Ayub 22:1-30

  • Omongané Èlifaz sing ketelu (1-30)

    • ”Apa manungsa ana gunané kanggo Gusti Allah?” (2, 3)

    • Nudhuh nèk Ayub srakah lan ora adil (6-9)

    • ’Nèk mertobat marang Gusti Allah, kowé bakal kaya mbiyèn manèh’ (23)

22  Èlifaz+ wong Téman kuwi njawab,   ”Apa manungsa ana gunané kanggo Gusti Allah? Apa wong sing nduwé pemahaman ana gunané kanggo Dhèwèké?+   Nèk kowé nindakké sing bener, apa Sing Mahakuwasa bakal seneng?* Apa manfaaté kanggo Dhèwèké nèk kowé tetep setya?+   Nèk kowé ngajèni Dhèwèké,Apa kowé bakal dihukum lan digawa ing pengadilan?   Dhèwèké kan ngukum kowé merga kowé wis jahat banget Lan terus-terusan nggawé salah.+   Kowé wis sak karepmu dhéwé ngrebut barang-barangé sedulurmu kanggo jaminanLan njupuk klambiné wong mlarat bèn wong kuwi wuda.+   Wong sing kesel ora mbok wènèhi ngombé,Lan wong sing ngelih* ora mbok wènèhi mangan.+   Kowé wong sing nduwé kuwasa lan nduwé lemah akèh.+ Kowé manggon ing tanah iki merga kowé dihormati.   Kowé ora gelem mbantu para randha, ning malah mbok kongkon lunga. Kowé nggawé sengsara* bocah yatim.* 10  Kuwi sebabé ing sak kiwa tengenmu kaya ana jebakan,*+Lan kesusahan sing ujug-ujug mbok alami nggawé kowé wedi. 11  Kowé ora isa ndelok merga peteng banget,Lan kowé kleleb merga banjir. 12  Coba deloken, bintang ana ing panggonan sing dhuwur banget. Ning, Gusti Allah ana ing panggonan sing paling dhuwur ing langit. 13  Tapi kowé ngomong, ’Apa Gusti Allah ngerti tenan tumindaké manungsa? Apa Dhèwèké isa ngadili nèk Dhèwèké ketutupan méga sing peteng? 14  Wektu Dhèwèké mlaku-mlaku ing panggonan sing paling dhuwur ing langit,Méga nutupi Dhèwèké nganti Dhèwèké ora isa ndelok.’ 15  Apa kowé bakal mèlu-mèluTumindaké wong jahat saka jaman mbiyèn nganti saiki, 16  Yaiku wong sing cepet mati* senajan isih enom,Sing kaya pondhasi bangunan sing kesèrèt banjir?+ 17  Wong-wong kuwi kandha karo Gusti Allah sing bener, ’Aja ngganggu aku,’ Lan kandha, ’Sing Mahakuwasa isa ngapakké aku?’ 18  Padahal Gusti Allah wis mènèhi wong-wong kuwi barang-barang sing apik ing omahé. (Pikiran sing jahat kaya ngono kuwi béda banget karo pikiranku.) 19  Wong sing bener bakal seneng wektu ndelok wong jahat dihukum. Wong sing ora salah bakal ngécé wong jahat kuwi, terus kandha, 20  ’Mungsuhé awaké dhéwé wis dipatèni,Lan barang-barangé bakal diobong.’ 21  Kowé kudu kenal karo Gusti Allah bèn isa rukun karo Dhèwèké,Lan kowé bakal diberkahi. 22  Kowé kudu manut karo hukumé,Lan omongané kudu mbok simpen ing njero atimu.+ 23  Nèk kowé mertobat marang Sing Mahakuwasa, kowé bakal kaya mbiyèn manèh.+ Nèk kowé nyingkirké tumindak sing ora bener saka kémahmu, 24  Nèk kowé mbuwang emasmu* ing lemahLan mbuwang emas saka Ofir+ ing jurang* sing akèh watuné, 25  Sing Mahakuwasa bakal dadi emasmu,*Lan Dhèwèké bakal dadi pérak sing paling apik kanggo kowé. 26  Kowé bakal seneng merga Sing Mahakuwasa,Lan kowé ora bakal wedi nyedhak marang Gusti Allah.* 27  Kowé bakal ndonga marang Dhèwèké, lan Dhèwèké bakal ngrungokké kowé. Janjimu bakal mbok tepati. 28  Kabèh upayamu bakal berhasil,Kaya ana cahaya sing madhangi dalanmu. 29  Kowé bakal direndhahké nèk kowé sombong,Ning Gusti Allah bakal nylametké wong sing rendah hati. 30  Dhèwèké bakal nylametké wong sing ora salah. Nèk kowé ora nindakké sing salah,* kowé bakal dislametké.”

Katrangan Tambahan

Utawa ”perduli”.
Utawa ”luwé”.
Lit.: ”ngremuk lengené”.
Utawa ”yatim piatu”.
Lit.: ”jebakan manuk”.
Utawa ”sing umuré digawé cendhak”.
Utawa ”emas batanganmu”.
Utawa ”wadi”.
Utawa ”emas batanganmu”.
Lit.: ”Kowé bakal ndhangak ndelok Gusti Allah”.
Lit.: ”Nèk tanganmu resik”.