Sipas Mateut 17:1-27

  • Shpërfytyrimi i Jezuit (1-13)

  • Besim sa një kokërr sinapi (14-21)

  • Jezui parathotë sërish vdekjen e tij (22, 23)

  • Paguhet taksa me monedhën nga goja e peshkut (24-27)

17  Gjashtë ditë më pas, Jezui mori me vete Pjetrin, Jakovin dhe vëllanë e tij, Gjonin, dhe i çoi në një mal të lartë, ku ishin vetëm.+  Atje ai u shpërfytyrua* para tyre; fytyra i shkëlqeu si dielli dhe rrobat i shndritën* si drita.+  Kur ja, u shfaqën Moisiu dhe Elija, që bisedonin me të.  Atëherë Pjetri i tha Jezuit: «Zotëri, sa mirë që jemi këtu me ty. Po të duash, unë do të ngre këtu tri tenda: një për ty, një për Moisiun dhe një për Elijan.»  Ndërsa ai po fliste, një re e shndritshme i mbuloi dhe një zë u dëgjua nga reja: «Ky është Biri im, Biri im i dashur, që unë kam miratuar.+ Dëgjojeni.»+  Sapo dëgjuan këtë, dishepujt u përkulën me fytyrë përtokë dhe u frikësuan shumë.  Atëherë Jezui u afrua, i preku dhe u tha: «Ngrihuni. Mos kini frikë.»  Kur ngritën sytë, ata nuk panë asnjeri, përveç Jezuit.  Ndërsa po zbritnin nga mali, Jezui i urdhëroi: «Mos ia tregoni askujt vegimin,* derisa Biri i njeriut të ngrihet nga të vdekurit.»+ 10  Megjithatë dishepujt e pyetën: «Pse, atëherë, skribët thonë se më parë duhet të vijë Elija?»+ 11  Ai iu përgjigj: «Po, është e vërtetë që Elija duhet të vijë dhe të rivendosë gjithçka.+ 12  Megjithatë unë po ju them se Elija tashmë ka ardhur, por ata nuk e pranuan dhe bënë me të çfarë deshën.+ Po kështu do të vuajë edhe Biri i njeriut në duart e tyre.»+ 13  Atëherë dishepujt e kuptuan se u foli për Gjon Pagëzorin. 14  Kur arritën te turma,+ atij iu afrua një burrë, që i ra në gjunjë dhe i tha: 15  «Zotëri, ki mëshirë për tim bir, se është epileptik e po vuan shumë. Shpesh ai bie në zjarr e në ujë.+ 16  E çova te dishepujt e tu, por ata nuk e shëruan dot.» 17  Atëherë Jezui i tha turmës: «O brez pa besim dhe i shtrembër!+ Edhe sa duhet të rri me ju? Edhe sa duhet t’ju duroj? Ma sillni këtu.» 18  Jezui e qortoi demonin, dhe ai doli nga djali, i cili u shërua që nga ai çast.+ 19  Atëherë dishepujt iu afruan veçmas Jezuit dhe e pyetën: «Pse ne nuk e dëbuam dot?» 20  Ai u përgjigj: «Ngaqë keni pak besim. Vërtet po ju them se po të keni besim sa një kokërr sinapi, do t’i thoni këtij mali: ‘Lëviz nga këtu atje’, dhe ai do të lëvizë, e asgjë nuk do të jetë e pamundur për ju.»+ 21  *—— 22  Ndërsa ishin së bashku në Galile, Jezui u tha: «Birin e njeriut do ta tradhtojnë dhe do ta dorëzojnë në duart e njerëzve,+ 23  të cilët do ta vrasin. Por ditën e tretë ai do të ngrihet nga të vdekurit.»+ Prandaj ata ishin shumë të hidhëruar. 24  Pasi mbërritën në Kapernaum, njerëzit që mblidhnin dy drahmat* e taksës, iu afruan Pjetrit dhe i thanë: «A i paguan mësuesi juaj dy drahmat e taksës?»+ 25  Ai tha: «Po.» Mirëpo, sapo Pjetri hyri në shtëpi, Jezui e pyeti: «Si mendon Simon? Nga cilët i marrin mbretërit e tokës taksat ose haraçet* për kokë? Nga bijtë e tyre apo nga të huajt?» 26  Kur ai iu përgjigj: «Nga të huajt», Jezui i tha: «Ashtu është, bijtë janë të përjashtuar nga taksat. 27  Megjithatë, që të mos bëhemi pengesë për ta,+ shko në det, hidh grepin dhe, peshkut të parë që do të kapësh, hapi gojën e do t’i gjesh një monedhë argjendi.* Merre dhe jepua për mua e për vete.»

Shënimet

Ose «u tjetërsua; u shndërrua».
Ose «iu bënë të bardha».
Fjalë për fjalë «drahmat dyshe». Shih Shtojcën B14.
Fjalë për fjalë «monedhë statere», që mendohet të ishte tetradrahma. Shih Shtojcën B14.