Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да обликујем своју савест?

Како да обликујем своју савест?

 Са чиме би од доле наведеног упоредио своју савест? Да ли би рекао да је савест као:

 •   компас

 •   огледало

 •   пријатељ

 •   судија

 Тачан одговор би био да савест укључује све четири наведене ствари. Овај чланак ће објаснити зашто је то тако.

 Шта је савест?

 Савест је унутрашњи осећај за то шта је исправно а шта погрешно. Према ономе што каже Библија, она је попут закона који је записан у нашем срцу (Римљанима 2:15). Савест нам помаже да донесемо суд о нечему што желимо да урадимо или да, с друге стране, проценимо нешто што смо већ урадили.

 •   Савест је попут компаса. Помаже ти да у одређеној ситуацији разумеш шта би било исправно да урадиш како би избегао проблеме.

 •   Савест је попут огледала. Она одражава принципе којима се водиш у животу, то јест показује каква си ти особа у суштини.

 •   Савест је попут доброг пријатеља. Може ти давати добре савете. Уколико их прихватиш, вероватно ћеш доносити добре одлуке.

 •   Савест је попут судије. Када урадиш нешто лоше, осудиће те.

Добро обликована савест ће ти помоћи да доносиш мудре одлуке

 Закључак: Твоја савест има веома важну улогу у (1) доношењу добрих одлука и (2) исправљању грешака.

 Зашто треба обликовати савест?

 Библија нас саветује: „Сачувајте чисту савест“ (1. Петрова 3:16). Међутим, то ће бити веома тешко уколико је ниси претходно обликовао како треба.

 „Лагала бих своје родитеље о томе где сам и с ким сам. То би била моја тајна. У почетку ме је гризла савест због тога. Али с временом ми то што сам радила више није изгледало толико страшно.“ (Џенифер)

 На крају је савест навела Џенифер да призна родитељима да их је неко време лагала и да престане с тим.

 За размишљање: Када је заправо требало да реагује савест ове девојке?

 „Тешко је и стресно водити двоструки живот. Након што једанпут не послушаш своју савест и урадиш нешто без везе, сваки следећи пут ће ти бити лакше да поново донесеш неку неисправну одлуку.“ (Метју)

 Неки људи једноставно игноришу своју савест. У Библији пише да су ти људи изгубили „сваки осећај за оно што је честито“. У Новом српском преводу Светог писма каже се да је таквим људима „савест отупела“ (Ефешанима 4:19).

 За размишљање: Да ли они који не осећају грижу савести за оно што раде заиста више уживају у животу? С каквим ће се проблемима ти људи пре или касније суочити?

 Закључак: Да би имао изоштрену савест, треба да развијеш и „моћ запажања“ која је „искуством увежбана за разликовање добра од зла“ (Јеврејима 5:14).

 Како можеш обликовати своју савест?

 Да би обликовао савест, пре свега треба да утврдиш каквим начелима желиш да се водиш у животу. Неки људи се воде начелима која су поставили:

 •   породица и култура

 •   вршњаци

 •   познате личности

 Међутим, начела која се налазе у Светом писму далеко су боља од свих других. То не треба да нас изненади, будући да је Свето писмо „надахнуто од Бога“, који нас је створио и према томе зна шта је најбоље за нас (2. Тимотеју 3:16).

 Размотримо нека библијска начела.

 НАЧЕЛО: „У свему желимо да поштено поступамо“ (Јеврејима 13:18).

 •   Како ће ово начело утицати на твоју савест кад дођеш у искушење да вараш на контролном, слажеш својим родитељима или нешто украдеш?

 •   Уколико си своју савест обликовао тако да због ње желиш да увек поступаш поштено, како ће ти то користити данас, а како у будућности?

 НАЧЕЛО: „Бежите од блуда“ (1. Коринћанима 6:18).

 •    Како ће ово начело утицати на твоју савест кад дођеш у искушење да гледаш неки порнографски материјал или да се пре брака упустиш у полне односе?

 •   Уколико си своју савест обликовао тако да због ње пазиш да не доводиш себе у искушење што се тиче полног морала, како ће ти то користити данас, а како у будућности?

 НАЧЕЛО: „Будите добри једни према другима, самилосни, спремно опраштајући једни другима“ (Ефешанима 4:32).

 •    Како ће ово начело утицати на тебе када се појави неки проблем између тебе и твог брата, сестре или пријатеља?

 •   Уколико си своју савест обликовао тако да се због ње трудиш да будеш добар према другима и да спремно опрашташ, како ће ти то користити данас, а како у будућности?

 НАЧЕЛО: „Онога ко воли насиље, силно мрзи душа [Јеховина]“ (Псалам 11:5).

 •    Како ће ово начело утицати на твој избор филмова, ТВ емисија и видео-игрица?

 •   Уколико си своју савест обликовао тако да се због ње трудиш да избегаваш насилну забаву, како ће ти то користити данас, а како у будућности?

 ИСТИНИТА ПРИЧА: „Неки моји другови и ја смо играли насилне видео-игрице. А онда ми је тата забранио да играм такве игрице. Али ја сам их ипак играо кад год бих отишао код тих другова. Нисам хтео да кажем тати за то. Међутим, он је приметио да нешто није у реду, али ја сам то увек порицао. Кад сам једног дана прочитао Псалам 11:5, осећао сам се јако лоше због свега тога. Схватио сам да треба да престанем да играм те игрице. Овог пута сам то стварно и урадио. То је на крају подстакло и једног од мојих другова да и он престане да их игра“ (Џереми).

 За размишљање: Када је прорадила Џеремијева савест, а када је он почео да је слуша? Шта учимо из Џеремијеве приче?

 Закључак: Твоја савест одражава ко си ти у суштини и шта ти је важно. Шта твоја савест открива о теби?