Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Da li treba da se krstim? | 3. deo: Zašto oklevam?

Da li treba da se krstim? | 3. deo: Zašto oklevam?

 Da li te pomisao da predaš svoj život Jehovi i da se krstiš pomalo plaši? Ako je tako, ovaj članak će ti pomoći da savladaš svoje strahove.

U ovom članku

 Plašim se da ću posle krštenja počiniti neki ozbiljan greh

 Zašto te to brine: Možda znaš nekoga ko je počinio ozbiljan greh i morao je da bude isključen iz skupštine (1. Korinćanima 5:11-13). Možda se plašiš da će se i tebi to desiti.

 „Kad sam počela da razmišljam o krštenju, plašila me je pomisao na to šta će se desiti ako nešto zabrljam. Mogu zamisliti koliko bih povredila i osramotila svoje roditelje.“ (Rebeka)

 Ključni stih: „Neka zli ostavi svoj put […] Neka se vrati Jehovi, koji će mu se smilovati, našem Bogu, jer će mu velikodušno oprostiti“ (Isaija 55:7).

 Razmisli o sledećem: Premda oni koji počine ozbiljan greh i ne kaju se zbog toga moraju biti isključeni iz skupštine, Jehova pokazuje milost prema onima koji se ponizno kaju za svoje postupke i prihvataju ukor (Psalam 103:13, 14; 2. Korinćanima 7:11).

 Osim toga, činjenica je i sledeće: Iako si nesavršen, uz Božju pomoć možeš se odupreti svakom iskušenju (1. Korinćanima 10:13). Na kraju krajeva, ko odlučuje o tome kako ćeš u nekoj situaciji postupiti? Ti ili neko drugi?

 „Plašila sam se da ću posle krštenja napraviti neku ozbiljnu grešku, ali sam onda shvatila da bi ozbiljna greška bila ako se ne bih krstila. Shvatila sam da ne smem dozvoliti da me strah od budućnosti sprečava da već danas nešto preduzmem.“ (Karen)

 Zaključak: Ako čvrsto rešiš da ostaneš veran Jehovi, nećeš činiti ozbiljne grehe, kao što ih ne čini ni većina njegovih slugu (Filipljanima 2:12).

 Ako ti treba dodatna pomoć: Pogledaj članak „Kako da odolim iskušenju?

 Plašim se odgovornosti koje krštenje sa sobom nosi

 Zašto te to brine: Možda poznaješ neke mlade koji su se odselili daleko od svoje porodice i prijatelja kako bi učinili nešto više u službi za Jehovu. Plašiš se da će se isto očekivati i od tebe.

 „Kada se krstiš, pružaju ti se mogućnosti da na razne načine više služiš Jehovi, ali neki jednostavno nisu spremni na to ili im okolnosti to ne dozvoljavaju.“ (Mari)

 Ključni stih: „Neka svako ispita svoje postupke, pa će razlog za zadovoljstvo naći u samom sebi, a ne u upoređivanju s drugima“ (Galatima 6:4).

 Razmisli o sledećem: Nemoj da se upoređuješ sa drugima već se usredsredi na reči iz Marka 12:30: „Voli Jehovu, svog Boga, svim svojim srcem.“

 Zapazi da Jehovi treba da služiš svim svojim srcem, a ne tuđim. Ako zaista voliš Jehovu, naći ćeš načina da mu daješ svoje najbolje.

 „Krštenje jeste ozbiljan korak, ali svakako nije nešto što će ti otežati život. Ako nađeš dobro društvo, imaćeš prijatelje koji će biti uz tebe. Kako postepeno budeš preuzimao odgovornosti, bićeš srećniji. Ako odugovlačiš sa krštenjem, sigurno sebi ne činiš uslugu.“ (Džulija)

 Zaključak: Razvijaj zahvalnost za ljubav koju je Jehova pokazao prema tebi. To će te podstaći da mu zauzvrat daš svoje najbolje (1. Jovanova 4:19).

 Ako ti treba dodatna pomoć: Pogledaj članak „Koliko sam odgovorna osoba?

 Osećam da nisam dostojan da služim Jehovi

 Zašto te to brine: Jehova je Vrhovni Vladar svega što postoji. U poređenju s njim, ljudi su beznačajni. Možda se pitaš da li Jehova uopšte zna da postojiš.

 „Pošto su mi roditelji Jehovini svedoci, imala sam osećaj da sam prijateljstvo s Jehovom jednostavno ’nasledila‘ od njih, i da me Jehova nije lično privukao sebi.“ (Natali)

 Ključni stih: „Niko ne može da dođe k meni ako ga ne privuče Otac“ (Jovan 6:44).

 Razmisli o sledećem: Činjenica da razmišljaš o krštenju ukazuje na to da te Jehova privlači sebi i da želi da budete još bliži. Da li ćeš se odazvati tom pozivu?

 Nemoj zaboraviti ni to da Jehova, a ne ti ili neko drugi, odlučuje koga će privući sebi. Božja Reč jasno kaže: „Približite se Bogu i on će se približiti vama“ (Jakovljeva 4:8).

 „Činjenica da si upoznao Jehovu i da te je on privukao sebi dokaz je da te on voli. Zato kad pomisliš da nisi dostojan da mu služiš, seti se da se Jehova ne slaže s tim. A Jehova je uvek u pravu.“ (Selina)

 Zaključak: Ako ispunjavaš biblijske zahteve za krštenje, onda sigurno možeš služiti Jehovi. Što je još važnije, on to i zaslužuje (Otkrivenje 4:11).

 Ako ti treba dodatna pomoć: Pogledaj članak „Zašto treba da se molim?