. Lekari su mi rekli da ću živeti još samo osam meseci. Od tada, život mi je svakodnevna borba.

 Zbog mesta na kojima se tumori nalaze, desna strana tela mi je paralizovana. Pošto ne mogu da hodam, neko uvek mora da bude kod kuće da bi mi pomagao.

 Bolest je uznapredovala i otežava mi da se razgovetno izražavam. Nekada sam bio veoma aktivan i voleo sam da skijam na vodi i da igram košarku i odbojku. Kao Jehovin svedok, redovno sam razgovarao s drugima o Svetom pismu. Mislim da retko ko može razumeti šta znači kad više nisi sposoban da radiš nešto što mnogo voliš.

 Veoma mi znače reči iz Isaije 57:15 jer me uveravaju da je Jehova Bog sa onima koji su ’slomljenog duha‘ i da brine o meni. Takođe, u Isaiji 35:6 Jehova je obećao da ću ponovo hodati i služiti mu savršeno zdrav.

 Iako mi je ponekad veoma teško da se borim s bolešću, siguran sam da imam Jehovinu podršku. Kada sam loše ili strahujem za život, znam da uvek mogu da pričam s njim u molitvi. Ništa me ne može razdvojiti od njegove ljubavi (Rimljanima 8:39).

 Zakari je preminuo u 18. godini, dva meseca nakon što je intervjuisan. Do samog kraja je imao jaku veru u Božje obećanje o uskrsenju u raju na zemlji.

Za razmišljanje: Kako ti molitva, kao i Zakariju, može pomoći da se održiš u Božjoj ljubavi?

 ANAIS

 Samo nekoliko dana nakon što sam se rodila, imala sam izliv krvi u mozgu. To je ostavilo posledice na celo moje telo, a posebno na noge.

 Sada mogu malo da se krećem pomoću hodalice, ali obično koristim kolica. Imam grčeve, zbog kojih mi je teško da obavljam radnje za koje je potrebna preciznost, kao što je pisanje.

 Osim mog zdravstvenog stanja, teško mi pada i lečenje. Otkad znam za sebe, nekoliko puta nedeljno idem na fizioterapiju. Prvu veću operaciju imala sam sa pet godina, a kasnije sam ih imala još tri. Poslednja dva puta mi je bilo posebno teško jer sam se tri meseca oporavljala i nisam mogla kući.

 Porodica mi pruža veliku podršku. Zajedno se smejemo i to mi zaista pomaže kad sam neraspoložena. Mama i sestre se brinu o mom izgledu, pošto sama ne mogu. Žao mi je što ne mogu da nosim štikle. Ipak, jednom sam kao dete uspela tako što sam puzala s cipelama na rukama. Svi smo se slatko smejali!

 Ne dozvoljavam da mi se ceo život vrti oko zdravstvenog stanja. Učim strane jezike. Uživam u plivanju jer, na žalost, ne mogu da se bavim surfovanjem i snoubordingom. Pošto sam Jehovin svedok, volim da razgovaram s drugima o Bogu. Čini mi se da me ljudi tada pažljivo slušaju.

 Roditelji su me davno poučili da je moje stanje samo privremeno. S vremenom sam razvila veru u Jehovu. Znam da će ispuniti obećanje da će okončati svu patnju, pa i moju. To mi daje snagu da nastavim (Otkrivenje 21:3, 4).

Za razmišljanje: Na koje načine, poput Anais, nećeš dozvoliti da ti se ceo život vrti oko zdravstvenog stanja?

 ŽULIJANA

 Imam bolan autoimuni poremećaj koji može uticati na srce, pluća i krv. Već mi je oštetio bubrege.

 Imala sam 10 godina kada mi je otkriven sistemski lupus, zbog kog imam bolove, nesvesticu i promene raspoloženja. Ponekad se osećam bezvredno.

 Kada sam imala 13 godina, kod nas je došla jedna Jehovina svedokinja. Pročitala mi je Isaiju 41:10, gde Jehova Bog kaže: „Ne boj se, jer sam ja s tobom [...] Podržaću te svojom pravednom desnicom.“ Tada sam počela da proučavam Bibliju s Jehovinim svedocima. Prošlo je osam godina i još uvek služim Bogu celim srcem, odlučna da ne dozvolim da mi bolest postane glavna stvar u životu. Vidim da mi Jehova daje ’izuzetnu snagu‘ i to mi pomaže da imam pozitivan stav (2. Korinćanima 4:7).

Za razmišljanje: Kako ti Isaija 41:10, kao i Žulijani, može pomoći da imaš pozitivan stav?