Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Зашто треба да се чуваш порнографије?

Зашто треба да се чуваш порнографије?

 Можеш ли јој се одупрети?

 Ако користиш интернет, имај на уму да ћеш пре или касније налетети на порнографски садржај. „Више не мораш ни да га тражиш“, каже 17-годишња Хејли. „Он ће пронаћи тебе.“

 Порнографија може мамити чак и оне који су одлучили да је не гледају. „Рекао сам себи да нећу попустити искушењу, али ипак јесам“, каже 18-годишњи Грег. „Немој мислити да се то теби не може догодити.“

 Данас је порнографија доступна свима. С појавом секстинга, тинејџери праве и шире сопствени порнографски материјал.

 Закључак: Ти се сада суочаваш с већим искушењем него што је то био случај с твојим родитељима и њиховим родитељима кад су били твојих година. Да ли се онда можеш одупрети порнографији? (Псалам 97:10).

 Одговор је да, али само ако тако одлучиш. Зато најпре треба да се увериш да је порнографија нешто лоше. Осмотримо неколико заблуда и чињеница о њој.

 Заблуде и чињенице

 Заблуда: Порнографија ми неће нашкодити.

 Чињеница: Порнографија утиче на твој ум као што пушење утиче на твоја плућа – прља те. Она деградира оно што је Бог осмислио као снажну и трајну везу између двоје људи (Постанак 2:24). С временом, због ње можеш изгубити осећај за исправно и неисправно. На пример, неки стручњаци кажу да мушкарце који редовно гледају порнографију углавном не погађа насиље над женама.

● Библија говори о људима који су ’изгубили сваки осећај за оно што је честито‘ (Ефешанима 4:19). Њихова савест постаје толико неосетљива да се не осећају лоше када раде нешто неисправно.

 Заблуда: Гледајући порнографију, можеш научити доста о сексу.

 Чињеница: Порнографија те учи похлепи. У твојим очима људи постају само објекти који служе за задовољавање твојих себичних жеља. Једно истраживање је показало да ће они који редовно гледају порнографију вероватно мање уживати у сексуалним односима у браку.

● Библија каже хришћанима да се клоне ’блуда, нечистоће, полне пожуде, зле жеље и лакомства‘ – свега на шта порнографија подстиче (Колошанима 3:5).

 Заблуда: Они који не гледају порнографију само се праве фини.

 Чињеница: Особе које не гледају порнографију имају исправно гледиште о сексу. Они га сматрају Божјим даром који треба да ојача везу између мушкарца и жене који су у браку и одани једно другом. Особе с таквим ставом углавном више уживају у сексуалним односима у браку.

● Библија отворено говори о сексу. На пример, мужевима се каже следеће: „Радуј се са женом младости своје [...] Љубављу њеном буди увек занесен“ (Пословице 5:18, 19).

 Како се можеш чувати порнографије

 Шта ако је искушење да гледаш порнографију толико јако да му не можеш одолети? Може ти помоћи радни лист „Како се можеш чувати порнографије“.

 Знај да можеш одолети искушењу да гледаш порнографију. А ако већ имаш ту навику, можеш престати с тим. То је неупоредиво боље за тебе.

 Запази шта је рекао Калвин, који признаје да је са 13 година стекао навику да гледа порнографију: „Знао сам да је то лоше, али једноставно нисам могао да одолим искушењу. После сам се увек осећао грозно. На крају је тата сазнао шта радим и, да будем искрен, лакнуло ми је. Коначно сам могао добити потребну помоћ.“

 Калвин је научио како се може чувати порнографије. Он каже: „Гледање порнографије је била велика грешка која ме још увек прогони, јер ми се у мисли стално враћају те слике. Понекад ми падне на памет како би било кад бих мало бацио поглед на порнографију. Али онда размишљам о томе колико ме срећна, чиста и лепа будућност очекује ако будем послушан Јехови.“