Пређи на садржај

Шта ако сам зависан од порнографије?

Шта ако сам зависан од порнографије?

Шта можеш урадити

 Сагледај из правог угла шта је порнографија. Порнографија није ништа друго него настојање да се изопачи нешто што је Бог створио да буде часно. Ако тако гледаш на порнографију, онда ће ти бити лакше да ’мрзиш оно што је зло‘ (Псалам 97:10).

 Мисли на последице. Порнографија лишава достојанства оне који учествују у њој. Такође, деградира особу која је гледа. Зато Библија с добрим разлогом каже: „Паметан човек види зло и склања се“ (Пословице 22:3).

 Обећај себи да нећеш гледати. „Дао сам свечано обећање да никада нећу пожудно погледати неку девојку“, рекао је верни човек Јов (Јов 31:1, Today’s English Version). Следе нека ’свечана обећања‘ која би себи могао дати:

  •  Нећу користити интернет кад сам са̂м у соби.

  •  Сместа ћу затворити било који поп-ап прозор или веб-сајт развратног садржаја.

  •  Обратићу се неком зрелом пријатељу уколико поново будем гледао порнографију.

Што више гледаш порнографију, све је теже да прекинеш

 Моли се. Псалмиста је преклињао Јехову: „Одврати очи моје од оног што је безвредно“ (Псалам 119:37). Јехова Бог жели да победиш и ако му се молиш, може ти дати снагу да чиниш оно што је исправно! (Филипљанима 4:13).

 Обрати се неком. Разговор с поверљивом особом је често важан корак ка прекидању с том навиком (Пословице 17:17).

 Имај на уму: Сваки пут кад избегнеш порнографију, извојевао си значајну битку. Испричај Јехови Богу о тој својој победи и захвали му што ти је дао снагу. Тиме што се клониш порнографије ти радујеш Јеховино срце! (Пословице 27:11).