Sipas Gjonit 8:12-59

  • Ati jep dëshmi për Jezuin (12-30)

    • Jezui, «drita e botës» (12)

  • Fëmijë të Abrahamit (31-41)

    • «E vërteta do t’ju bëjë të lirë» (32)

  • Fëmijë të Djallit (42-47)

  • Jezui dhe Abrahami (48-59)

8  12  Atëherë Jezui nisi t’u fliste përsëri: «Unë jam drita e botës.+ Ai që më ndjek mua, nuk do të ecë kurrsesi në errësirë, por do të ketë dritën+ e jetës.» 13  Mirëpo farisenjtë i thanë: «Ti jep dëshmi për veten, prandaj dëshmia jote nuk është e vërtetë.» 14  Jezui ua ktheu: «Edhe nëse jap dëshmi për veten, dëshmia ime është e vërtetë, sepse unë e di nga kam ardhur dhe ku po shkoj.+ Kurse ju nuk e dini as nga kam ardhur dhe as ku po shkoj. 15  Ju gjykoni sipas standardeve të njerëzve,*+ kurse unë nuk gjykoj askënd. 16  Por edhe nëse gjykoj, gjykimi im është sipas së vërtetës, sepse nuk gjykoj vetëm, por Ati që më dërgoi, është me mua.+ 17  Gjithashtu, në vetë Ligjin tuaj është shkruar: ‘Dëshmia e dy vetave është e vërtetë.’+ 18  Unë jap dëshmi për veten time, e po ashtu edhe Ati që më dërgoi, jep dëshmi për mua.»+ 19  Atëherë ata e pyetën: «Ku është Ati yt?» Jezui u përgjigj: «Ju nuk më njihni as mua, as Atin tim.+ Po të më njihnit mua, do ta njihnit edhe Atin tim.»+ 20  Kur tha këto fjalë, Jezui ishte tek arkat e thesarit+ dhe po mësonte në tempull. Por askush nuk e preku me dorë, sepse ora e tij nuk kishte ardhur ende.+ 21  Kështu ai u tha përsëri: «Unë po iki dhe ju do të më kërkoni, por prapëseprapë do të vdisni në mëkatet tuaja.+ Atje ku po shkoj unë, ju nuk vini dot.»+ 22  Atëherë judenjtë filluan të thoshin: «Mos do të vrasë veten, ngaqë thotë: ‘Atje ku po shkoj unë, ju nuk vini dot.’» 23  Ai vazhdoi: «Ju jeni nga toka, kurse unë jam nga qielli.+ Ju jeni nga kjo botë, kurse unë nuk jam nga kjo botë. 24  Ja pse ju thashë se do të vdisni në mëkatet tuaja, sepse po të mos besoni se unë jam ai që duhej të vinte, do të vdisni në mëkatet tuaja.» 25  Atëherë ata e pyetën: «Kush je ti?» Jezui ua ktheu: «Më kot flas me ju! 26  Kam shumë gjëra për të thënë për ju dhe shumë gjëra për të gjykuar. Por faktikisht po i them botës pikërisht gjërat që dëgjova nga Ai që më dërgoi, dhe Ai është i vërtetë.»+ 27  Mirëpo nuk e kuptuan se ai po u fliste për Atin. 28  Prandaj Jezui tha: «Kur ta keni ngritur* Birin e njeriut,+ do ta merrni vesh se unë jam ai+ që duhej të vinte dhe se nuk bëj asgjë me nismën* time,+ por i them këto gjëra ashtu si më mësoi Ati. 29  Ai që më dërgoi, është me mua dhe nuk më ka braktisur, sepse bëj gjithmonë gjërat që i pëlqejnë atij.»+ 30  Ndërsa thoshte këto fjalë, shumë veta treguan besim tek ai. 31  Atëherë Jezui vazhdoi t’u thoshte judenjve që besuan tek ai: «Nëse i zbatoni gjithmonë fjalët e mia, jeni vërtet dishepujt e mi. 32  Do ta njihni të vërtetën,+ dhe e vërteta do t’ju bëjë të lirë.»+ 33  Të tjerë ia kthyen: «Ne jemi pasardhës të Abrahamit e nuk kemi qenë kurrë skllevër të askujt. Si na thënke: ‘Do të bëheni të lirë.’» 34  Jezui iu përgjigj: «Me të vërtetë po ju them: çdo njeri që nuk heq dorë nga mëkati, është skllav i mëkatit.+ 35  Veç kësaj, skllavi nuk qëndron gjithmonë në shtëpinë e zotërisë së tij, kurse biri qëndron përgjithmonë. 