Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Šta da radim nakon krštenja? (2. deo): Ispuni zavet koji si dao Jehovi

Šta da radim nakon krštenja? (2. deo): Ispuni zavet koji si dao Jehovi

 Biblija kaže da „Jehova neće uskratiti nijedno dobro onima koji žive besprekorno“ (Psalam 84:11). Šta znači „živeti besprekorno“? To znači da svojim životom pokažemo Jehovi da se držimo obećanja koje smo mu dali kad smo mu predali život (Propovednik 5:4, 5). Kako možeš živeti u skladu s tim zavetom koji si dao Jehovi?

U ovom članku

 Nemoj odustati kad naiđu problemi

 Biblijsko načelo: „Moramo proći kroz mnoge nevolje pre nego što uđemo u Božje Kraljevstvo“ (Dela apostolska 14:22).

 Šta to znači: Pre ili kasnije, sve Jehovine sluge će se suočiti s nekim problemima. Neke od njih ćeš imati baš zato što služiš Jehovi. Na primer, drugi te mogu ismevati ili ti se protiviti. A mogu te snaći i drugi problemi, kao što su finansijski i zdravstveni, koji pogađaju sve ljude.

 Šta se može desiti: Okolnosti u životu se neminovno menjaju i možda ćeš se naći u nekoj teškoj situaciji. U Bibliji piše da nevolje snalaze sve ljude – i one koji služe Jehovi i one koji mu ne služe (Propovednik 9:11).

 Šta možeš uraditi: Budi spreman na to da ćeš se suočiti s nekim problemima. Gledaj na njih kao na priliku da ojačaš svoju veru i da se još više oslanjaš na Jehovu (Jakovljeva 1:2, 3). S vremenom ćeš i ti poput apostola Pavla iz ličnog iskustva moći da kažeš: „Sve mogu uz pomoć onoga koji mi daje snagu“ (Filipljanima 4:13).

 ŠTA SU NEKI MLADI DOŽIVELI: „Ubrzo nakon što sam se krstila, moja braća su prestala da služe Jehovi, roditelji su mi se razboleli, a onda sam se i ja razbolela. Lako sam mogla da odustanem od svega – da zaboravim na obećanje koje sam dala Bogu da će mi služenje njemu biti najvažnije u životu. Ali upravo to što sam dala zavet Jehovi motivisalo me je da se ne predam“ (Karen).

 Savet: Razmišljaj o Josifovom primeru. O njegovom životu možeš čitati u Postanku, u poglavljima 37 i od 39 do 41. Zapazi koji su ga problemi iznenada snašli, kako je reagovao na njih i kako mu je Jehova pomogao.

 Dodatna pomoć

 Odupiri se iskušenjima

 Biblijsko načelo: „Svakoga iskušava njegova želja tako što ga vuče i mami“ (Jakovljeva 1:14).

 Šta to znači: Svi imamo neke želje koje bi nas mogle navesti da uradimo nešto pogrešno ako ih ne bismo držali pod kontrolom.

 Šta se može desiti: I nakon krštenja ćeš se boriti sa „telesnim željama“ (2. Petrova 2:18). Na primer, možda ćeš biti u iskušenju da se upustiš u seks pre braka.

 Šta možeš uraditi: Pre nego što se nađeš u iskušenju da učiniš nešto loše, donesi odluku da nećeš dozvoliti željama da ovladaju tobom. Seti se da je Isus rekao: „Niko ne može robovati dvojici gospodara“ (Matej 6:24). Ti biraš svog gospodara. Neka to bude Jehova. Ti možeš odbaciti neispravne želje koliko god da su one jake (Galatima 5:16).

 Savet: Prepoznaj svoje jače i slabije strane. Biraj prijatelje koji će izvući ono najbolje iz tebe. Izbegavaj ljude, mesta i situacije u kojima će ti biti teško da postupaš ispravno (Psalam 26:4, 5).

 Dodatna pomoć

 Sačuvaj revnost

 Biblijsko načelo: Neka „svako od vas ostane tako marljiv sve do kraja [...] Ne želimo da postanete lenji“ (Jevrejima 6:11, 12).

 Šta to znači: Neko ko nije posvećen onome što radi, s vremenom će izgubiti oduševljenje i ulenjiće se.

 Šta se može desiti: Kad si se krstio, bio si oduševljen i revan. Svim srcem si voleo Jehovu. Ali sada kada je prošlo neko vreme, možda ti nije uvek lako da mu u svemu budeš poslušan. Zbog toga si možda obeshrabren i ne služiš mu s istom revnošću (Galatima 5:7).

 Šta možeš uraditi: Nastavi da radiš ono što znaš da je ispravno, čak i ako ti nekad nije do toga (1. Korinćanima 9:27). Da bi ponovo rasplamsao revnost, zbliži se sa svojim nebeskim Ocem tako što ćeš ga bolje upoznati i često mu se moliti. Takođe se druži sa onima koji uživaju u služenju Jehovi.

 Savet: Ne zaboravi da te Jehova mnogo voli i da je spreman da ti pomogne. Nemoj misliti da je ljut na tebe ako si trenutno izgubio oduševljenje za službu. U Bibliji piše: „On umornom vraća snagu, nejakom daje veliku snagu“ (Isaija 40:29). Ako se trudiš da ponovo budeš revan, videćeš da će ti Jehova pomoći.

 Dodatna pomoć

 Zaključak: Ako se trudiš da ispuniš zavet koji si dao Jehovi, mnogo ćeš ga obradovati (Poslovice 27:11). On će biti srećan što si stao na njegovu stranu i daće ti sve što ti je potrebno da se odupreš Sataninim napadima.