Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Da li su kućna pravila zaista neophodna?

Da li su kućna pravila zaista neophodna?

 Da li ti neko kućno pravilo teško pada? Ovaj članak i propratni radni list pomoći će ti da o tome razgovaraš sa svojim roditeljima.

 Ispravno gledište

 Zabluda: Kada odeš od roditelja, za svagda ćeš se rešiti svih pravila.

 Činjenica: Čak i kada odeš od roditelja, moraćeš da se povinuješ nekim pravilima. I dalje ćeš morati nekome da polažeš račune – možda šefu, stanodavcu ili čak vlastima. „Mislim da će mladi koji nisu naučili da se povinuju kućnim pravilima biti u velikom šoku kada počnu da žive sami“, kaže 19-godišnja Danijela.

 Biblija kaže: „Podsećaj ih da budu [...] pokorni vlastima i vladarima“ (Titu 3:1). Ako naučiš da se nosiš sa pravilima koja ti postavljaju roditelji, biće ti lakše da se kasnije kao odrasla osoba suočiš sa raznim životnim problemima.

 Šta možeš učiniti: Pokušaj da shvatiš zašto je ipak dobro imati pravila. „Zahvaljujući kućnim pravilima koje su postavljali moji roditelji naučio sam da biram prijatelje i da dobro iskoristim vreme koje imam na raspolaganju“, kaže mladić po imenu Džeremi. „Pored toga, zahvaljujući pravilima nisam mnogo gledao TV i igrao video-igrice, zbog čega sam imao više vremena za neke smisaonije aktivnosti – od kojih u nekima i dan-danas uživam“.

 Pravi pristup

 Ali šta ako ti se čini da neko pravilo nema nikakvog smisla? Na primer, devojka po imenu Tamara kaže: „Roditelji su me ranije pustili da idem u inostranstvo, a sada kada sam kod kuće ne dozvoljavaju mi čak ni da odem do grada, što je svega dvadesetak minuta vožnje.“

 Ako se i ti nalaziš u sličnoj situaciji, da li bi bilo pogrešno da razgovaraš sa svojim roditeljima o tome? Naravno da ne bi. Samo treba da znaš kada i kako.

 Kada. „Tek kada si kod svojih roditelja izgradio poverenje time što si bio odgovoran, možeš razgovarati o tome da se neko pravilo izmeni“, kaže tinejdžerka po imenu Amanda.

 Devojka po imenu Darija slaže se s tom izjavom. Ona kaže: „Tek nakon što je moja mama uvidela da sam jedno duže vreme bila zaista poslušna, uzela je u obzir moj predlog da se jedno pravilo izmeni.“ Imaj na umu da je poverenje nešto što se zaslužuje, a ne nešto što se zahteva.

Živeti u kući u kojoj se ne poštuju pravila koja su postavili roditelji bilo bi isto kao da pokušavaš da sletiš na aerodrom na kom se ne poštuju pravila u vazdušnom saobraćaju

 Biblija kaže: „Drži se zapovesti oca svoga, i ne ostavljaj savete majke svoje“ (Poslovice 6:20). Ako primenjuješ ovaj savet, izgradićeš poverenje kod roditelja i biće ti lakše da razgovaraš s njima.

 Kako. „Dok razgovaraš s roditeljima, uvek je bolje da pokazuješ poštovanje i da si staložen umesto da prigovaraš i vičeš“, kaže mladić po imenu Stiven.

 Ranije citirana Darija se slaže s tim. Ona kaže: „Kada god sam se raspravljala s mamom, ništa nisam uspela da promenim. U stvari, ona je baš zbog toga ponekad bila još rigoroznija.“

 Biblija kaže: „Bezuman čovek izliva sav svoj gnev, a ko je mudar ostaje miran do kraja“ (Poslovice 29:11). Ako naučiš da se savladavaš, to bi moglo da ti koristi ne samo kod kuće već i u školi, na poslu i u drugim situacijama.

 Šta možeš učiniti: Razmisli pre nego što nešto kažeš. Jedan jedini izliv gneva može da upropasti sav trud koji si uložio u to da stekneš poverenje roditelja. Biblija s dobrim razlogom kaže: „Ko je spor na gnev, veoma je razborit“ (Poslovice 14:29).

 Savet: Na osnovu propratnog radnog lista razmisli o pravilima i ako treba, razgovaraj o tome s roditeljima.