Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Zašto se slagati s bratom ili sestrom?

Zašto se slagati s bratom ili sestrom?

 Ni bolji prijatelji, ni veći neprijatelji

 Za braću i sestre se kaže da su najbolji prijatelji, ali u isto vreme i najgori neprijatelji. Voliš ih i oni vole tebe, ali ponekad se jednostavno ne podnosite. „Moj mlađi brat mi ide na živce“, kaže osamnaestogodišnja Helena. „Tačno zna šta da uradi i kad to da uradi da bi me izveo iz takta!“

 Neke nesuglasice između braće i sestara mogu se rešiti jednostavnim razgovorom i dogovorom. Evo nekih primera:

 •   Dva brata koja dele sobu možda se svađaju jer žele više privatnosti. Šta je rešenje? Naučite da popuštate i poštujete privatnost jedan drugoga. Primenite biblijski savet iz Luke 6:31.

 •   Dve sestre možda jedna od druge bez pitanja uzimaju odeću. Šta je rešenje? Razgovarajte i dogovorite se šta se sme, a šta se ne sme. Primenite biblijski savet iz 2. Timoteju 2:24.

 U nekim slučajevima, nesuglasice između braće i sestara mnogo su veće i mogu imati ozbiljne posledice. Pogledaj dva primera iz Biblije.

 •   Marija i Aron su bili ljubomorni na svog brata Mojsija i to je dovelo do tragičnih događaja. Pročitaj izveštaj iz Brojeva 12:1-15. Zatim razmisli: „Kako da pazim da ne budem ljubomoran na svog brata ili sestru?“

 •   Kain je bio toliko ljut na svog brata Avelja da ga je ubio. Pročitaj izveštaj iz Postanka 4:1-12. Zatim razmisli: „Kako da se kontrolišem kad se naljutim na brata ili sestru?“

 Dva razloga za dobar odnos

 Koliko god da je teško dobro se slagati s bratom ili sestrom, postoje najmanje dva razloga zašto je to vredno truda.

 1.   To je znak zrelosti. „Ranije bi me moje dve mlađe sestre lako iznervirale“, kaže mladić po imenu Aleks. „Sada sam mnogo strpljiviji i smireniji s njima. Moglo bi se reći da sam sazreo.“

   Biblija kaže: „Ko je spor na gnev, veoma je razborit, a ko je nestrpljiv, pokazuje ludost“ (Poslovice 14:29).

 2.   To je dobra vežba za budućnost. Ako ne možeš da se nosiš s manama rođenog brata ili sestre kako ćeš se nositi s manama bračnog druga, kolege, poslodavca ili bilo koga drugog s kim budeš morao da sarađuješ?

   Živa istina: Koliko ćeš se kasnije u životu slagati s drugima zavisi od toga da li si naučio da razgovaraš i da se dogovaraš, a porodica je idealno mesto gde to možeš naučiti.

   Biblija kaže: „Ako je moguće, koliko od vas zavisi, budite u miru sa svim ljudima“ (Rimljanima 12:18).

 Da li ti treba pomoć da izgradiš dobar odnos s bratom ili sestrom? Pročitaj „Šta kažu tvoji vršnjaci“, a zatim popuni radni list „Slagati se s bratom ili sestrom“.