Sipas Mateut 23:1-39

  • Mos imitoni skribët dhe farisenjtë (1-12)

  • Mjerë skribët dhe farisenjtë (13-36)

  • Jezui shpreh keqardhje për Jerusalemin (37-39)

23  Atëherë Jezui i tha turmës dhe dishepujve:  «Skribët dhe farisenjtë kanë zënë vendin e Moisiut.  Prandaj bëni dhe zbatoni gjithçka që ju thonë, por mos veproni si ata, sepse ata tjetër thonë e tjetër bëjnë.+  Ata lidhin ngarkesa të rënda dhe ua vënë njerëzve mbi supe,+ por vetë nuk duan të luajnë as gishtin për t’i lëvizur.+  Çdo gjë e bëjnë për t’u dukur.+ I zmadhojnë kutizat me shkrime, që i mbajnë si hajmali,*+ dhe i zgjatin thekët e rrobave.+  Atyre u pëlqejnë kryet e vendit nëpër darka dhe vendet e para* në sinagoga,+  t’i përshëndetin nëpër sheshe pazari dhe t’i quajnë «Rabi».*  Por ju mos lejoni t’ju quajnë «Rabi», sepse keni vetëm një Mësues+ dhe jeni të gjithë vëllezër.  Veç kësaj, mbi tokë mos quani askënd ‘atë’, sepse Ati juaj është një i vetëm,+ Ai që është në qiej. 10  As mos lejoni t’ju quajnë ‘krerë’, sepse Kreu juaj është një i vetëm, Krishti. 11  Por më i madhi ndër ju, të jetë shërbëtori juaj.+ 12  Kushdo që e lartëson veten, do të përulet,+ dhe kushdo që e përul veten, do të lartësohet.+ 13  Mjerë ju, skribë dhe farisenj, hipokritë, sepse ua mbyllni njerëzve derën e Mbretërisë së qiejve! Mirë që vetë nuk hyni, por nuk lejoni të hyjnë as ata që duan të hyjnë!+ 14  *—— 15  Mjerë ju, skribë dhe farisenj, hipokritë!+ Ju përshkoni det e tokë që të bëni një prozelit.* Dhe, kur bëhet, ia përgatitni rrugën drejt Gehenës,* që ta meritojë atë dy herë më shumë se ju. 16  Mjerë ju, udhërrëfyes të verbër,+ sepse thoni: ‘S’ka gjë nëse dikush betohet për tempullin, por nëse dikush betohet për arin e tempullit, është i detyruar ta mbajë betimin.’+ 17  Të marrë e të verbër! Cili është më i rëndësishëm: ari apo tempulli që ka shenjtëruar* arin? 18  Përveç kësaj thoni: ‘S’ka gjë nëse dikush betohet për altarin, por nëse dikush betohet për dhuratën mbi altar, është i detyruar ta mbajë betimin.’ 19  Të verbër! Cila është më e rëndësishme: dhurata apo altari që shenjtëron dhuratën? 20  Ai, pra, që betohet për altarin, betohet për të dhe për gjithçka që është mbi të; 21  ai që betohet për tempullin, betohet për të dhe për Atë që banon atje,+ 22  dhe ai që betohet për qiellin, betohet për fronin e Perëndisë dhe për Atë që ulet në të. 23  Mjerë ju, skribë dhe farisenj, hipokritë! Ju jepni të dhjetën e mendrës, të koprës e të qimnonit,*+ por shpërfillni çështjet më me peshë të Ligjit, domethënë drejtësinë,+ mëshirën+ dhe besnikërinë. Është e vërtetë që këto gjëra duhej t’i bënit, por pa shpërfillur gjërat e tjera.+ 24  Udhërrëfyes të verbër,+ që hiqni me kullesë harrjen,+ por gëlltitni devenë!+ 25  Mjerë ju, skribë dhe farisenj, hipokritë! Ju pastroni nga jashtë kupën dhe pjatën,+ por brenda ato janë plot me lakmi*+ dhe shfrenime.+ 26  Farise i verbër, kupën dhe pjatën pastroji më parë nga brenda, që të jenë të pastra edhe nga jashtë. 27  Mjerë ju, skribë dhe farisenj, hipokritë!+ Ju u përngjani varreve të zbardhura me gëlqere,+ që duken të bukura nga jashtë, por brenda janë plot me eshtra të vdekurish dhe me çdo lloj papastërtie. 28  Kështu edhe ju, nga jashtë dukeni të drejtë para njerëzve, por brenda jeni plot me hipokrizi dhe paligjshmëri.+ 29  Mjerë ju, skribë dhe farisenj, hipokritë!+ Ju ndërtoni varret e profetëve, zbukuroni varret e të drejtëve*+ 30  dhe thoni: ‘Po të jetonim në ditët e paraardhësve tanë, s’do të ishim bashkëfajtorë me ta për gjakun e derdhur të profetëve.’ 31  Kështu ju dëshmoni kundër vetes suaj se jeni bij të atyre që vranë profetët.+ 32  E pra, çojeni deri në fund punën që nisën paraardhësit tuaj.* 33  Gjarpërinj, pjellë nepërkash!+ Si do të shpëtoni nga gjykimi i Gehenës?*+ 34  Për këtë arsye po ju dërgoj profetë,+ njerëz të mençur dhe mësues.*+ Disa do t’i vritni+ e do t’i ekzekutoni në shtyllë, disa do t’i fshikulloni+ në sinagogat tuaja dhe do t’i përndiqni+ qytet më qytet, 35  që të bjerë mbi ju gjithë gjaku i të drejtëve* që është derdhur mbi tokë, nga gjaku i Abelit të drejtë,+ deri te gjaku i Zakarisë, birit të Barakiahut, të cilin e vratë mes shenjtërores dhe altarit.+ 36  Vërtet po ju them: të gjitha këto gjëra do të bien mbi këtë brez.* 37  Jerusalem, Jerusalem, vrasës i profetëve, që i vret me gurë ata që janë dërguar te ti!+ Sa herë desha t’i mblidhja bashkë fëmijët e tu, ashtu si i mbledh klloçka zogjtë nën krahë! Por ju nuk deshët.+ 38  Ja, shtëpia juaj është braktisur* dhe është lënë në dorën tuaj.+ 39  Vërtet po ju them: që sot e tutje nuk do të më shihni më kurrë, derisa të thoni: ‘I bekuar është ai që vjen në emër të Jehovait!’»*+

Shënimet

Ose «I zmadhojnë filakteritë e tyre».
Ose «më të mira».
Ose «Mësues».
Shih Fjalorthin, «Shenjtërimi».
Ose «të kuminit».
Ose «plaçkitje».
Ose «varret përkujtimore të të drejtëve».
Fjalë për fjalë «mbusheni masën e paraardhësve tuaj».
Fjalë për fjalë «skribë». U referohet dishepujve që mësonin në publik.
Ose «që të jeni fajtorë për gjithë gjakun e të drejtëve».
Ose «ky brez do të mbajë përgjegjësi për gjithë këto gjëra».
Një mundësi tjetër «është lënë e shkretë».