Sipas Gjonit 4:1-54

  • Jezui dhe gruaja samaritane (1-38)

    • Adhuroni Perëndinë «me frymë dhe të vërtetë» (23, 24)

  • Shumë samaritanë tregojnë besim te Jezui (39-42)

  • Jezui shëron djalin e një nëpunësi të mbretit (43-54)

4  Kur Zotëria Jezu dëgjoi se farisenjtë kishin marrë vesh që ai po pagëzonte+ e po bënte më shumë dishepuj se Gjoni​—  faktikisht Jezui vetë nuk pagëzonte, por dishepujt e tij—​  ai u largua nga Judea dhe u nis përsëri për në Galile.  Por i duhej të kalonte nëpër Samari.  Kështu arriti te një qytet i Samarisë, i quajtur Sihar, afër fushës që Jakobi i kishte dhënë të birit, Jozefit.+  Atje në fakt ishte pusi i Jakobit.+ I lodhur nga rruga, Jezui po rrinte ulur pranë pusit.* Ishte afërsisht ora e gjashtë.*  Një grua nga Samaria vajti të nxirrte ujë. Jezui i tha: «Më jep pak ujë.»  (Ndërkohë dishepujt kishin ikur në qytet për të blerë ushqime.)  Por gruaja samaritane i tha: «Si ka mundësi që ti, edhe pse jude, më kërkon ujë mua, që jam samaritane?» (Se judenjtë nuk bëhen me samaritanët.)+ 10  Jezui iu përgjigj: «Po ta dije ç’dhuratë* jep Perëndia+ dhe se kush po të thotë: ‘Më jep pak ujë’, do t’i kishe kërkuar ujë, e ai do të të jepte ujin e jetës.»*+ 11  Ajo i tha: «Imzot, ti nuk ke kovë për të nxjerrë ujë dhe pusi është i thellë. Nga cili burim, pra, e nxjerr këtë ujë jete?! 12  Mos je më i madh se Jakobi, paraardhësi ynë, i cili na dha pusin? Ai vetë, bijtë e tij, si edhe bagëtitë e veta pinë ujë nga ky pus.» 13  Jezui iu përgjigj: «Kushdo që pi nga ky ujë, do të ketë prapë etje. 14  Por, kushdo që pi nga uji që do t’i jap unë, nuk do të ketë etje kurrën e kurrës,+ sepse uji që do t’i jap unë, do të bëhet brenda tij si një burim uji që gufon për t’i dhënë jetë të përhershme.»+ 15  Gruaja i tha: «Imzot, më jep nga ky ujë, që të mos kem më etje dhe të mos vij më këtu për të nxjerrë ujë.» 16  Ai i tha: «Shko, thirre burrin tënd dhe eja prapë këtu.» 17  Gruaja iu përgjigj: «Unë nuk kam burrë.» Jezui i tha: «Mirë e the se nuk ke burrë, 18  sepse ke pasur pesë burra dhe ai që ke tani, nuk është burri yt. Ke treguar të vërtetën.» 19  Gruaja i tha: «Imzot, e shoh që je profet.+ 20  Paraardhësit tanë adhuruan në këtë mal, kurse ju judenjtë thoni se duhet të adhurojmë vetëm në Jerusalem.»+ 21  Jezui i tha: «Më beso, o grua, po vjen ora kur nuk do ta adhuroni Atin as në këtë mal, as në Jerusalem. 22  Ju adhuroni atë që nuk e njihni,+ kurse ne adhurojmë atë që e njohim, sepse shpëtimi zë fill me judenjtë.*+ 23  Megjithatë, po vjen ora, madje tani ka ardhur, kur adhuruesit e vërtetë do ta adhurojnë Atin me frymë dhe të vërtetë,* sepse Ati po kërkon adhurues të tillë.+ 24  Perëndia është Frymë,*+ dhe ata që e adhurojnë, duhet ta adhurojnë me frymë dhe të vërtetë.»*+ 25  Gruaja i tha: «Unë e di se po vjen Mesia, i cili quhet Krisht. Kurdo që të vijë, ai do të na i tregojë hapur të gjitha gjërat.» 26  Jezui i tha: «Unë që po të flas, jam ai.»+ 27  Në atë moment erdhën dishepujt dhe u çuditën që ai po fliste me një grua. Natyrisht, askush nuk guxoi ta pyeste: «Zotëri, çfarë po kërkon?» ose «Pse po flet me këtë grua?» 28  Atëherë gruaja la shtambën, iku në qytet dhe u tha njerëzve: 29  «Ejani të shikoni! Është një njeri që më tregoi fije e për pe çdo gjë që kam bërë. Të jetë ky Krishti?!» 