Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта треба да знам о секстингу?

Шта треба да знам о секстингу?

 Шта је секстинг?

 „Секстинг“ је слање сексуално експлицитних порука, фотографија или видео-снимака путем мобилног телефона. „Данас је то скоро сасвим нормалан начин комуникације“, каже један човек. „Дописујеш се с неким и убрзо почнете да размењујете вруће слике.“

 Зашто то многи раде? Неки тинејџери сматрају да је то што „у мобилном телефону имаш голишаву фотографију особе с којом си у вези заправо обавештење да си сексуално активан“, каже за Њујорк тајмс заменик једног јавног тужиоца. Једна тинејџерка то чак назива обликом „безбедног секса“, јер „овако ти се не може десити да затрудниш или добијеш полно преносиву болест“.

 Ево још неких разлога због којих се тинејџери баве секстингом:

 •   Да би флертовали са особом с којом желе да буду у вези.

 •   Неко им је послао непристојну фотографију и сада осећају обавезу да „узврате услугу“.

 Које су последице секстинга?

 Када пошаљеш слику путем мобилног телефона, она више није твоје власништво и не можеш контролисати како ће бити употребљена и како ће утицати на твој углед. „Никада није било лакше чувати и размењивати доказе непристојног понашања“, каже Аманда Ленхарт, виши истраживач у Истраживачком центру Пју и ауторка студије о секстингу.

 У неким случајевима:

 •   Особа која прими голишаве слике прослеђује их другима из забаве.

 •   Момци шаљу другима голишаве слике бивше девојке да би јој се осветили.

 ДА ЛИ СИ ЗНАЛА? a У многим случајевима, на слање голишавих слика гледа се као на злостављање деце или дечју порнографију. Неки малолетници су због секстинга оптужени да су сексуални напасници.

 Шта каже Свето писмо?

 Свето писмо са одобравањем говори о сексуалним односима у браку (Пословице 5:18). Међутим, оно јасно ставља до знања какво понашање није прихватљиво између двоје који нису у браку. Осмотри следеће библијске стихове:

 •   „Нека се блуд и свака нечистоћа или похлепа и не спомињу међу вама [...] а тако ни срамотно понашање ни безуман говор ни простачке шале“ (Ефешанима 5:3, 4).

 •   „Усмртите [...] оно што је земаљско у вашим удовима: блуд, нечистоћу, полну пожуду, злу жељу и лакомство“ (Колошанима 3:5).

 Ови стихови не осуђују само „блуд“ (сексуалне односе ван брака) већ и „нечистоћу“ (израз широког значења који указује на било који облик моралне нечистоће) и „полну пожуду“ (не односи се на нормална романтична осећања која се могу испољавати у браку, већ на страст која углавном води до неисправног понашања).

 Питај се:

 •   Зашто се може рећи да је слање голишавих слика једна врста нечистоће?

 •   На који начин то распирује полну пожуду?

 •   Зашто је жеља за гледањем или слањем голишавих слика зла?

 Следећи библијски стихови указују на још важнији разлог због ког треба да се клонимо секстинга.

 •   „Дај све од себе да стекнеш Божје признање, да будеш радник који нема чега да се стиди“ (2. Тимотеју 2:15).

 •   „Нека ваша дела буду света и нека се по њима види да сте одани Богу“ (2. Петрова 3:11).

 Ови стихови истичу колико је добро бити морално чист. Када се узорно понашамо, нећемо зажалити због својих поступака (Галатима 6:7).

 Питај се:

 •   Каква сам особа?

 •   Да ли ми је стало до угледа других?

 •   Да ли ми је забавно нешто што може повредити друге?

 •   Како секстинг може утицати на мој углед?

 •   Како секстинг може нарушити поверење које родитељи имају у мене?

 ДОГАЂАЈ: „Моја другарица је била у тајној вези с једним дечком. Послала му је слику на којој је гола, а и он њој. Након дан-два, њен отац је одлучио да провери њен телефон. Видео је поруке и био је страшно разочаран. Разговарали су и она му је све признала. Знам да јој је било жао због онога што је урадила, али њени родитељи су били шокирани и узнемирени. Више нису знали да ли могу да јој верују.“

 Жива истина: Секстинг лоше утиче и на оног ко шаље поруке и на оног ко их прима. „Гадим се самој себи и разочарана сам у себе“, каже једна тинејџерка од које је дечко стално тражио да му шаље такве поруке.

 Пошто секстинг може лоше утицати на тебе и друге и створити ти проблеме са законом, мудро је да се водиш следећим библијским саветима:

 Шта би ти урадила?

 Примени библијске савете на следећу ситуацију из стварног живота. Прочитај шта каже Џенет, а затим изабери могућност коју сматраш најбољом.

 „Упознала сам једног дечка и разменили смо бројеве телефона. Након мање од недељу дана, тражио је да му пошаљем своју слику у бикинију“ (Џенет).

 Шта би по твом мишљењу Џенет требало да уради? Шта би ти урадила?

 •  ПРВА МОГУЋНОСТ. Могла би размишљати: ’Нема ничег лошег у томе. На крају крајева, кад бисмо отишли на плажу, свеједно би ме видео у купаћем.‘

 •  ДРУГА МОГУЋНОСТ. Могла би размишљати: ’Нисам сигурна шта смера. Послаћу му неку пристојнију слику да видим шта ће се догодити.‘

 •  ТРЕЋА МОГУЋНОСТ. Могла би размишљати: ’Овог дечка занима само једно. Избрисаћу његову поруку.‘

 Трећа могућност изгледа најбоље, зар не? И сама Библија каже: „Паметан човек види зло и склања се, а луди иду даље и бивају кажњени“ (Пословице 22:3).

 Из овог примера се види шта младе често наводи на секстинг и на друге неисправне поступке. Зато се питај: Да ли сам опрезна приликом избора пријатеља? (Пословице 13:20). „Дружи се са онима за које знаш да неће толерисати неисправно понашање“, каже Сара. С тиме се слаже и девојка по имену Дилија. „Неки такозвани пријатељи ти не помажу да се држиш моралних вредности, већ те наводе да их прекршиш“, каже она. „Ако се не понашају у складу с Божјим законима, подстицаће те да радиш оно што знаш да није исправно. Да ли стварно то желиш?“

[Фуснота]

a У овом поглављу читаоцу се обраћамо у женском роду, мада се информације односе на оба пола.