Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Забављање (3. део): Да ли да раскинемо?

Забављање (3. део): Да ли да раскинемо?

 Већ неко време си у вези, али однедавно си почео да се питаш да ли сте вас двоје једно за друго. Да ли треба да раскинеш? Овај чланак ти може помоћи да донесеш праву одлуку.

У овом чланку

 Разлике међу вама

 После неког времена, дечко и девојка могу да примете да и нису толико слични како им се чинило у почетку. На пример:

  •   Неко воли плажу, а неко планинарење.

  •   Неко је екстроверт, а неко интроверт.

  •   Неко увек говори истину, а неко уме да хвата кривине.

 Запази по чему се ова три примера разликују. У првом је реч о интересовањима, у другом о карактеру, а у трећем о различитим вредностима.

 За размишљање: Са којом од ове три разлике би ти било најтеже да живиш? А у чему бисте могли да се нађете на пола пута?

 Супружници могу имати различита интересовања или карактер, а опет бити срећни у браку. Да бисте се добро слагали, не морате обавезно да будете исти. Није необично да неко с временом заволи активности или хоби у којима његов супружник ужива, а разлике у карактеру могу обома помоћи да постану боље особе. a

 С друге стране, важно је да особа с којом планираш да ступиш у брак има исте духовне и моралне вредности као ти. Ако их нема, требало би да ти се упали црвена лампица.

 Рецимо да пар не дели иста верска уверења. У једној књизи се каже: „Истраживања увек изнова показују да чешће долази до развода код парова који нису исте религије“ (Fighting for Your Marriage).

 Библијско начело: „Не упрежите се у исти јарам с неверницима“ (2. Коринћанима 6:14).

 Како донети праву одлуку

 Библија каже да ће они који ступе у брак имати неке „нове тешкоће у животу“ (1. Коринћанима 7:28). Зато немој да се изненадиш што се неке од њих појављују већ током забављања.

 Ако долази до мањих неспоразума међу вама, то не значи да ваша веза не може да опстане. Питање је да ли умете да их решавате на миран начин. Та вештина ће вам и те како значити у браку.

 Библијско начело: „Будите добри једни према другима, самилосни и од срца опраштајте једни другима“ (Ефешанима 4:32).

 С друге стране, ако међу вама долази до честих несугласица или су оне озбиљне, то може бити знак да једноставно нисте једно за друго. Ако је тако, боље је да то исплива на површину сад, а не касније.

Честе или озбиљне несугласице могу бити знак да нисте једно за друго

 Закључак: Ако ти се стално пали лампица у вези с тим да ли је то особа за тебе, па чак и да ли си уопште спреман за брак, немој то игнорисати!

 Библијско начело: „Паметан човек види опасност и склања се, а неискусни иду даље и трпе последице“ (Пословице 22:3).

 Ако одлучиш да раскинеш

 Раскид је нешто веома болно. Међутим, ако једна или обе стране дуже време осећају да веза не функционише, можда је то најбољи корак.

 Како да то урадиш? Уколико не постоје неки оправдани разлози, не би било фер да само пошаљеш поруку или нешто слично. Најбоље би било да изаберете одговарајуће место и време и да лицем у лице поразговарате о томе.

 Библијско начело: „Говорите истину један другом“ (Захарија 8:16).

 Немој раскид доживљавати као лични неуспех. Не заборави, циљ забављања је да ти помогне да одлучиш да ли ћеш ступити у брак с том особом или не. Чак и ако раскинете, то искуство ти може користити у животу.

 Питај се: „Шта сам научио о себи током овог периода? Да ли сам открио на чему треба да радим? Шта бих урадио другачије ако поново будем у вези?“

a Да бисте видели како те разлике могу утицати на брак, прочитајте чланке „Савети за породицу – Разлике у личности не морају створити јаз“ и „Савети за породицу – Добра страна иритантних особина“.