Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da izbegnem „izgaranje“?

Kako da izbegnem „izgaranje“?

 Da li si potencijalna žrtva sindroma izgaranja? Ako jesi, ovaj članak ti može biti od pomoći!

 Šta dovodi do „izgaranja“

 •   Previše obaveza. „Na svim područjima života“ kaže devojka po imenu Džuli, „od nas se očekuje da budemo bolji, da se neprestano usavršavamo, da postavljamo sebi sve više ciljeve i postižemo bolje rezultate. Teško je stalno biti pod takvim pritiskom!“

 •   Tehnologija. Uz uređaje kao što su pametni telefoni i tableti, gotovo uvek smo dostupni, zbog čega smo pod stalnim stresom koji s vremenom može dovesti do „izgaranja“.

 •   Nedostatak sna. „Zbog obaveza koje imaju u školi i na poslu, kao i želje da se malo zabave, mnogi mladi kasno ležu i rano ustaju i tako se samo vrte u jednom začaranom krugu“, kaže devojka po imenu Miranda. Takav stil života često vodi do sindroma izgaranja.

 Zašto treba biti oprezan

 Biblija pohvalno govori o marljivosti (Poslovice 6:6-8; Rimljanima 12:11). Ali ona ne kaže da zbog posla treba da trpi sve ostalo u našem životu, uključujući i naše zdravlje.

 „U jednom momentu sam shvatila da čitavog dana ništa nisam jela jer sam bila pretrpana obavezama koje sam na sebe preuzela. Naučila sam da nije dobro prihvatiti baš svaki zadatak – naročito ne po cenu svog zdravlja“ (Ešli).

 Biblija iz dobrih razloga kaže: „Živom psu bolje je nego mrtvom lavu“ (Propovednik 9:4). Možda misliš da si snažan kao lav jer stalno ideš preko svojih granica. Ali to neće dugo trajati. Preterana iscrpljenost može imati ozbiljne posledice po tvoje zdravlje.

 Šta možeš uraditi

 •   Nauči da kažeš ne. Biblija kaže: „Mudrost je kod skromnih“ (Poslovice 11:2). Skromni ljudi znaju svoje granice i na sebe ne preuzimaju više nego što mogu postići.

   „U najvećoj opasnosti od ’izgaranja‘ je neko ko ne ume da kaže ne, neko ko prihvata svaki zadatak. Takva osoba nije skromna. Pre ili kasnije, biće potpuno iscrpljena“ (Džordan).

 •   Dovoljno se odmaraj. Biblija kaže: „Bolja je jedna šaka počinka nego dve šake truda i trčanja za vetrom“ (Propovednik 4:6). Za spavanje se kaže da je „hrana za mozak“, ali većina tinejdžera ne spava svake noći potrebnih osam do deset sati.

   „Kada sam imala previše obaveza, često mi se dešavalo da ne spavam dovoljno. Ali ponekad je taj jedan dodatni sat sna bio upravo ono što mi je trebalo da sledećeg dana budem produktivnija i srećnija“ (Bruklin).

 •   Organizuj se. Biblija kaže: „Zamisli marljivog čoveka sigurno donose korist“ (Poslovice 21:5). Veština da obaveze uskladiš s vremenom koje imaš na raspolaganju koristiće ti čitavog života.

   „Dobar deo stresa koji sami sebi namećemo možemo izbeći ako imamo planer. Kada ti je pred očima sve ono što treba da uradiš, lakše ti je da odrediš šta bi mogao da promeniš da ne bi doveo sebe u stanje potpune iscrpljenosti“ (Vanesa).