Sipas Gjonit 18:1-40

  • Juda tradhton Jezuin (1-9)

  • Pjetri përdor shpatën (10, 11)

  • Jezuin e çojnë te Hanai (12-14)

  • Mohimi i parë i Pjetrit (15-18)

  • Jezui përpara Hanait (19-24)

  • Mohimi i dytë dhe i tretë i Pjetrit (25-27)

  • Jezui përpara Pilatit (28-40)

    • «Mbretëria ime nuk është pjesë e kësaj bote» (36)

18  Pasi u lut për këto gjëra, Jezui bashkë me dishepujt shkuan në një kopsht+ matanë luginës së Kidronit.*+  Edhe Juda, tradhtari i tij, e dinte vendin, sepse Jezui shkonte shpesh atje me dishepujt e vet.  Kështu Juda mori një grup ushtarësh dhe rojat e krerëve të priftërinjve e të farisenjve, dhe vajti atje me pishtarë, llamba dhe armë.+  Jezui, duke ditur gjithçka që do t’i ndodhte, doli përpara dhe i pyeti: «Kë po kërkoni?»  Ata iu përgjigjën: «Jezuin, nazareasin.»+ Ai u tha: «Unë jam.» Mes tyre ishte edhe Juda, tradhtari.+  Mirëpo, kur Jezui u tha «unë jam», ata u sprapsën dhe ranë përtokë.+  Prandaj ai i pyeti përsëri: «Kë po kërkoni?» Ata i thanë: «Jezuin, nazareasin.»  Jezui u përgjigj: «Ju thashë se jam unë. Prandaj, nëse po më kërkoni mua, lërini këta burra të ikin.»  Këtë e bëri që të përmbushej çfarë kishte thënë: «Nga ata që më ke dhënë, nuk humba as edhe një.»+ 10  Atëherë Simon Pjetri, që kishte një shpatë, e nxori dhe goditi skllavin e kryepriftit e i preu veshin e djathtë.+ Skllavi quhej Malk. 11  Por Jezui i tha Pjetrit: «Fute shpatën në mill.*+ A nuk duhet ta pi kupën që më ka dhënë Ati?»+ 12  Atëherë ushtarët, komandanti i tyre dhe rojat e judenjve e arrestuan* Jezuin dhe e vunë nën vargonj. 13  Në fillim e çuan te Hanai, meqë ishte vjehrri i Kajafës+ që atë vit ishte kryeprift.+ 14  Kajafa ishte ai që u kishte sugjeruar judenjve se ishte në dobi të tyre të vdiste një njeri për popullin.+ 15  Ndërkohë Simon Pjetri dhe një dishepull tjetër po e ndiqnin Jezuin.+ Ai dishepull ishte një i njohur i kryepriftit, prandaj hyri me Jezuin në oborrin e kryepriftit, 16  kurse Pjetri ndenji jashtë te dera.* Prandaj dishepulli që njihte kryepriftin, doli e i foli shërbëtores, domethënë portieres, dhe e futi brenda Pjetrin. 17  Ajo i tha Pjetrit: «Mos je edhe ti një nga dishepujt e këtij njeriu?» Ai iu përgjigj: «Nuk jam.»+ 18  Tani skllevërit dhe rojat po rrinin atje rreth një zjarri me qymyr, sepse ishte ftohtë e po ngroheshin. Edhe Pjetri po rrinte me ta e po ngrohej. 19  Ndërkaq kreu i priftërinjve e pyeti Jezuin për dishepujt dhe për ato që mësonte. 20  Jezui iu përgjigj: «Unë i kam folur botës hapur. Kam mësuar gjithnjë në sinagogë dhe në tempull,+ ku mblidhen gjithë judenjtë, dhe nuk kam thënë asgjë në fshehtësi. 21  Pse më pyet mua? Pyet ata që i kanë dëgjuar mësimet e mia. Ata e dinë çfarë kam thënë.» 