Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Da li je oralni seks stvarno seks?

Da li je oralni seks stvarno seks?

 Rezultati jednog izveštaja američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazali su da se otprilike polovina intervjuisanih mladih osoba između 15 i 19 godina upušta u oralni seks. „Ako s tinejdžerima razgovarate o tome [oralnom seksu], oni će vam reći da to nije ništa“, kaže Šarlin Ejzam, autorka knjige Oral Sex Is the New Goodnight Kiss. „Oni ga i ne smatraju seksom.“

 Šta ti misliš?

 Na sledeća pitanja odgovori sa da ili ne.

 1.   Može li devojka zatrudneti putem oralnog seksa?

  1.   Da

  2.   Ne

 2.   Da li oralni seks nosi neke zdravstvene rizike?

  1.   Da

  2.   Ne

 3.   Da li je oralni seks stvarno seks?

  1.   Da

  2.   Ne

 Šta je prava istina?

 Uporedi svoje odgovore sa sledećim.

 1.   Može li devojka zatrudneti putem oralnog seksa?

   Odgovor: Ne. To je jedan od razloga zbog kog mnogi pogrešno zaključuju da je oralni seks bezopasan.

 2.   Da li oralni seks nosi neke zdravstvene rizike?

   Odgovor: Da. Oni koji se upuštaju u oralni seks mogu dobiti hepatitis (A ili B), polne bradavice, gonoreju, herpes, HIV i sifilis.

 3.   Da li je oralni seks stvarno seks?

   Odgovor: Da. Seksualnim odnosom smatra se svaki postupak koji uključuje polne organe druge osobe. To može biti polni odnos, oralni seks, analni seks, kao i dodirivanje polnih organa druge osobe radi postizanja seksualnog užitka.

 Zašto je to važno znati?

 Pogledaj nekoliko biblijskih stihova koji se mogu primeniti na temu ovog članka.

 Biblija kaže: „Jer je Božja volja [...] da se uzdržavate od bluda“ (1. Solunjanima 4:3).

 Izvorna reč prevedena sa „blud“ odnosi se na sve oblike intimnosti van braka, uključujući i polne odnose, oralni seks, analni seks, kao i dodirivanje polnih organa druge osobe radi postizanja seksualnog užitka. Oni koji čine blud mogu doživeti ozbiljne posledice, a najtužnija od svih je narušeno prijateljstvo s Bogom (1. Petrova 3:12).

 Biblija kaže: „Ko čini blud, greši svom telu“ (1. Korinćanima 6:18).

 Oralni seks može narušiti nečije zdravlje i udaljiti ga od Boga. Takođe se može nepovoljno odraziti i na njegovo emotivno stanje. „Kajanje, osećaj da si iskorišćen i povređen ne javljaju se samo nakon vaginalnog seksa“, kaže se u knjizi Talking Sex With Your Kids. „Sva gorka osećanja koja nastaju kada se u pogrešnoj situaciji stupi u polni odnos svojstvena su i za svaki drugi oblik seksa u pogrešnoj situaciji. Seks je seks.“

 Biblija kaže: „Ja, Jehova, ja sam tvoj Bog, koji te uči za tvoje dobro“ (Isaija 48:17).

 Da li smatraš da su Božje zapovesti u vezi s polnim odnosima za tvoje dobro? Ili misliš da te ograničavaju? Da bi odgovorio na ta pitanja, zamisli na trenutak prometan put. Na njemu postoje semafori, znakovi za ograničenje brzine i znak „stop“. Da li to smatraš ograničenjem ili zaštitom? Šta bi se desilo ako biste ih ti i drugi vozači ignorisali?

Pravila u saobraćaju ograničavaju tvoju slobodu, ali te i štite. Slično tome, Božji zakoni te ograničavaju, ali te i čuvaju

 Slično je i s Božjim merilima. Ako ih zanemariš, sigurno ćeš osetiti posledice (Galatima 6:7). „Što više ignorišeš svoja verovanja i vrednosti i radiš nešto za šta znaš da nije dobro, sve manje ćeš poštovati sebe“, kaže se u knjizi Sex Smart. S druge strane, ako živiš u skladu s Božjim merilima, pokazaćeš da si moralna osoba i da imaš čvrst karakter. Štaviše, imaćeš čistu savest (1. Petrova 3:16).