Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Zašto ne treba da dozvolim medijima da me ukalupe? (2. deo): Za momke

Zašto ne treba da dozvolim medijima da me ukalupe? (2. deo): Za momke

 Kako mediji uglavnom prikazuju momke?

 Pogledaj ove kolone i odgovori na pitanja.

 1. kolona

 2. kolona

 buntovan

 učtiv

 sebičan

 veran

 snažan

 saosećajan

 lenj

 vredan

 bezobziran

 odgovoran

 lukav

 iskren

 1.   Šta od ovoga opisuje tinejdžere koji se mogu videti u medijima (na primer, u filmovima, na TV-u i u reklamama)?

 2.   Po čemu od ovoga bi ti voleo da budeš poznat?

 Verovatno si na prvo pitanje odgovor pronašao u 1. koloni, a na drugo u 2. koloni. Ako je tako, to je dobro. Zašto? Zato što ti nisi poput momaka prikazanih u medijima, niti treba da budeš. Evo zašto.

 •   Muškarci prikazani u medijima obično su nasilni i buntovni. Knjiga Why Boys Don’t Talk–and Why It Matters zapaža da su najpopularniji muškarci na TV-u, u filmovima i svetu sporta „fizički veoma snažni i agresivni [...] Tako se šalje poruka da si super lik ako si snažan i buntovan“.

   Za razmišljanje: Da li će ti agresivnost pomoći da budeš bolji prijatelj, kolega ili muž? Kada si isprovociran, da li ti je potrebno više snage da iskališ bes ili da ga zadržiš pod kontrolom? Šta će dokazati da si pravi muškarac?

   Biblija kaže: „Ko je spor na gnev bolji je od silnog čoveka, i ko vlada sobom, bolji je od onoga ko je osvojio grad“ (Poslovice 16:32).

  Ako možeš da kontrolišeš svoju narav, snažniji si od ratnika

 •   Muškarci prikazani u medijima opsednuti su seksom. „U filmovima i na TV-u, momci menjaju devojke češće nego čarape“, kaže 17-godišnji Kris. Gari, koji ima 18 godina, kaže nešto slično: „Tipičan dečko iz medija opsednut je seksom.“ Na primer, neki filmovi prikazuju da momci žive za provod, opijanje i seks.

   Za razmišljanje: Da li bi ti želeo da budeš poznat po tome? Da li se pravi muškarac prema ženama ophodi kao prema seksualnom objektu ili ih poštuje?

   Biblija kaže: „[Neka] svako od vas zna da ovlada svojim telom u svetosti i časti, a ne u neobuzdanoj polnoj požudi“ (1. Solunjanima 4:4, 5).

 •   Momci prikazani u medijima su neodgovorni. U popularnim filmovima i TV emisijama, tinejdžeri se često prikazuju kao lenji i nesposobni. Možda su zato neki odrasli nepoverljivi prema mladima. Ranije spomenuti Gari kaže: „Kada sam napunio 16 godina, bilo mi je teško da nađem posao jer su poslodavci u mom kraju zapošljavali samo žene. Smatrali su da su svi momci neodgovorni i nepouzdani!“

   Za razmišljanje: Da li je fer sve momke smatrati neodgovornim i nepouzdanim? Kako možeš pokazati da si drugačiji?

   Biblija kaže: „Neka te niko ne potcenjuje zbog tvoje mladosti, nego budi uzor vernima u govoru, u ponašanju, u ljubavi, u veri, u čistoći“ (1. Timoteju 4:12).

 Šta treba da znaš

 •   Mediji mogu snažno uticati na tebe. Na primer, mediji te mogu ubediti da treba da pratiš najnovije modne trendove ako želiš da budeš popularan. „U reklamama se devojke lepe za moderno obučene momke“, kaže 17-godišnji Kolin. „Prosto poželiš da odeš i kupiš takvu odeću. Ja sam to uradio nekoliko puta!“

   Za razmišljanje: Da li tvoja odeća govori kakva si osoba ili kopiraš druge u oblačenju? Kome zapravo najviše koristi kada trošiš novac da bi se oblačio po poslednjoj modi?

   Biblija kaže: „Ne dajte da vas i dalje oblikuje ovaj svet“ (Rimljanima 12:2).

 •   Devojke baš i ne vole momke koji kopiraju ono što vide u medijima. Evo šta su neke od njih rekle:

  •  „Više mi se dopada momak koji ne glumi nego onaj koji pokušava da impresionira druge, a zapravo nije siguran u sebe. Momak koji se trudi da oduševi druge na kraju ispadne smešan!“ (Ana).

  •  „Reklame šalju poruku da momci moraju imati neki uređaj ili određeni stil ako žele da se dopadnu devojkama. Međutim, kako sazrevaju, devojke više obraćaju pažnju na druge stvari. One zapažaju njihove osobine i kako se ophode prema drugima. Na primer, devojke vole iskrene i verne momke“ (Danijela).

  •  „’Mladić iz snova‘ je obično nadmen, a ja ne želim da budem blizu takve osobe. Može on biti najlepši na svetu, ali mu to ništa ne vredi ako nema lepe osobine“ (Dijana).

   Za razmišljanje: Sveto pismo za dečaka Samuila kaže da je „rastao i sticao sve veću naklonost kod Jehove i kod ljudi“ (1. Samuilova 2:26). Koje osobine treba da razviješ da bi to važilo i za tebe?

   Biblija kaže: „Držite se muški“ (1. Korinćanima 16:13).

 Šta možeš uraditi

 •   Ne prihvataj olako ono što se zastupa u medijima. Zapazi ovu biblijsku izjavu: „Ništa što je u svetu – želja tela i želja očiju i isticanje svog imetka – ne potiče od Oca, već potiče od sveta“ (1. Jovanova 2:16).

   Mediji stavljaju naglasak na te želje i predstavljaju ih kao nešto normalno. Zato ne prihvataj olako ono što vidiš u medijima. Često se radi o dobro smišljenom marketingu s ciljem da se zaradi novac.

 •   Radi na svojoj ličnosti. Biblija kaže: „Obucite novu ličnost, koja se obnavlja dobrim poznavanjem Božje volje po slici onoga koji ju je stvorio“ – a ne prema onome što plasiraju mediji (Kološanima 3:10).

   Da bi postupao po ovom savetu, razmisli opet o osobinama o kojima je bilo reči na početku ovog članka – o osobinama koje bi voleo da poseduješ. Zašto ne bi počeo da ih razvijaš ili da ih poboljšavaš ako ih već imaš?

 •   Pronađi dobre uzore. „Ko se druži s mudrima, postaće mudar“, piše u Bibliji (Poslovice 13:20). Da li znaš nekog muškarca iz tvog okruženja koji postupa mudro? Možda je to neko iz tvoje porodice, recimo tvoj otac, ujak ili stric. To mogu biti i tvoji zreli prijatelji ili poznanici. U hrišćanskoj skupštini Jehovinih svedoka ima mnogo uzornih muškaraca. Biblija takođe spominje osobe na koje se možeš ugledati. Jedan od njih je Tit, koji je bio dobar uzor mlađim muškarcima (Titu 2:6-8).

   Predlog: Pomoću knjige Primeri vere saznaj više o izuzetnim biblijskim uzorima za muškarce, kao što su Avelj, Noje, Avram, Samuilo, Ilija, Jona, Josif i Petar.