Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da svoje obaveze završavam na vreme?

Kako da svoje obaveze završavam na vreme?

Da li ti se smučilo da obaveze završavaš u zadnji čas? Vreme je da staviš tačku na to! Ovaj članak će ti pomoći da prestaneš sa odugovlačenjem, čak i ako te

Kad pročitaš članak, uradi sledeći  kviz.

 Biblija opisuje do čega vodi odlaganje. „Ko pazi na vetar nikad neće sejati, i ko gleda na oblake nikad neće žeti“ (Propovednik 11:4).

 Pogledaj šta može biti uzrok toga da sve stvari obavljaš u zadnji minut i kako to možeš promeniti.

 Ubija te u pojam težina obaveze.

 Činjenica je da su neke obaveze poput planina i da ti izgleda da je najlakše odložiti ih za kasnije. Ali probaj nešto bolje. Na primer:

  •   Ono što treba da uradiš podeli na sitnije delove. „Čak i ako znam da nešto nisam počela na vreme, trudim se da stignem tako što radim stvarčicu po stvarčicu“, kaže devojka po imenu Melinda.

  •   Odmah kreni. „Čim saznaš za neku obavezu, odmah nešto uradi, čak i ako to znači da je samo dodaš na spisak ili da zapišeš ideje kako to možeš ostvariti“ (Vera).

  •   Zatraži pomoć. Tvoji roditelji, članovi porodice i stariji prijatelji verovatno su imali sličan problem. Zašto se ne bi okoristio njihovim iskustvom? Oni ti mogu pomoći da sve lepo isplaniraš i zapišeš svoje ideje.

 Savet plus. „Napravi plan. Istina, to znači da moraš biti organizovan i rešen da ga sprovedeš u delo, ali to pali. Tako ćeš sve završiti na vreme“ (Abi).

 Nemaš volje.

 Veoma često ono što moraš da uradiš sadrži i nešto što najviše mrziš. Šta možeš učiniti ako ti se jednostavno ne mili da to uradiš? Probaj sledeće.

  •   Razmisli zašto je dobro da što pre završiš. Na primer, zamisli koliko ćeš se sjajno osećati kad to otkačiš. „Predivan je osećaj kad znaš da nešto stižeš na vreme ili čak i ranije, a posle možeš da se opustiš“, kaže devojka po imenu Ema.

  •   Uzmi u obzir posledice. Kad stalno odugovlačiš, povećavaš stres i umanjuješ šanse za uspeh. U Bibliji stoji: „Šta čovek poseje, to će i požnjeti“ (Galatima 6:7).

  •   Zamisli da imaš kraći rok. „Meni pomaže kad zamislim da je rok dan ili dva kraći“, kaže devojka po imenu Alisa. „Onda mogu još jednom sve da prekontrolišem i dan-dva da se izluftiram.“

 Savet plus. „Sve je u glavi. Reci sebi da ćeš uraditi to što treba i ništa ti neće stati na put. Kad sebi tako kažem, tako i bude“ (Aleksis).

 Prezauzet si.

 „Ljudi me često prozivaju zbog odlaganja“, kaže dečko po imenu Nikola, „ali to nije fer! Oni ne shvataju koliko sam zauzet!“ Ako je i tebi poput Nikole, probaj sledeće.

  •   Prvo uradi ono što je lakše. „Jednom sam čula misao da ako ti za nešto treba manje od pet minuta, onda to odmah uradi“, kaže devojka po imenu Amber. „To može biti čišćenje, sklanjanje garderobe u ormar, pranje sudova i telefoniranje.“

  •   Postavi prioritete. U Bibliji stoji: ’Prosudite šta je najvažnije‘ (Filipljanima 1:10). Kako to možeš sprovesti u stvarnom životu? „Ja stavim na papir sve što treba da uradim kao i rok dokle mora biti gotovo“, kaže devojka po imenu Ana. „Ali što je najvažnije zabeležim i kada planiram da radim na tome i da to završim.“

 Da li ovo zvuči previše strogo? Možda, ali razmisli malo! Kada imaš plan, ti kontrolišeš svoje vreme i ne dopuštaš da ono kontroliše tebe. Zbog toga osećaš manji pritisak. „Planiranje me smiruje i pomaže mi da stvari vidim iz pravog ugla“, kaže devojka po imenu Keli.

  •   Neka te ništa ne ometa. „Svima u kući kažem kad počinjem nešto da radim“, kaže Dženifer. „Ako im nešto trebam, zamolim ih da to uradimo pre nego što počnem sa svojim obavezama. Takođe utišam mobilni.“

 Savet plus. „Ono što treba da uradiš neće nestati već će čekati da ga uradiš. Umesto da dopustiš da ti visi nad glavom, jednostavno završi posao. Tako možeš ostatak dana da se opustiš“ (Džordan).