Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako mogu zadobiti poverenje svojih roditelja?

Kako mogu zadobiti poverenje svojih roditelja?

 Šta treba da znaš

 Koliko će ti poverenja biti ukazano zavisi od toga koliko si poverenja zaslužio. Poslušnost pravilima koje roditelji postavljaju može se uporediti sa otplatom duga. Svojim roditeljima duguješ poslušnost i što redovnije ’plaćaš‘ svoje ’rate‘, to će ti oni odobriti veći ’kredit‘ (daće ti više slobode). S druge strane, ako si nepouzdan, nemoj se iznenaditi ako ti roditelji smanje ’kredit‘.

 Poverenje se stiče vremenom. Moraš da se ponašaš odgovorno pre nego što ti roditelji daju više slobode.

 ISTINITA PRIČA: „Kao tinejdžer sam tačno znao šta roditelji očekuju od mene i pretvarao sam se da to radim, iako sam potajno radio šta sam hteo. Zato roditelji nisu mogli da mi veruju. Nakon nekog vremena sam naučio da ne možeš na prevaru dobiti više slobode. Moraš da budeš vredan poverenja da bi ti verovali“ (Krejg).

 Šta možeš učiniti

 Govori istinu – čak i kad to nije lako. Svi prave greške, ali ako lažeš da bi ih sakrio (ili prećutiš neke činjenice da bi prikrio istinu) narušićeš poverenje koje roditelji imaju u tebe. S druge strane, kada si uvek potpuno iskren, tvoji roditelji će uvideti da si dovoljno zreo da priznaš da si pogrešio. A takvim se ljudima može verovati.

 „Nećeš uvek izgubiti nečije poverenje zato što si pogrešio, ali ćeš uvek izgubiti njihovo poverenje ako pokušaš da to sakriješ“ (Ana).

 Biblija kaže: „U svemu želimo da pošteno postupamo“ (Jevrejima 13:18).

  •   Za razmišljanje: Kada te roditelji pitaju gde ideš ili šta ćeš raditi, da li im kažeš istinu? Ili kada te pitaju gde si bio i šta si radio, da li prećutiš neke pojedinosti koje bi oni trebalo da znaju?

 Budi odgovoran. Drži se svih kućnih pravila. Završi svoje kućne obaveze na vreme. Budi tačan. Odgovorno radi domaći. Uvek se vrati kući u dogovoreno vreme.

 „Ako te roditelji puste da izađeš s društvom, ali ti kažu da se vratiš do devet, nemoj se ušunjati u kuću u pola jedanaest i očekivati da će te i sledeći put pustiti da izađeš“ (Rajan).

 Biblija kaže: „Svako će nositi svoj teret“ (Galatima 6:5).

  •   Za razmišljanje: Kakav si kada su u pitanju tačnost, obavljanje kućnih poslova i poslušnost pravilima – čak i onih koja ti se ne sviđaju?

 Budi strpljiv. Ako si izgubio poverenje svojih roditelja, biće potrebno vreme da ga ponovo stekneš. Strpljivo čekaj.

 „Bila sam strašno razočarana jer roditelji nisu hteli da mi ukažu više poverenja kada sam napunila određene godine. Tada nisam razumela da godine ne znače zrelost. Pitala sam roditelje da mi dozvole da pokažem da sam odgovorna. Bilo je potrebno vreme, ali je upalilo. Naučila sam da ti poverenje neće biti ukazano zbog toga koliko imaš godina, već zbog onoga što radiš“ (Rejčel).

 Biblija kaže: „Sami sebe proveravajte“ (2. Korinćanima 13:5).

  •   Za razmišljanje: Da bi stekao (ili povratio) poverenje svojih roditelja, šta bi mogao da uradiš da bi pokazao kakav si?

 SAVET: Postavi sebi cilj, bilo da je u pitanju tačnost, izvršavanje kućnih obaveza, dolazak kući na vreme ili nešto drugo. Kaži roditeljima šta si odlučio i pitaj ih šta očekuju od tebe kako bi ti ukazali više poverenja. Onda se potrudi da poslušaš biblijski savet: „Treba da skinete staru ličnost oblikovanu vašim ranijim načinom života“ (Efešanima 4:22). S vremenom, tvoji roditelji će sigurno uvideti koliko si napredovao.