Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да поправим оцене?

Како да поправим оцене?

 „Неки моји другови из разреда само седе на часу без икакве свеске или уџбеника, са слушалицама на ушима, слушајући музику док наставник предаје. После се питају зашто имају тако лоше оцене! А неки, као ја, стварно дају све од себе, уче до бесвести, и опет добију лоше оцене на контролном. Стварно не разумем о чему се ту ради. Осећам се без везе кад добијем лошу оцену након што сам целу недељу учила до касно.“ (Јоланда)

 Да ли си се понекад осећао као Јоланда? Будимо реални, лоша оцена те може потпуно обесхрабрити, а да и не говоримо о томе како би се тек осећао да имаш неколико лоших оцена.

 Неки млади којима лоше крене у школи дигну руке од тога да поправљају оцене, а неки чак напусте школу. Премда то делује као најлакше решење, постоји и бољи начин да се реши овај проблем. Погледај шест корака који ти могу помоћи да имаш боље оцене.

 Шта можеш учинити

 •   Буди на свим часовима. Присуствовање часовима ти можда не делује као нешто превише битно, али ако изостајеш са доста часова, то ће се пре или касније одразити на твоје оцене.

   „У мојој школи, деца коју је баш брига за оцене јесу она која и највише изостају из школе. Али тако само праве себи проблеме.“ (Метју)

   Библијско начело: „Шта човек посеје, то ће и пожњети“ (Галатима 6:7).

 •   Искористи време на часу најбоље што можеш. Само присуствовање часу је одличан старт, али кад си већ тамо, потруди се да извучеш и неку корист из тога. Могао би да хваташ белешке. Покушај да разумеш оно о чему наставник говори. Ако је могуће, замоли га да објасни детаље који ти нису јасни.

   „Постављам доста питања током часа зато што ми се чини да наставник боље објасни градиво ако је свестан тога да неки ученик нешто није баш најбоље разумео.“ (Оливија)

   Библијско начело: „Пазите како слушате“ (Лука 8:18).

 •   Немој да вараш. То је облик непоштења. У школи се може варати на много начина. Један је преписивање од других ђака. Осим што је непоштено, оно ти одмаже јер преписивањем ништа нећеш научити.

   „Ако нешто не разумеш, немој преписивати одговоре од других из разреда. Варањем стварно не помажеш себи. Уместо да научиш како да сам решаваш проблеме, ти стичеш навику да се ослањаш на друге.“ (Џонатан)

   Библијско начело: „У свему желимо да поштено поступамо“ (Јеврејима 13:18).

 •   Прво уради домаћи. Ако је могуће, уради га пре свих осталих активности. a Кад знаш да си завршио са домаћим задацима, више ћеш уживати у слободном времену.

   „Најважније ми је да завршим домаћи. Сада су ми и оцене много боље. Када дођем кући, стварно бих најрадије мало одспавао или слушао музику. Али трудим се да прво завршим домаћи па тек онда да се опустим.“ (Калвин)

   Библијско начело: Просудите шта је најважније (Филипљанима 1:10).

 •   Затражи помоћ. Не треба да ти буде непријатно због тога што ће ти неко помоћи. На пример, можеш питати родитеље за савет. Питај и наставника како да поправиш оцене. Можда чак постоји могућност да узмеш неколико приватних часова или да ти помогне неко коме добро иде предмет који тебе мучи.

   „Приђи наставнику и разговарај с њим. Замоли га да ти објасни оно што не разумеш и питај га како да поправиш оцене. Наставнику ће сигурно бити драго што си одлучио да поправиш оцене и помоћи ће ти.“ (Дејвид)

   Библијско начело: „Успех лежи у мноштву саветника“ (Пословице 15:22).

 •   Искористи сваку могућност да поправиш оцену. У неким земљама, тестови садрже додатна питања која ученицима омогућују да добију бољу оцену. Можда се можеш јавити и да одговараш или да спремиш неки реферат. А ако на неком контролном добијеш лошу оцену, замоли да га радиш поново уколико постоји таква могућност.

  Да би поправио оцене, мораш се потрудити. То је као да учиш да свираш неки инструмент. Није нимало лако, али се и те како исплати

   „Ако желим да поправим оцену из неког предмета, онда морам да се некако изборим за то. Обично питам наставника да ли бих могла да спремим неки реферат или га замолим да поново урадим неки контролни на ком сам добила лошу оцену.“ (Макензи)

   Библијско начело: „Од сваког труда има неке користи“ (Пословице 14:23).

a Конкретне савете за учење можеш наћи у чланку „Како да стигнем да урадим домаће задатке?“ у рубрици „Млади питају“.