Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како треба да гледам на конструктивну критику?

Како треба да гледам на конструктивну критику?

 За преиспитивање

 Свима нам је с времена на време потребна конструктивна критика или користан савет који нам може помоћи да се поправимо у понашању или неком ставу. Имајући то у виду, размотри следеће примере.

 1.   Наставник ти је замерио што си последњи задатак у школи урадио на брзину. Саветује ти да одвајаш више времена за истраживање.

   Како реагујеш на такву конструктивну критику?

  1.   Не прихваташ је. („Наставник ме једноставно не воли.“)

  2.   Прихваташ је. („Боље ћу се припремити за следећи задатак.“)

 2.   Мајка ти је рекла да ти је соба у хаосу иако си је управо средио.

   Како реагујеш на такву конструктивну критику?

  1.   Не прихваташ је. („Она никада није задовољна.“)

  2.   Прихваташ је. („Признајем да сам то могао боље урадити.“)

 3.   Млађа сестра ти је рекла да јој се не свиђа што јој увек говориш шта треба да ради.

   Како реагујеш на такву конструктивну критику?

  1.   Не прихваташ је. („Ко ми каже! Она је још гора.“)

  2.   Прихваташ је. („Вероватно би требало да се опходим боље према њој.“)

 За неке младе кажу да мораш око њих да ходаш као по јајима јер су преосетљиви и на најмању критику. Да ли се то и за тебе може рећи? Ако може, треба да порадиш на томе. Зашто? Зато што је прихватање конструктивне критике важна способност која ти може користити како сада тако и кад одрастеш.

Немој пропустити да чујеш оно што треба да чујеш само зато што не желиш да то чујеш

 Зашто ти је конструктивна критика потребна?

 •   Зато што ниси савршен. Библија каже: „Сви често грешимо“ (Јаковљева 3:2). Зато је свакоме потребан конструктиван савет.

   „Трудим се да не заборавим да смо сви несавршени и да су грешке саставни део живота. Зато када ме неко исправи, настојим да нешто научим из тога и да не понављам исту грешку.“ (Дејвид)

 •   Зато што увек има простора за побољшање. Библија каже: „Поучи мудрога, и биће још мудрији“ (Пословице 9:9). Конструктиван савет ти може помоћи, али само ако га прихватиш.

   „Имала сам погрешан став о критици. Мислила сам да критика значи да сам лоша особа. Али сада је прихватам и чак тражим да је чујем. Желим да знам како могу бити још боља.“ (Селена)

 Наравно, једна је ствар тражити конструктивну критику, али када је не тражимо, то је сасвим друга прича. Натали каже да ју је савет који је неочекивано добила ужаснуо и сломио. „Толико сам се трудила, а све што сам добила за то била је критика.“

 Да ли се и теби некада догодило нешто слично? Ако јесте, како се можеш изборити с тим?

 Како да прихватим конструктивну критику?

 •   Слушај.

   Библија каже: „Ко задржава речи своје, заиста је мудар, и разборит човек сталоженог је духа“ (Пословице 17:27). Немој прекидати особу која ти се обраћа. Немој реаговати исхитрено нити рећи нешто због чега ће ти после бити жао.

   „Када ме неко критикује, одмах добијем жељу да се браним. Ипак, знам да би требало да учим нешто из савета који сам добила и да следећи пут боље поступим.“ (Сара)

 •   Усредсреди се на суштину савета а не на особу.

   Можда ћеш се наћи у искушењу да тражиш недостатке у критици. Али много је боље следити библијски савет да човек треба да буде „брз да чује, а спор да говори и спор да се љути“ (Јаковљева 1:19). У критици обично увек има нешто истине. Немој пропустити да чујеш оно што треба да чујеш само зато што не желиш да то чујеш.

   „Кад би ме родитељи исправљали обично бих се љутио и говорио: ’Знам, знам.‘ Али када их стварно саслушам и применим оно што ми кажу, све буде много боље.“ (Едвард)

 •   Задржи разумно гледиште о себи.

   То што ти је неко дао савет не значи да си изгубљен случај. То само значи да имаш пропусте као и свако други. Чак је и особи која те исправља с времена на време потребан неки савет. Библија каже: „Нема на земљи праведног човека који чини само добро и никад не греши“ (Проповедник 7:20).

   „Једна пријатељица ми је дала савет за који сам мислила да ми не треба. Захвалила сам јој се на искрености, али била сам повређена. Међутим, с временом сам схватила да је било истине у њеном савету. Захваљујући томе могла сам видети на чему треба да радим – нешто што бих иначе највероватније превидела.“ (Софија)

 •   Постави циљ да се побољшаш.

   Библија каже да је паметан онај „ко прихвата укор“ (Пословице 15:5). Када прихватиш савет, моћи ћеш да превазиђеш осећај повређености и да радиш на томе да се поправиш на пољу на које ти је указано. Направи план и прати како напредујеш у наредних неколико месеци.

   „Прихватање критике је повезано са искреношћу јер човек мора бити искрен према себи да би признао своје грешке, да би се извинио за њих и научио како да се поправи.“ (Ема)

 Закључак: Библија каже: „Као што се гвожђе гвожђем оштри, тако човек оштри лице другог човека“ (Пословице 27:17). Конструктивна критика је алат који ће тебе оштрити, како сада тако и када одрастеш.