22  Kur tha këto fjalë, një nga rojat që ishte atje i dha Jezuit një shuplakë fytyrës+ dhe i tha: «Kështu i përgjigjesh kreut të priftërinjve?!» 23  Jezui iu përgjigj: «Nëse fola gabim, më trego* gabimin, por nëse fola drejt, pse më qëllon?» 24  Atëherë Hanai e dërgoi nën vargonj te kryeprifti Kajafa.+ 25  Ndërkohë Simon Pjetri po rrinte ende pranë zjarrit e po ngrohej. Atëherë ata e pyetën: «Mos je edhe ti një nga dishepujt e tij?» Ai e mohoi: «Nuk jam.»+ 26  Njëri nga skllevërit e kryepriftit, një farefis i atij që Pjetri i preu veshin,+ i tha: «Unë të pashë në kopsht me të, apo jo?» 27  Mirëpo Pjetri e mohoi përsëri dhe menjëherë një gjel këndoi.+ 28  Pastaj, nga Kajafa, Jezuin e çuan në pallatin e guvernatorit.+ Ishte mëngjes herët. Judenjtë vetë nuk hynë në pallatin e guvernatorit që të mos ndoteshin,+ por të kishin mundësi të hanin darkën e Festës së Kalimit.* 29  Kështu Pilati doli përjashta tek ata dhe i pyeti: «Ç’akuzë keni kundër këtij njeriu?» 30  Judenjtë iu përgjigjën: «Po të mos ishte kriminel* ky njeri, nuk do të ta kishim dorëzuar.» 31  Atëherë Pilati u tha: «Merreni ju dhe gjykojeni sipas ligjit tuaj.»+ Ata i thanë: «Për ne nuk është e ligjshme të vrasim njeri.»+ 32  Kjo ndodhi që të përmbusheshin fjalët që kishte thënë Jezui kur tregoi në ç’mënyrë do të vdiste pas pak.+ 33  Kështu, Pilati hyri përsëri në pallatin e guvernatorit, thirri Jezuin dhe e pyeti: «A je ti Mbreti i judenjve?»+ 34  Jezui u përgjigj: «Po e thua këtë nga vetja, apo të treguan të tjerët për mua?» 35  Pilati ia ktheu: «Mos jam jude unë? Kombi yt dhe krerët e priftërinjve të dorëzuan tek unë. Çfarë ke bërë?» 36  Jezui i tha:+ «Mbretëria ime nuk është pjesë e* kësaj bote.+ Nëse Mbretëria ime do të ishte pjesë e kësaj bote, dishepujt e mi do të kishin luftuar që të mos u dorëzohesha judenjve.+ Por, faktikisht, Mbretëria ime nuk është nga kjo botë.» 37  Pastaj Pilati e pyeti prapë: «A je mbret, atëherë?» Jezui iu përgjigj: «Ti vetë po thua se jam mbret.+ Për këtë linda dhe erdha në botë, që të jap dëshmi për të vërtetën.+ Kushdo që është në anën e së vërtetës, e dëgjon zërin tim.» 38  Pilati i tha: «Çfarë është e vërteta?» Pas këtyre fjalëve, ai doli përsëri te judenjtë dhe u tha: «Unë nuk gjej asnjë faj tek ai.+ 39  Përveç kësaj, ju keni një zakon që në Festën e Kalimit unë t’ju lë të lirë një të burgosur.+ A doni t’ju liroj Mbretin e judenjve?» 40  Ata bërtitën: «Jo këtë njeri, po Barabën!» Mirëpo Baraba ishte një kusar.+

Shënime në fund të faqes

Ose «përroit dimëror të Kidronit».
Ose «këllëf».
Ose «e kapën».
Ose «hyrja».
Ose «më jep prova për».
Ose «të hanin Pashkën». Shih Fjalorthin.
Ose «keqbërës».
Ose «nuk i përket».