Efesianëve 4:1-32

  • Unitet në trupin e Krishtit (1-16)

    • Dhurata në njerëz (8)

  • Personaliteti i vjetër dhe i ri (17-32)

4  Prandaj unë, i burgosuri+ për hir të Zotërisë, ju përgjërohem që të ecni denjësisht+ për thirrjen tuaj:  jini gjithnjë të përulur,*+ të butë, të duruar,+ tolerojeni njëri-tjetrin me dashuri+  dhe bëni çmos të ruani njëjësinë* e frymës në lidhjen e paqes.+  Ka një trup të vetëm+ dhe një frymë* të vetme,+ ashtu siç ka një shpresë të vetme+ në të cilën u thirrët.  Ka një Zotëri të vetëm,+ një besim të vetëm, një pagëzim të vetëm  dhe një Perëndi e Atë të vetëm të të gjithëve, i cili është mbi të gjithë, për të gjithë dhe në të gjithë.  Secilit nga ne iu tregua mirësi e pamerituar sipas mënyrës që Krishti e ndau këtë dhuratë,*+  sepse Shkrimi thotë: «Kur u ngjit lart, ai mori me vete robër e dha dhurata në njerëz.»+  Tani, a nuk nënkupton shprehja «u ngjit» se ai kishte zbritur më parë poshtë në tokë? 10  Ai që zbriti, është po ai që u ngjit+ shumë më lart se të gjithë qiejt,+ që t’i bënte të plota të gjitha gjërat. 11  Ai i dha disa si apostuj,+ disa si profetë,+ disa si ungjillëzues,*+ disa si barinj e mësues,+ 12  për të ndrequr* të shenjtët, për të shërbyer, për të ndërtuar* trupin e Krishtit,+ 13  derisa të gjithë të arrijmë njëjësinë* në besim e në njohurinë e saktë të Birit të Perëndisë, që të jemi tërësisht të rritur,*+ po, të arrijmë shtatin e plotë të Krishtit.* 14  Prandaj të mos jemi më fëmijë, të lëkundur nga dallgët e të çuar andej-këtej nga çdo erë mësimi,+ nga dredhitë e njerëzve, nga dinakëritë e atyre që sajojnë mashtrime. 15  Por, duke thënë të vërtetën, le të rritemi me dashuri në çdo gjë, që t’i ngjajmë kreut, Krishtit.+ 16  Nëpërmjet tij, i gjithë trupi+ është i lidhur në mënyrë të harmonishme dhe çdo gjymtyrë bashkëvepron falë mbështetjes së të gjitha nyjave,* e kur çdo gjymtyrë funksionon siç duhet, trupi rritet teksa ndërtohet* me dashuri.+ 17  Prandaj ju them dhe ju nxis në emër të Zotërisë, që të mos ecni më siç ecin kombet,*+ në kotësinë* e mendjeve të tyre.+ 18  Ata janë mendërisht në errësirë dhe të ndarë nga jeta që vjen nga Perëndia, për shkak të padijes që vepron tek ata, për shkak të pandjeshmërisë* së zemrave. 19  E ngaqë humbën çdo ndjesi morale, u dhanë pas sjelljes së pacipë*+ për të bërë me lakmi ndyrësi të çdo lloji. 20  Mirëpo, ju nuk mësuat që Krishti është i tillë, 21  nëse vërtet e dëgjuat dhe u mësuat me anë të tij, në përputhje me të vërtetën që mësoi ai. 22  Ju mësuat të flakni tej personalitetin e vjetër,+ që përputhej me sjelljen tuaj të mëparshme e që korruptohej nga dëshirat e veta mashtruese,+ 23  si edhe të vazhdoni të rinoni prirjen tuaj mendore*+ 24  e të vishni personalitetin e ri,+ i cili u krijua sipas vullnetit të Perëndisë në drejtësi dhe besnikëri të vërtetë. 25  Prandaj, tani që keni flakur tej mashtrimin, secili t’i thotë të vërtetën tjetrit,*+ sepse ne jemi gjymtyrë që i përkasim njëri-tjetrit.+ 26  Zemërohuni, por mos mëkatoni;+ perëndimi i diellit të mos ju gjejë ende të inatosur,+ 27  e mos i jepni Djallit asnjë mundësi.*+ 28  Vjedhësi të mos vjedhë më, por më mirë të punojë pa u lodhur e të bëjë me duart e veta një punë të mirë,+ që të ketë diçka për t’i dhënë ndonjë nevojtari.+ 29  Nga goja juaj të mos dalë asnjë fjalë e kalbur,+ por vetëm fjalë të mira, që të forcojnë* sipas nevojës e t’u japin diçka të dobishme atyre që i dëgjojnë.+ 30  Veç kësaj, mos e hidhëroni* frymën e shenjtë të Perëndisë,+ me të cilën jeni vulosur+ për ditën kur do të çliroheni nëpërmjet shpërblesës.+ 31  Hiqni çdo vrer shpirtlig,+ zemërim, furi, të bërtitur, sharje+ dhe çdo gjë të dëmshme.+ 32  Jini zemërmirë me njëri-tjetrin, zemërdhembshur,+ duke e falur bujarisht njëri-tjetrin, ashtu si edhe Perëndia ju fali bujarisht nëpërmjet Krishtit.+

Shënime në fund të faqes

Ose «jini me përulësi të plotë mendjeje».
Ose «unitetin».
Ose «dhuratën falas».
Ose «si predikues të lajmit të mirë».
Ose «për të forcuar».
Ose «për të stërvitur».
Ose «unitetin».
Ose «të pjekur».
Ose «të bëhemi plotësisht të pjekur si Krishti».
Ose «forcohet».
Ose «kyçeve».
Ose «zbrazëtinë».
Fjalë për fjalë «mpirjes».
Ose «sjelljes së paturp; përbuzëse». Greqisht, asélgeia. Shih Fjalorthin.
Ose «prirjen mbizotëruese të mendjes; forcën që vë në veprim mendjen tuaj». Fjalë për fjalë «frymën e mendjes suaj».
Ose «të afërmit». Shih Fjalorthin.
Ose «as mos i lini vend Djallit».
Ose «të inkurajojnë; të ndërtojnë».
Ose «mos e brengosni».