Sipas Lukës 18:1-43

  • Ilustrimi për vejushën këmbëngulëse (1-8)

  • Fariseu dhe taksambledhësi (9-14)

  • Jezui dhe fëmijët (15-17)

  • Pyetja e një të pasuri (18-30)

  • Jezui parathotë sërish vdekjen e tij (31-34)

  • I kthehet shikimi një lypësi të verbër (35-43)

18  Më pas Jezui u bëri një ilustrim që t’u tregonte sa e nevojshme ishte të luteshin gjithnjë e të mos dorëzoheshin.+  Ai tha: «Në një qytet ishte një gjykatës që nuk i frikësohej* Perëndisë dhe nuk kishte respekt për njeri.  Në atë qytet ishte edhe një vejushë që shkonte shpesh te ky gjykatës dhe i thoshte: ‘Të lutem, vendose në vend drejtësinë mes meje dhe kundërshtarit tim.’  Për njëfarë kohe ai nuk pranoi, por më pas tha me vete: ‘Edhe pse nuk i frikësohem Perëndisë dhe nuk respektoj njeri,  meqë kjo vejushë më bezdis orë e çast, do t’ia jap të drejtën që i takon, që të mos vijë më e të ma plasë shpirtin fare.’»*+  Atëherë Zotëria tha: «A e dëgjuat ç’tha gjykatësi, edhe pse i padrejtë?  A nuk do ta vërë, pra, Perëndia drejtësinë në vend për të zgjedhurit e vet që i thërrasin ditë e natë për ndihmë,+ ndërsa tregon durim për të mirën e tyre?+  Unë po ju them se Ai do ta vërë në vend drejtësinë pa vonesë. Por, kur të mbërrijë Biri i njeriut, a do të gjejë vallë këtë lloj besimi* në tokë?»  Pastaj u tregoi edhe këtë ilustrim disave që ishin të bindur se ishin njerëz të drejtë dhe që i shihnin të tjerët si të pavlerë: 10  «Dy burra shkuan në tempull që të luteshin: njëri ishte farise dhe tjetri taksambledhës. 11  Fariseu qëndroi në këmbë dhe nisi të lutej me vete: ‘O Perëndi, të falënderoj që nuk jam si gjithë të tjerët—zhvatës, të padrejtë, kurorëshkelës—dhe as si ky taksambledhës. 12  Unë agjëroj dy herë në javë dhe jap të dhjetën e gjithçkaje që fitoj.’+ 13  Kurse taksambledhësi qëndronte në këmbë larg dhe as guxonte të ngrinte sytë drejt qiellit, por i binte gjoksit me grushte dhe thoshte: ‘O Perëndi, ki mëshirë për* mua mëkatarin!’+ 14  Unë po ju them se ky zbriti e u kthye në shtëpi më i drejtë se fariseu.+ Vërtet, kushdo që e lartëson veten, do të përulet, por kushdo që e përul veten, do të lartësohet.»+ 15  Pastaj, njerëzit po sillnin edhe fëmijët e vegjël* që ai të vinte duart mbi ta,* mirëpo, kur e panë këtë, dishepujt nisën t’i qortonin.+ 16  Por Jezui i thirri fëmijët pranë dhe tha: «Lërini fëmijët të vijnë tek unë dhe mos u mundoni t’i ndalni, sepse Mbretëria e Perëndisë u përket atyre që janë si këta.+ 17  Vërtet po ju them: kushdo që nuk e pranon Mbretërinë e Perëndisë si një fëmijë, nuk do të hyjë kurrsesi në të.»+ 18  Atëherë një nga krerët e pyeti: «Mësues i mirë, çfarë duhet të bëj që të trashëgoj jetën e përhershme?»+ 19  Jezui i tha: «Pse më quan ‘i mirë’? Askush nuk është i mirë përveç njërit, Perëndisë.+ 20  Ti i njeh urdhërimet: ‘Mos kryej kurorëshkelje,*+ mos vrit,+ mos vidh,+ mos jep dëshmi të rreme,+ ndero babanë dhe nënën tënde.’»