Sipas Gjonit 13:1-38

  • Jezui u lan këmbët dishepujve (1-20)

  • Jezui identifikon Judën si tradhtar (21-30)

  • Urdhërimi i ri (31-35)

    • «Nëse keni dashuri për njëri-tjetrin» (35)

  • Jezui parathotë se Pjetri do ta mohojë (36-38)

13  Jezui e dinte që përpara Festës së Kalimit* se kishte ardhur ora+ të largohej nga kjo botë për të shkuar tek Ati.+ Tani, meqë i kishte dashur të vetët* që ishin me të në botë, i deshi ata deri në fund.+  Kështu ata po hanin darkën* dhe Djalli tashmë kishte futur në zemrën e Judë Iskariotit,+ të birit të Simonit, dëshirën që ta tradhtonte.+  Prandaj, duke e ditur se Ati i kishte dhënë gjithçka në dorë dhe se ai kishte ardhur nga Perëndia e po shkonte te Perëndia,+  Jezui u ngrit nga darka, vuri mënjanë mantelin, mori një peshqir dhe e ngjeshi rreth mesit.*+  Pastaj hodhi ujë në një legen dhe filloi t’u lante këmbët dishepujve e t’ua thante me peshqirin që kishte ngjeshur në mes.  Kur arriti te Simon Pjetri, ai i tha: «Zotëri, ti po më lan këmbët mua?!»  Jezui iu përgjigj: «Tani për tani ti nuk e kupton ç’po bëj, por më pas do ta kuptosh.»  Pjetri i tha: «Ti s’ke për të m’i larë këmbët kurrë.» Jezui i tha: «Po nuk të lava,+ nuk ke më lidhje* me mua.»  Simon Pjetri i tha: «Zotëri, më laj jo vetëm këmbët, por edhe duart dhe kokën.» 10  Jezui i tha: «Kush ka bërë banjë, është krejt i pastër, prandaj duhet të lajë vetëm këmbët. Ju jeni të pastër, por jo të gjithë.» 11  Ai e dinte kush do ta tradhtonte,+ ja pse tha: «Nuk jeni të gjithë të pastër.» 12  Pasi u lau këmbët, Jezui veshi mantelin, u shtrua përsëri në tryezë dhe i pyeti: «A e kuptuat çfarë bëra me ju? 13  Ju më quani ‘Mësues’ dhe ‘Zotëri’, dhe me të drejtë, sepse i tillë jam.+ 14  Prandaj, kur ju lava këmbët unë që jam Zotëri dhe Mësues,+ edhe ju duhet* t’i lani këmbët njëri-tjetrit.+ 15  Unë ju lashë modelin që, ashtu si bëra unë me ju, po njësoj të bëni edhe ju.+ 16  Me të vërtetë po ju them: skllavi nuk është më i madh se zotëria, as i dërguari nuk është më i madh se ai që e dërgoi. 17  Nëse i dini këto gjëra, lum ju po t’i zbatoni.+ 18  Nuk po flas për të gjithë ju, sepse i njoh ata që kam zgjedhur. Por po flas që të përmbushet shkrimi:+ ‘Ai që hante bukë me mua, ka ngritur thembrën kundër meje.’*+ 19  Po jua them që tani, para se të ndodhë, që, kur kjo të më ndodhë, të besoni se unë jam ai.+ 20  Me të vërtetë po ju them: ai që pranon atë që dërgoj unë, më pranon edhe mua,+ dhe ai që më pranon mua, pranon edhe Atë që më dërgoi.»+ 21  Pas këtyre fjalëve, me shpirt të trazuar,* Jezui tha hapur: «Me të vërtetë po ju them se njëri nga ju do të më tradhtojë.»+ 22  Dishepujt nisën të shikonin njëri-tjetrin ngaqë nuk e dinin për kë po fliste.+ 23  Një nga dishepujt, ai që Jezui e kishte veçanërisht për zemër,+ ishte shtruar në tryezë pranë* Jezuit. 24  Prandaj Simon Pjetri i bëri atij shenjë me kokë dhe e pyeti: «Për kë e ka fjalën?» 25  Kështu, ai u mbështet në kraharorin e Jezuit dhe e pyeti: «Zotëri, cili është?»+ 26  Jezui iu përgjigj: «Është ai që do t’i jap kafshatën që po ngjyej.»+ Kështu e ngjeu kafshatën dhe ia dha Judës, të birit të Simon Iskariotit. 27  Pasi Juda mori kafshatën, Satanai hyri në zemrën e tij.+ Prandaj Jezui i tha: «Atë që po bën, bëje më shpejt.» 28  Mirëpo, asnjë nga dishepujt që ishin shtruar në tryezë nuk e kuptoi pse ia tha këtë. 29  Në fakt, meqë Juda mbante kutinë e parave+ për dishepujt, disa kujtuan se Jezui po i thoshte: «Bli gjërat që na nevojiten për festën», ose që t’u jepte diçka të varfërve. 30  Prandaj, pasi mori kafshatën, Juda doli menjëherë përjashta. Ishte natë.+ 31  Atëherë, kur ai kishte ikur, Jezui tha: «Tani Biri i njeriut po merr lavdi+ dhe Perëndia po merr lavdi nëpërmjet tij. 32  Vetë Perëndia do t’i japë lavdi atij,+ madje do t’i japë lavdi menjëherë. 33  Fëmijë të vegjël, edhe për pak kohë jam me ju. Ju do të më kërkoni, por po ju them siç u thashë edhe judenjve: ‘Atje ku shkoj unë, ju nuk vini dot.’+ 34  Po ju jap një urdhërim të ri: ta doni njëri-tjetrin. Ashtu si ju kam dashur unë,+ ta doni edhe ju njëri-tjetrin.+ 35  Nga kjo do ta dinë të gjithë se jeni dishepujt e mi: nëse keni dashuri për njëri-tjetrin.»+ 36  Simon Pjetri e pyeti: «Zotëri, ku po shkon?» Jezui iu përgjigj: «Atje ku po shkoj unë, ti nuk më ndjek dot tani, por më vonë do të më ndjekësh.»+ 37  Pjetri e pyeti prapë: «Zotëri, pse nuk të ndjek dot tani? Unë do të jap jetën* për ty.»+ 38  Jezui iu përgjigj: «Ti do të japësh jetën* për mua?! Me të vërtetë po të them se, para se të këndojë gjeli, ti do të më kesh mohuar tri herë.+

Shënime në fund të faqes

Ose «përpara Pashkës». Shih Fjalorthin.
Ose «dishepujt e vet».
Domethënë, darkën e Festës së Kalimit.
Ose «e ngjeshi pas vetes».
Ose «nuk ke pjesë».
Ose «e keni për detyrë».
Ose «më është kthyer kundër».
Fjalë për fjalë «i trazuar në frymë». Shih Fjalorthin.
Fjalë për fjalë «në gji të».
Ose «shpirtin».
Ose «shpirtin».