30  Ata dolën nga qyteti dhe u nisën të shkonin tek ai. 31  Ndërkohë dishepujt po i luteshin: «Rabi,+ ha diçka.» 32  Por ai u tha: «Unë kam për të ngrënë një ushqim që ju nuk e njihni.» 33  Prandaj dishepujt i thanë njëri-tjetrit: «Mos i ka sjellë dikush ndonjë gjë për të ngrënë?» 34  Jezui u tha: «Ushqimi im është të bëj vullnetin e atij që më dërgoi+ dhe ta çoj deri në fund veprën e tij.+ 35  A nuk thoni ju se duhen ende katër muaj para se të vijnë të korrat? Megjithatë unë po ju them: ngrini sytë dhe shihni arat. Ato janë gati* për korrje.+ 36  Korrësi tashmë po e merr pagën e vet dhe po mbledh fryte për jetë të përhershme, që mbjellësi dhe korrësi të gëzojnë së bashku.+ 37  Kjo vërteton thënien: njëri mbjell dhe tjetri korr. 38  Unë ju dërgova të korrni atë për të cilën nuk jeni munduar. Të tjerë janë munduar dhe ju keni shijuar frytet e mundit të tyre.» 39  Shumë samaritanë të atij qyteti treguan besim tek ai për shkak të dëshmisë së gruas, që tha: «Ai më tregoi fije e për pe çdo gjë që kam bërë.»+ 40  Prandaj, kur shkuan tek ai, samaritanët i kërkuan të rrinte me ta, dhe ai qëndroi atje dy ditë. 41  Si pasojë, shumë të tjerë besuan falë gjërave që u mësoi. 42  Kështu i thanë gruas: «Tani nuk besojmë vetëm se na tregove ti, por ngaqë e dëgjuam me veshët tanë. Ne e dimë se ky njeri është vërtet shpëtimtari i botës.»+ 43  Pas atyre dy ditëve Jezui u nis për në Galile, 44  edhe pse vetë tha se profetin nuk e nderojnë në vendin e vet.+ 45  Mirëpo, kur mbërriti në Galile, galileasit e mirëpritën, sepse i panë të gjitha gjërat që bëri në Jerusalem gjatë festës,+ se edhe ata kishin qenë në festë.+ 46  Pastaj shkoi përsëri në Kanë të Galilesë, ku kishte kthyer ujin në verë.+ Atje ishte një nëpunës i mbretit që e kishte të birin sëmurë në Kapernaum. 47  Kur dëgjoi se Jezui kishte ardhur nga Judea në Galile, vajti te Jezui dhe i kërkoi të shkonte* me të e t’i shëronte të birin, sepse ishte në prag të vdekjes. 48  Mirëpo Jezui i tha: «Po të mos shikoni shenja dhe mrekulli, ju kurrsesi nuk do të besoni.»+ 49  Nëpunësi i mbretit i tha: «Zotëri, hajde shpejt para se të më vdesë djali.» 50  Jezui i tha: «Shko në shtëpi, yt bir jeton.»+ Ai i besoi fjalës së Jezuit dhe u nis. 51  Por, ndërsa ishte ende rrugës, i dolën para skllevërit e vet për t’i thënë se i biri ishte gjallë.* 52  Atëherë i pyeti në ç’orë ishte bërë më mirë djali. Ata iu përgjigjën: «Ethet e lanë dje, në orën e shtatë.»* 53  Atëherë i ati e kuptoi se kishte ndodhur pikërisht në orën kur Jezui i kishte thënë: «Yt bir jeton.»+ Prandaj ai bashkë me tërë ata të shtëpisë së tij besuan. 54  Kjo ishte shenja* e dytë+ që kreu Jezui kur doli nga Judea për në Galile.

Shënime në fund të faqes

Ose «burimit; kroit».
Domethënë, rreth orës 12 të drekës.
Ose «ç’dhuratë falas».
Fjalë për fjalë «ujë të gjallë».
Ose «vjen nëpërmjet judenjve».
Ose «nën drejtimin e frymës së tij dhe sipas së vërtetës».
Ose «nën drejtimin e frymës së tij dhe sipas së vërtetës».
Fjalë për fjalë «të bardha».
Fjalë për fjalë «të zbriste».
Ose «po e merrte veten».
Domethënë, rreth orës 1 pasdite.
Ose «mrekullia».