Levitiku 2:1-16

  • Blatimi në drithë (1-16)

2  Tani, nëse dikush do t’i paraqitë Jehovait një blatim në drithë,+ blatimi duhet bërë me miell të bluar imët, e sipër tij duhet derdhur vaj e temjan të bardhë.+  Pastaj ai do t’ia çojë priftërinjve, djemve të Aronit; prifti do të marrë një grusht nga mielli i bluar imët i përzier me vaj, si dhe gjithë temjanin e bardhë, e do ta vërë që të digjet e të nxjerrë tym mbi altar si blatim simbolik,*+ si një blatim të bërë me zjarr, me aromë të këndshme* për Jehovain.  Ajo që mbetet nga blatimi në drithë, i takon Aronit dhe djemve të tij,+ si një gjë shumë e shenjtë+ nga blatimet e bëra me zjarr për Jehovain.  Nëse do të paraqitësh një blatim në drithë të pjekur në furrë, duhet ta bësh me miell të bluar imët, pra, bukë pa maja në formë unaze të zëna me vaj ose galeta* pa maja të lyera me vaj.+  Nëse do të paraqitësh një blatim në drithë të gatuar në tigan të cekët,+ duhet ta bësh me miell të bluar imët e të zënë me vaj dhe pa majá.  Gjithashtu duhet ta ndash në copa e të hedhësh vaj mbi të.+ Ky është një blatim në drithë.  Nëse do të paraqitësh një blatim në drithë të gatuar në tigan të thellë, duhet ta bësh me miell të bluar imët e me vaj.  Blatimin në drithë të bërë me këta përbërës do ta çosh para Jehovait dhe do t’ia paraqitësh priftit, i cili do ta çojë tek altari.  Prifti do të marrë ca nga blatimi në drithë si blatim simbolik*+ dhe do ta vërë të digjet e të nxjerrë tym mbi altar si një blatim të bërë me zjarr, me aromë të këndshme* për Jehovain.+ 10  Ajo që mbetet nga blatimi në drithë, i takon Aronit dhe djemve të tij, si një gjë shumë e shenjtë nga blatimet e bëra me zjarr+ për Jehovain. 11  Asnjë nga blatimet në drithë që do t’i paraqitësh Jehovait nuk duhet të ketë majá,+ sepse nuk duhet të vësh fare brumë të thartuar ose mjaltë* që të digjet e të nxjerrë tym si blatim i bërë me zjarr për Jehovain. 12  Majaja dhe mjalti mund t’i paraqiten Jehovait si blatim të fryteve të para,+ por nuk duhen vënë mbi altar si aromë e këndshme.* 13  Çdo blatim në drithë që do të bësh, ndreqe me kripë; mos e lër blatimin tënd në drithë pa kripën e besëlidhjes që Perëndia yt bëri me ty. Bashkë me çdo blatim tëndin, do të paraqitësh edhe kripë.+ 14  Nëse do t’i paraqitësh Jehovait një blatim në drithë me frytet e para të tokës, duhet të paraqitësh drithë të ri* të pjekur në zjarr, pra kokrra të njoma të bluara ashpër, si blatim në drithë me frytet e para të tokës,+ 15  e sipër tij duhet të derdhësh vaj e temjan të bardhë. Ky është një blatim në drithë. 16  Ca nga drithi i bluar ashpër me vajin e tij, si dhe gjithë temjanin e bardhë, prifti do t’i vërë të digjen e të nxjerrin tym si blatim simbolik,*+ si blatim i bërë me zjarr për Jehovain.

Shënime në fund të faqes

Ose «si kujtim të këtij blatimi; për të përfaqësuar këtë blatim».
Ose «pajtuese; qetësuese». Fjalë për fjalë «çlodhëse».
Ose «pite».
Ose «si kujtim të këtij blatimi; për të përfaqësuar këtë blatim».
Ose «pajtuese; qetësuese». Fjalë për fjalë «çlodhëse».
Ka të ngjarë të ishte shurupi i frutave dhe jo mjalti i bletëve.
Ose «pajtuese; qetësuese». Fjalë për fjalë «çlodhëse».
Ose «kallinj të gjelbër».
Ose «si kujtim të këtij blatimi; për të përfaqësuar këtë blatim».