Vrati se na sadržaj

Šta ako mi se roditelji razvode?

Šta ako mi se roditelji razvode?

Šta možeš uraditi

 Razgovaraj o onom što te brine. Reci roditeljima koliko si tužan i zbunjen. Možda će moći da ti objasne šta se dešava, pa ćeš biti manje uznemiren.

 Ukoliko vidiš da ne mogu da ti pruže potrebnu podršku, potraži nekog zrelog prijatelja (Poslovice 17:17).

 Iznad svega, tvoj nebeski Otac će te rado saslušati budući da on „sluša molitve“ (Psalam 65:2). Izlivaj mu svoje srce, jer se on ’brine za tebe’ (1. Petrova 5:7).

Šta ne treba da radiš

Oporavak posle razvoda roditelja jeste poput oporavka nakon preloma ruke – bolno jeste, ali na kraju prođe

 Nemoj biti zlovoljan. „Moji roditelji su bili sebični“, kaže Danijel čiju su se roditelji razveli kada je imao sedam godina. „Nisu dovoljno mislili na nas i kako će to što čine uticati na nas.“

 Do kojih bi posledica moglo doći ako Danijel ne bi odagnao gnev i ogorčenje? (Odgovor: Pročitaj Poslovice 29:22.)

 Zašto bi za Danijela bilo dobro da pokuša da oprosti svojim roditeljima što su mu naneli bol? (Odgovor: Pročitaj Efešanima 4:31, 32.)

 Izbegavaj ponašanje koje ti šteti. „Bio sam nesrećan i depresivan nakon razvoda svojih roditelja“, priseća se Denis. „Počeo sam da pravim probleme u školi i pao sam jednu godinu. Posle toga... postao sam takoreći dvorska luda u razredu i učestvovao sam u mnogim tučama.“

 Šta je po tvom mišljenju Denis nastojao da postigne time što je od sebe pravio dvorsku ludu?

 Kako bi načelo iz Galatima 6:7 moglo pomoći osobama poput Denisa da izbegavaju ponašanje koje može da im šteti?

 Za emocionalne rane je potrebno vreme da zacele. Kako se tvoj život bude vraćao u normalu i ti ćeš početi da se osećaš dobro kao i ranije.