Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako mogu da smršam?

Kako mogu da smršam?

 Da li stvarno treba da smršam?

 Neki mladi žele da smršaju. Međutim...

 •   Mnogima je važniji izgled nego zdravlje. Da bi izgubili na težini, neki pribegavaju brzim rešenjima, kao što su preskakanje obroka ili tablete za mršavljenje. Takve metode obično ne daju rezultate, a ponekad mogu da budu i opasne.

   „Da bi brže smršale, neke devojke gladuju. Ali to se obično vraća kao bumerang, jer je organizmu nakon toga potrebno mnogo vremena da se oporavi od štete koja mu je naneta“ (Hejli).

 •   Mnogi su bez razloga zabrinuti zbog svoje težine. Njihova težina je u granicama normale. Međutim, oni smatraju da imaju višak kilograma jer se porede sa vršnjacima ili sa poznatim ličnostima iz sveta šou biznisa koji izgledaju „savršeno“.

   Kada sam imala 13 godina upoređivala sam se sa svojim prijateljima. Mislila sam da će me više voleti ako budem izgledala poput njih, ako budem mršava“ (Paola).

 S druge strane, neki mladi stvarno treba da smršaju. Prema jednom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije...

 •   Širom sveta, više od 340 miliona mladih između 5 i 19 godina ima višak kilograma.

 •   Godine 1975, samo 4 procenta mladih pomenutog uzrasta imalo je prekomernu težinu. Do 2016, taj broj je porastao na 18 procenata.

 •   U većini zemalja širom sveta ljudi se mnogo češće bore s viškom nego s manjkom kilograma.

 •   Višak kilograma je zastupljen i u zemljama sa niskim prihodima, pa čak i u porodicama u kojima neki članovi pate od neuhranjenosti.

 Koji je najbolji način da se smrša?

 Koju bi metodu ti izabrao?

 1.   Preskakanje obroka.

 2.   Kombinovanje vežbanja i zdrave ishrane.

 3.   Tablete za mršavljenje.

 Tačan odgovor: 2. metoda: Kombinovanje vežbanja i zdrave ishrane.

 Preskakanjem obroka ili izbegavanjem određenih namirnica možda možeš brzo da ostvariš rezultate. Međutim, te metode mogu da ugroze zdravlje, a kada se vratiš svojim navikama ishrane, moguće je da će ti se vratiti i kilogrami.

 S druge strane, ako ti je cilj da budeš zdrav, osećaćeš se dobro, a ujedno ćeš i lepo izgledati. Dr Majkl Bredli u svojoj knjizi u kojoj se bavi problemima tinejdžera kaže sledeće: „Najdugotrajniji rezultati sa najmanje rizika po zdravlje postižu se kada [...] stekneš navike kojih možeš da se držiš do kraja života.“ a U čemu je poenta? Ako treba da smršaš, suština nije u izboru dijete nego u promeni načina života.

 Vreme je za akciju

 Sveto pismo nas podstiče da budemo umereni u svemu, a to obuhvata i navike ishrane (1. Timoteju 3:11). U njemu se jasno kaže da ne treba da budemo proždrljivi (Poslovice 23:20; Luka 21:34). S tim na umu, pokušaj da primeniš sledeće predloge i tako počneš da vodiš zdraviji način života:

 •   Informiši se šta podrazumeva zdrava ishrana.

   Ne treba da budeš fanatik kada je u pitanju ishrana, ali malo više informacija može ti dosta pomoći da se zdravije hraniš. A takva ishrana predstavlja jedan od najboljih načina da težinu držiš pod kontrolom.

 •   Redovno vežbaj.

   Iskoristi svakodnevne aktivnosti da bi vežbao. Na primer, umesto liftom, idi stepenicama. „Ukradi“ pola sata od igranja video-igrica i iskoristi ih za brzo hodanje.

 •   Brzu hranu zameni zdravim namirnicama.

   „Nastojim da mi zdrava užina, poput voća i povrća, uvek bude pri ruci“, kaže tinejdžerka po imenu Sofija. „Zato nisam u iskušenju da jedem hranu koja baš i nema neku nutritivnu vrednost.“

 •   Jedi polako.

   Neki jedu toliko brzo da ne primećuju kad im telo signalizira da treba da stanu. Zato jedi polako. Sačekaj malo pre nego što uzmeš još. Možda ćeš ustanoviti da nisi toliko gladan koliko ti se činilo.

 •   Prati unos kalorija.

   Steci naviku da pročitaš koliko kalorija sadrži određena namirnica. Mala pomoć: zaslađena bezalkoholna pića, brza hrana i slatkiši mogu da sadrže dosta kalorija i da ti dodaju još koji kilogram.

 •   Budi razuman.

   Sara, koja ima 16 godina, kaže: „Postala sam toliko opsednuta brojanjem kalorija da sam na tanjiru videla samo brojeve!“ Ne dozvoli da ti se život pretvori u brojanje kalorija. S vremena na vreme možeš da se počastiš nekim slatkišem.

 Savet: porazgovaraj sa lekarom o svom problemu s težinom. Lekar može da razmotri tvoje zdravstveno stanje i da ti pomogne da napraviš odgovarajući režim ishrane.

a Preuzeto iz knjige When Things Get Crazy With Your Teen.