Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта ако имам лоше здравље? (1. део)

Шта ако имам лоше здравље? (1. део)

 Да ли познајеш неког вршњака који има неки озбиљан здравствени проблем? Да ли ти имаш неку болест или здравствену тегобу која те спречава да уживаш у активностима у којима уживају други млади твог узраста?

 Ако је тако, сасвим је природно што си понекад тужан. Међутим, Библија садржи две веома утешне мисли.

  •   Твој Створитељ, Јехова Бог, види у каквој си ситуацији. Не само то, он брине за тебе (1. Петрова 5:7).

  •   Јехова Бог ће излечити све болести. О томе можеш читати у Библији, у Исаији 33:24 и Откривењу 21:1-4.

 Многи млади који имају здравствених проблема увиђају колико им значи вера у Бога и његова обећања. Погледај четири примера.

 ЈЕЈМИ

 Од своје 11. године сам у инвалидским колицима. Не могу сама да урадим ни најједноставније ствари као што је подизање неког лаганог предмета.

 Кад сам имала пет година, установљена ми је мишићна дистрофија, дегенеративна болест која ме у великој мери ограничава. С времена на време ми је тешко зато што не могу да радим оно што други мојих година могу. Али моји родитељи и скупштина пружају ми физичку, емоционалну и духовну подршку. Служим као пионир, то јест много времена проводим у служби проповедања, и често ми помаже неко од суверника када проучавам Библију са заинтересованим особама.

 Исус је рекао да сваки дан носи своје бриге (Матеј 6:34). Зато се трудим да не размишљам о сутрашњем дану и постављам себи оствариве циљеве. Једва чекам дан када ће доћи Божји нови свет и када ћу уживати у ’правом животу‘, о ком се говори у 1. Тимотеју 6:19, у ком неће бити исцрпљујућих болести.

За размишљање: Јејми је открила да јој помаже постављање циљева које може да оствари. Како ти можеш чинити исто? (1. Коринћанима 9:26).

 МАТЕО

 Леђа су почела да ме боле када сам имао шест година и лекари су прво рекли да су то болови услед раста. Међутим, годину дана касније установили су да имам тумор на кичми.

 Имао сам операцију, али је хирург успео да одстрани само 40 посто тумора. А онда је тумор за само два месеца био исти као и пре операције! Отада сам стално на неким испитивањима и лечењима која нису испунила моје наде.

 Понекад по целом телу, највише у леђима и грудима, имам болове као да ме неко ножем пробада. Па ипак, трудим се да не будем заокупљен својим стањем. Подсећам се да и други подносе грозне ствари, али остају позитивни. Мени у томе највише помаже вера да ће Јехова Бог једног дана одстранити сву патњу (Откривење 21:4).

За размишљање: Како ти размишљање о томе да ће Бог одстранити сву патњу може помоћи у тешким ситуацијама, као што то помаже Матеу? (Исаија 65:17).

 БРУНА

 Пошто нема видљивих знакова моје болести, неки могу закључити да сам лења. Међутим, понекад ми све тешко пада, укључујући и послове по кући, умно напрезање, па чак и устајање из кревета.

 Када сам имала 16 година, речено ми је да имам мултиплу склерозу, исцрпљујућу и прогресивну болест која не само да ограничава моје радне способности већ утиче и на то колико могу учествовати у хришћанским активностима. Стално себи понављам речи из 1. Петрове 5:7: „Све своје бриге баците на њега [Бога], јер се он брине за вас.“ Снагу ми даје мисао да Јехова брине за сваког од нас појединачно.

За размишљање: Зашто је добро да своје бриге бациш на Јехову, као што то Бруна чини? (Псалам 55:22).

 АНДРЕ

 Неки се према мени опходе као према 10-годишњем детету. Али не могу их кривити за то јер тако и изгледам.

 Када сам имао две године, установљено је да имам ретку врсту рака која настаје у кичменој мождини, а онда се прошири на мозак. Лекари су успели да болест држе под контролом, али је лечење утицало на мој раст. Висок сам свега 137 центиметара. Многи мисле да се шалим када кажем да имам 18 година!

 У скупштини, моја браћа и сестре воде рачуна о мом достојанству. Не шале се на мој рачун, као што то чине млади у школи. Трудим се да не гледам црно на своју ситуацију. Нешто најлепше што се може десити човеку, а десило се и мени, јесте да упозна Јехову! Шта год будем морао да поднесем, сигуран сам да ће ме Јехова чувати на сваком кораку. Размишљање о предивном новом свету који је он обећао помаже ми да не паднем у очај (Исаија 33:24).

За размишљање: Зашто је према Андреовим речима пријатељство с Јеховом „нешто најлепше што се може десити човеку“? (Јован 17:3).