+ 21  Atëherë ky tha: «Të gjitha këto i zbatoj, e madje që nga fëmijëria.» 22  Kur dëgjoi këtë, Jezui i tha: «Edhe një gjë të mungon: shit gjithçka që ke dhe jepua paratë të varfërve, e atëherë do të kesh një thesar në qiej. Pastaj eja dhe bëhu dishepulli* im.»+ 23  Kur e dëgjoi këtë, ai u trishtua thellësisht, sepse ishte shumë i pasur.+ 24  Jezui e pa dhe tha: «Sa e vështirë do të jetë për ata që kanë pará të hyjnë në Mbretërinë e Perëndisë!+ 25  Në fakt, është më e lehtë që një deve të kalojë nëpër një vrimë gjilpëre, sesa një i pasur të hyjë në Mbretërinë e Perëndisë.»+ 26  Ata që e dëgjuan, e pyetën: «Atëherë kush mund të shpëtojë?»+ 27  Ai u përgjigj: «Ato që janë të pamundura me njerëzit, janë të mundura me Perëndinë.»+ 28  Por Pjetri i tha: «Ja, ne i lamë gjërat tona dhe të ndoqëm.»+ 29  Ai u tha dishepujve: «Vërtet po ju them: nuk ka njeri që të ketë lënë shtëpi, grua, vëllezër, prindër ose fëmijë për hir të Mbretërisë së Perëndisë,+ 30  e të mos marrë në këtë kohë shumë herë më tepër, dhe në sistemin* që po vjen, jetën e përhershme.»+ 31  Pastaj ai i mori mënjanë të Dymbëdhjetët dhe u tha: «Ja, ne po ngjitemi në Jerusalem dhe gjithçka që kanë shkruar profetët për Birin e njeriut, do të përmbushet.*+ 32  Për shembull, atë do t’ua dorëzojnë njerëzve të kombeve*+ dhe do ta tallin,+ do ta keqtrajtojnë, do ta pështyjnë+ 33  e, pasi ta fshikullojnë, do ta vrasin,+ por ditën e tretë ai do të ngrihet nga të vdekurit.»+ 34  Megjithatë, ata nuk e kapën domethënien, sepse kuptimi i këtyre fjalëve u mbajt i fshehur, e kështu nuk e kuptuan çfarë u tha. 35  Tani, kur Jezui po i afrohej Jerikosë, buzë rrugës ishte ulur një i verbër që po lypte.+ 36  Meqë dëgjoi të kalonte një turmë, ai filloi të pyeste ç’po ndodhte. 37  Ata i thanë: «Po kalon Jezui, nazareasi!» 38  Atëherë ai thërriti: «Jezu, Bir i Davidit, ki mëshirë për mua!» 39  Njerëzit që po ecnin në krye të turmës, i thanë rreptësisht të mos fliste, kurse ai thërriste edhe më fort: «Bir i Davidit, ki mëshirë për mua!» 40  Atëherë Jezui u ndal dhe urdhëroi ta çonin atë njeri pranë tij. Kur ky u afrua, Jezui e pyeti: 41  «Çfarë do që të bëj për ty?» Ai iu përgjigj: «Zotëri, të më kthehet shikimi.» 42  Atëherë Jezui i tha: «Le të të kthehet shikimi. Besimi yt të shëroi.»+ 43  Në çast atij iu kthye shikimi dhe filloi ta ndiqte+ e t’i jepte lavdi Perëndisë. Kur e panë këtë, edhe gjithë të tjerët i dhanë lavdi Perëndisë.+

Shënime në fund të faqes

Shih Fjalorthin, «Frika nga Perëndia».
Ose «e të më lodhë me kërkesën e saj».
Ose «besimin e vërtetë». Fjalë për fjalë «besimin».
Ose «ji i dhembshur me».
Fjalë për fjalë «foshnjat».
Domethënë, që t’i bekonte. Shih Fjalorthin, «Vënia e duarve».
Ose «tradhti bashkëshortore».
Ose «ithtari».
Ose «në kohën; në rendin». Shih Fjalorthin.
Ose «do të plotësohet».