36  Prandaj do të jeni vërtet të lirë, nëse Biri ju bën të lirë. 37  E di që jeni pasardhës të Abrahamit. Por ju po kërkoni të më vritni, sepse fjalët e mia nuk zënë vend mes jush.* 38  Unë them ato që kam parë kur isha pranë Atit tim,+ kurse ju bëni gjërat që keni dëgjuar nga ati juaj.» 39  Ata ia kthyen: «Ati ynë është Abrahami.» Jezui u tha: «Po të ishit fëmijë të Abrahamit,+ do të bënit veprat e Abrahamit. 40  Por tani ju kërkoni të më vritni mua, një njeri që ju ka thënë të vërtetën që dëgjoi nga Perëndia.+ Abrahami nuk do ta kishte bërë kurrë një gjë të tillë. 41  Ju bëni veprat e atit tuaj.» Ata i thanë: «Ne kemi një Atë të vetëm, Perëndinë, dhe nuk jemi fëmijë të jashtëligjshëm.»* 42  Jezui u tha: «Po të ishte Perëndia Ati juaj, do të më donit,+ sepse nga Perëndia erdha dhe jam këtu. Nuk erdha me nismën time, por Ai më dërgoi.+ 43  Pse nuk e kuptoni çfarë po them? Ngaqë nuk i dëgjoni* dot fjalët e mia. 44  Ju jeni nga ati juaj, Djalli, dhe doni të bëni atë që dëshiron ati juaj.+ Ai ishte vrasës që kur filloi udhën e tij*+ dhe nuk qëndroi besnik ndaj së vërtetës, sepse e vërteta nuk është në të. Kur gënjen, ai flet sipas natyrës së vet, ngaqë është gënjeshtar dhe ati i gënjeshtrës.+ 45  Kurse mua që them të vërtetën, nuk më besoni. 46  Cili nga ju mund të provojë se unë kam mëkatuar? Nëse them të vërtetën, pse nuk më besoni atëherë? 47  Ai që është nga Perëndia, i dëgjon fjalët e Perëndisë.+ Ja pse nuk dëgjoni, sepse nuk jeni nga Perëndia.»+ 48  Judenjtë i thanë: «A nuk kemi të drejtë kur themi se ‘ti je samaritan+ dhe ke një demon’?»+ 49  Jezui u përgjigj: «Unë nuk kam demon; unë nderoj Atin tim, por ju më çnderoni. 50  Gjithsesi, unë nuk po kërkoj lavdi për veten time.+ Është Perëndia që kërkon të më japë lavdi, dhe Ai është gjykatësi. 51  Me të vërtetë po ju them: nëse dikush i zbaton fjalët e mia, s’do ta shohë vdekjen kurrën e kurrës.»+ 52  Judenjtë ia kthyen: «Tani e dimë vërtet që ke një demon. Abrahami vdiq, e po ashtu edhe profetët. Kurse ti thua: ‘Nëse dikush i zbaton fjalët e mia, nuk do ta provojë vdekjen kurrën e kurrës.’ 53  Mos na qenke më i madh se ati ynë, Abrahami, që ka vdekur?! Edhe profetët kanë vdekur. Kush kujton se je?» 54  Jezui u përgjigj: «Nëse i jap lavdi vetes, lavdia ime nuk vlen për asgjë. Është Ati im që më jep lavdi,+ ai për të cilin ju thoni se është Perëndia juaj. 55  Megjithatë, ju nuk e keni njohur atë,+ kurse unë e njoh.+ Po të thosha se nuk e njoh, do të isha si ju, gënjeshtar. Por unë e njoh vërtet atë dhe po e zbatoj fjalën e tij. 56  Abrahami, ati juaj, mezi e priste ditën kur do të vija unë; ai e pa këtë ditë dhe u gëzua shumë.»+ 57  Atëherë judenjtë i thanë: «Nuk je as 50 vjeç, e na paske parë Abrahamin?!» 58  Jezui u tha: «Me të vërtetë po ju them: para se Abrahami të vinte në jetë, unë kam qenë.»+ 59  Prandaj ata morën gurë që ta goditnin, por Jezui u fsheh dhe doli nga tempulli.

Shënime në fund të faqes

Ose «nga ajo që duket». Fjalë për fjalë «sipas mishit».
Domethënë, ta ekzekutojnë në një shtyllë torture.
Ose «iniciativën».
Ose «sepse nuk i pranoni fjalët e mia».
Ose «nuk kemi lindur nga imoraliteti seksual». Greqisht porneía. Shih Fjalorthin.
Ose «nuk i pranoni».
Ose «që nga fillimi i udhës së tij». Domethënë, që kur filloi udhën e tij të mbrapshtë.