Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Da li je flertovanje samo bezazlena zabava?

Da li je flertovanje samo bezazlena zabava?

 Šta je flertovanje?

 Neki misle da je flertovanje način da rečima ili delima osobi suprotnog pola staviš do znanja da ti se sviđa. Da li je pogrešno pokazati nekome da ti se sviđa? Ne mora da znači. „Ukoliko si spreman za zabavljanje i neko ti se sviđa“, kaže devojka po imenu Ana, „kako drugačije možeš da saznaš da li su osećanja obostrana?“

 Međutim, u ovom članku ćemo govoriti o situaciji kada neko pokazuje zanimanje za osobu suprotnog pola, ali u stvari nema ozbiljne namere.

 „Jedna stvar je poklanjati nekome posebnu pažnju jer želiš da započneš vezu. Sasvim je druga stvar navesti nekoga da misli da ti se sviđa, a onda se odjednom praviti kao da se ništa nije desilo, jer nikada nisi ni mislila nešto ozbiljno“ (Dina).

 Zašto neki to rade?

 Neki flertuju samo da bi hranili svoj ego. „Kad shvatiš da možeš da privučeš tu vrstu pažnje, poželećeš da je dobijaš još više“, kaže devojka po imenu Hejli.

 Ako namerno ostavljaš utisak da ti se neko sviđa iako to nije tako, pokazuješ da si bezobziran i da te uopšte ne zanima kako se neko drugi oseća. To takođe dovodi u pitanje tvoju zrelost. Biblija kaže: „Ludost je radost nerazumnome“ (Poslovice 15:21).

 Hejli je u pravu kada kaže: „Flertovanje u početku može biti samo bezazlena zabava, ali se često ne završi lepo.“

 Koje opasnosti krije?

 •   Flertovanje te dovodi na loš glas.

   „Osoba koja flertuje deluje nesigurno i nezrelo. Imaš osećaj da nije iskrena s tobom, već samo hoće da te iskoristi“ (Džeremi).

   Biblija kaže: „Ljubav [...] ne gleda svoju korist“ (1. Korinćanima 13:4, 5).

   Za razmišljanje: Zbog kojih reči ili postupaka bi mogao da postaneš poznat kao neko ko flertuje?

 •   Flertovanje povređuje drugu stranu.

   „Kad upoznam nekoga ko flertuje ne želim da budem u njegovoj blizini. Imam osećaj da razgovara sa mnom samo zato što sam žensko. Onima koji flertuju nije stalo do mene, njima je samo stalo do toga da se oni dobro osećaju“ (Žaklin).

   Biblija kaže: „Neka niko ne gleda svoju korist, nego korist drugoga“ (1. Korinćanima 10:24).

   Za razmišljanje: Da li ti se desilo da te je neko naveo da misliš da mu se sviđaš, a posle si shvatio da nije tako? Ako jeste, kako si se osećao posle toga? Kako možeš izbeći da ti nekog povrediš na sličan način?

 •   Flertovanje je prepreka ozbiljnoj vezi.

   „Niko ne bi želeo da se venča, pa čak ni da se zabavlja s nekim ko flertuje. Kako bih mogla da upoznam nekoga ili da mu verujem ako se on samo pretvara?“ (Olivija).

   Psalmista David je u Bibliji napisao: „Ne odlazim k onima koji prikrivaju kakvi su“ (Psalam 26:4).

   Za razmišljanje: Kakvim se osobama sviđa neko ko flertuje? Da li bi ti želeo da se dopadneš takvim osobama?