Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли си чуо за завет невиности?

Да ли си чуо за завет невиности?

 Шта је завет невиности?

 Завет невиности је усмено или писмено обећање о уздржавању од секса пре брака.

 Ови завети су постали популарни у Сједињеним Државама 1990-их, када је Конференција јужних баптиста започела програм „Права љубав чека“. Он се делом базирао на библијским вредностима, а делом на позитивном утицају вршњака и требало је да подстакне младе да кажу „не“ сексу пре брака.

 Нешто касније, покренут је сличан програм, у склопу ког су организовани скупови на којима је свако ко је дао завет невиности добио сребрни прстен. Тај прстен је симболизовао његов завет и подсећао га на обећање да неће имати односе пре брака.

 Да ли завет невиности функционише?

 Зависи кога питате.

  •   Истраживачи Кристин Ким и Роберт Ректор кажу да „неколико истраживања показују да завети невиности код тинејџера воде до тога да они ређе или касније ступају у односе“.

  •   Према истраживању које је спровео Институт Гутмакер, „тинејџери који дају завете невиности ступају у односе баш као и они који их не дају“.

 Због чега се резултати ових истраживања разликују?

  •   Нека истраживања се спроводе међу младима који немају исто гледиште о сексу.

  •   Друга истраживања се спроводе међу младима који имају исто гледиште о сексу.

 Шта ова друга истраживања откривају? Др Џенет Розенбаум, специјалиста за здравље адолесцената, каже да након пет година „нема никакве разлике у сексуалној активности тинејџера, било да су давали завет невиности или не“.

 Бољи приступ

 Завети невиности имају племенит циљ. Али они не усађују у особу вредности које су неопходне да би она истрајала. Многи који су се заветовали „нису у потпуности усвојили тај завет“, каже др Розенбаум. „Уздржавање од секса треба да буде резултат личног уверења, а не само учешћа у неком програму.“

 Библија нас подстиче да стекнемо такво уверење, не тако што ћемо дати усмени или писмени завет, већ тако што ћемо изоштрити „моћ запажања [...] за разликовање добра од зла“ (Јеврејима 5:14). На крају крајева, невиност се не чува само због страха од болести или трудноће. То је начин да се искаже част Оснивачу брачног уређења (Матеј 5:19; 19:4-6).

 Библијска мерила су за наше добро (Исаија 48:17). Свако, без обзира на узраст, може изградити јак карактер и бити послушан Божјој заповести: „Бежите од блуда“ (1. Коринћанима 6:18). Тада ће, када ступи у брак, моћи у потпуности да ужива у интимности, без брига и кривице, које су често последица предбрачног секса.