Sofonia 1:1-18

  • Dita e gjykimit e Jehovait është afër (1-18)

    • Dita e Jehovait po afrohet me të shpejtë (14)

    • Argjendi dhe ari nuk mund të sjellin shpëtim (18)

1  Fjala që Jehovai i drejtoi Sofonisë,* birit të Kushit, birit të Gedaliahut, birit të Amariahut, birit të Hezekisë, në ditët e Josisë,+ që ishte bir i Amonit+ dhe mbret i Judës:   «Unë do të fshij çdo gjë nga faqja e dheut,​—thotë Jehovai.+   Do të shfaros njerëz e kafshë. Do të shfaros zogjtë e qiellit dhe peshqit e detit,+gurët e pengesës*+ bashkë me të ligjtë.Njerëzimin do ta zhduk nga faqja e dheut,​—thotë Jehovai.   Do ta ngre dorën kundër Judësdhe kundër tërë banorëve të Jerusalemit. Do të zhduk nga ky vend çdo gjurmë të* Baalit,+priftërinjtë idhujtarë dhe emrin e priftërinjve të perëndive të huaja;+   ata që përkulen mbi tarraca para ushtrisë së qiejve;+ata që përkulen e betohen se do t’i qëndrojnë besnikë edhe Jehovait,+edhe Malkamit;+   ata që i kthejnë shpinën dhe nuk e ndjekin Jehovain;+ata që nuk e kërkojnë Jehovain dhe që nuk konsultohen me të.»*+   Heshtni para Zotërisë Sovran Jehova, sepse dita e Jehovait është afër.+ Jehovai ka përgatitur një flijim, ka shenjtëruar* të ftuarit e tij.   «Ditën kur unë, Jehovai, do të bëj një flijim, do t’u kërkoj llogari princave,bijve të mbretit+ dhe të gjithë atyre që vishen si njerëzit e kombeve.   Atë ditë do t’u kërkoj llogari të gjithë atyre që ngjiten në tribunë,*atyre që e mbushin shtëpinë e zotërinjve të tyre me dhunë e mashtrim.» 10  Jehovai thotë: «Atë ditëdo të dëgjohet një klithmë nga Porta e Peshqve,+një ulërimë nga Lagjja e Dytë e qytetit+dhe një zhurmë e madhe nga kodrat. 11  Ulërini, o banorë të Makteshit,*sepse të gjithë tregtarët u zhdukën;*të gjithë ata që peshojnë argjend u shfarosën. 12  Në atë kohë do të kontrolloj mirë me llamba nëpër Jerusalemdhe do t’u kërkoj llogari atyre që janë të vetëkënaqur* e që thonë me vete:* ‘Jehovai nuk do të bëjë as mirë, as keq.’+ 13  Pasurinë e tyre do ta zhvatin, dhe shtëpitë e tyre do t’i shkretojnë.+ Do të ndërtojnë shtëpi, por nuk do të banojnë në to,do të mbjellin vreshta, por nuk do ta pinë verën e tyre.+ 14  Dita e madhe e Jehovait është afër!+ Është afër dhe po vjen me të shpejtë!+ Tingulli i ditës së Jehovait është i hidhur.+ Atë ditë luftëtarët do të ulërijnë të dëshpëruar.+ 15  Ajo është një ditë furie,+ditë ankthi e brenge,+ditë shtrëngate e shkretimi,ditë errësire e zymtësie,+ditë resh e terri të zi,+ 16  ditë kur do të bjerë briri e do të jepet alarmi për luftë+kundër qyteteve të fortifikuara dhe kundër kullave të larta në qoshe të mureve.+ 17  Do t’i brengos njerëzitdhe ata do të ecin si të verbër,+sepse mëkatuan kundër Jehovait.+ Gjaku i tyre do të shpërndahet si pluhurdhe zorrët* e tyre si bajgë.+ 18  As argjendi e as ari i tyre nuk do të mund t’i shpëtojë ditën e furisë së Jehovait;+sepse zjarri i zellit të tij do të përpijë tërë tokën,+dhe ai do t’i shfarosë të gjithë banorët e dheut, e kjo do të jetë vërtet e tmerrshme.»+

Shënime në fund të faqes

Do të thotë «Jehovai ka fshehur (ka ruajtur si thesar)».
Ka të ngjarë, objektet ose veprimtaritë që lidheshin me idhujtarinë.
Ose «ç’të mbetet nga».
Ose «nuk kërkojnë drejtimin e tij».
Shih Fjalorthin, «Shenjtërimi».
Ose «podium; prag». Ka mundësi të ishte tribuna e fronit të mbretit.
Me sa duket një pjesë e Jerusalemit afër Portës së Peshqve.
Fjalë për fjalë «i bëra të heshtin».
Fjalë për fjalë «atyre që kanë rënë si llumi në fund të verës».
Ose «thonë në zemrën e tyre».
Fjalë për fjalë «mishi».