Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта да радим ако сам жртва сајбер-булинга?

Шта да радим ако сам жртва сајбер-булинга?

 Шта треба да знаш

 Лакше је некога злостављати на интернету него у стварном свету. У књизи CyberSafe каже се да се „чак и добра деца осиле и постају зла зато што им интернет омогућава да сакрију своје лице“.

 Неки су у већој опасности да постану жртве. То су најчешће они који су затворени, другачији од осталих или они који имају ниско самопоштовање.

 Сајбер-булинг има озбиљне последице. Жртве оваквог облика насиља могу постати усамљене и депресивне. У неким случајевима такво насиље је довело и до самоубиства.

 Шта можеш учинити

 Прво треба да се запиташ да ли је стварно у питању злостављање. Понекад неко каже нешто ружно о нама, а да у ствари није тако мислио. Кад се тако нешто деси, можемо поступити у складу с мудрим библијским саветом:

 „Немој се брзо вређати, јер увредљивост почива у недрима безумних“ (Проповедник 7:9).

 С друге стране, ако нас неко на интернету намерно малтретира, понижава или нам прети, онда је то злостављање.

 Ако си жртва сајбер-булинга, имају на уму следеће: Твоја реакција може побољшати или погоршати ситуацију. Пробај да примениш неки од следећих предлога.

 Игнориши насилника. Библија каже: „Ко задржава речи своје, заиста је мудар, и разборит човек сталоженог је духа“ (Пословице 17:27).

 Ево зашто би то био добар савет: „Насилник има циљ првенствено да изнервира и узнемири своју жртву“, каже Ненси Вилард, ауторка књиге Cyberbullying and Cyberthreats. „Кад жртве више немају контролу над својим осећањима, практично су се предале у руке насилнику.“

 Закључак: Ћутање је понекад најбољи одговор.

 Немој се светити. Библија каже: „Не враћајте зло за зло нити увреду за увреду“ (1. Петрова 3:9).

 Ево зашто би то био добар савет: „Гнев је показатељ слабости која још више привлачи насилнике“, каже се у књизи Cyber-Safe Kids, Cyber-Savvy Teens. Ако почнеш да се светиш испашће да ниси ништа бољи од насилника.

 Закључак: Не доливај уље на ватру.

 Предузми нешто. Библија каже: „Не дај да те зло надвлада“ (Римљанима 12:21). Има ствари које можеш да учиниш а да не погоршаш ситуацију, већ да прекинеш злостављање.

 На пример:

  •   Блокирај особу која ти шаље поруке. „Оно што не прочиташ не може те ни повредити“, каже се у књизи Mean Behind the Screen.

  •   Сачувај све, чак и оно што ниси прочитао, јер то спада у доказе. То се односи на претеће поруке, мејлове, постове на блоговима или друштвеним мрежама, говорне поруке или слично.

  •   Реци насилнику да те остави на миру. Не износећи своја осећања, пошаљи му јасну поруку, као на пример:

    •  „Немој више да ми шаљеш поруке.“

    •  „Обриши то што си поставио на интернет.“

    •  „Ако се ово настави, предузећу мере да се заштитим.“

  •   Ради на самопоуздању. Размишљај о својим врлинама, а не о манама (2. Коринћанима 11:6). Сајбер-насилници вребају оне који изгледају рањиво, исто као што то раде и насилници у стварном свету.

  •   Некој одраслој особи испричај шта ти се дешава. Најпре родитељима. Насилника можеш пријавити и администратору веб-сајта или провајдеру који он користи. У озбиљним случајевима, ти и твоји родитељи треба да пријавите случај школи, полицији или чак да затражите правни савет.

 Закључак: Има ствари које можеш учинити да прекинеш малтретирање или да барем умањиш последице које оставља.