Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da mudro raspolažem novcem?

Kako da mudro raspolažem novcem?

 „Nedavno sam otišao u jednu prodavnicu samo da razgledam. Izašao sam s nečim što je bilo veoma skupo, a što uopšte nisam imao nameru da kupim“ (Kolin).

 Kolin priznaje da ne ume dobro da raspolaže novcem. Da li imaš sličan problem? Ako imaš, ovaj članak ti može pomoći.

 Zašto treba da paziš kako trošiš?

 Zabluda: Sputavaš se ako vodiš računa o tome kako trošiš novac.

 Činjenica: Kad paziš kako trošiš novac, imaćeš više, a ne manje slobode. „Što bolje raspolažeš novcem to ga više imaš za stvari koje želiš – i sada i u budućnosti“, kaže se u jednom priručniku (I’m Broke! The Money Handbook).

 Razmisli: Ako paziš kako trošiš...

  •   imaćeš više novca kada ti bude zatrebao. „Volela bih da jednom odem u Južnu Ameriku“, kaže tinejdžerka po imenu Inez. „Dok odvajam novac, trudim se da zadržim na umu taj cilj.“

  •   imaćeš manje dugova (ili ih nećeš imati uopšte). Biblija kaže: „Ko uzima zajam sluga je onom ko daje zajam“ (Poslovice 22:7). Devojka koja se zove Ana slaže se s tim. Ona kaže: „Dugovi mogu preuzeti kontrolu nad tvojim životom. Kada nisi u dugovima, možeš se usredsrediti na svoje ciljeve.“

  •   pokazuješ da si zreo. Onima koji sada nauče dobro da raspolažu novcem biće lakše kada odrastu. „To je dobra priprema za budućnost, kada se budem sama izdržavala“, kaže dvadesetogodišnja Džin. „Trudim se da već sada budem odgovorna kada je novac u pitanju, da bih i u budućnosti bila takva.“

 Zaključak: „Pametno raspolaganje novcem je prvi korak ka nezavisnosti“, kaže se u jednoj knjizi za tinejdžere i studente (The Complete Guide to Personal Finance: For Teenagers and College Students). „Dobro raspolaganje novcem je veština koja će ti koristiti čitavog života.“

 Kako da to radiš

 Otkrij gde su ti slabe tačke. Ako ti često brzo ponestane para, prvo se zapitaj na šta ti odlazi novac. Nekima je zamka kupovina preko interneta. Drugima predstavlja problem trošenje na sitnice zbog čega im pre kraja meseca novac prosto „iscuri“ iz novčanika.

 „Kad svakog dana kupiš po nešto, na kraju ti se novac izvuče. Kupiš neki poklončić, platiš kafu, kupiš nešto u prodavnici samo zato što je na sniženju i na kraju se pitaš gde je otišlo sto dolara“ (Hejli).

 Odredi budžet. Biblija kaže: „Zamisli marljivog čoveka sigurno donose korist“ (Poslovice 21:5). Kada odrediš budžet, neće ti se desiti da ti troškovi budu veći od prihoda.

 „Ako trošiš više nego što zarađuješ, otkrij gde ti odlazi novac i odrekni se stvari koje ti nisu potrebne. Smanjuj troškove sve dok ne postanu manji od prihoda“ (Danijel).

 Vodi evidenciju. Postoji mnogo načina da vodiš računa o tome na šta ti odlazi novac i izbegneš nepotrebne troškove. Nekim mladima je pomoglo sledeće:

  •  „Obično odmah uplatim novac na račun jer sam tada u manjem iskušenju da ga potrošim“ (Dejvid).

  •  „Kad idem u prodavnicu ne nosim sa sobom puno para. Tako ne mogu da potrošim više nego što sam nameravala“ (Elen).

  •  „Lakše mi je da realno sagledam da li mi nešto uopšte treba ako malo sačekam pre nego što to kupim“ (Džesaja).

  •  „Ne moram da odem svuda gde me pozovu. U redu je nešto odbiti ukoliko nemaš novca za to“ (Dženifer).

 Zaključak. Raspolaganje novcem je velika odgovornost. To je uvideo i Kolin koga smo citirali na početku. „Ako ću jednog dana biti glava porodice, ne mogu tek tako da rasipam novac“, kaže on. „Ako sada dok sam sâm ne umem da raspolažem novcem, ništa neće biti bolje ni kada se oženim.“

Savet: „Ispričaj nekome svoj plan i zamoli ga da s vremena na vreme proveri kako ti ide. Dobro je biti odgovoran“ (Vanesa)