Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли је хомосексуалност нешто погрешно?

Да ли је хомосексуалност нешто погрешно?

 „Док сам одрастао, привлачиле су ме особе истог пола и то је била једна од најтежих ствари с којима сам се борио. Мислио сам да је у питању само пролазна фаза, али та осећања ме и даље муче“ (Дејвид, 23).

 Дејвид је хришћанин и жели да угоди Богу. Да ли је то уопште могуће уколико га привлаче особе истог пола? Шта Бог заиста мисли о хомосексуалности?

 Шта каже Библија?

 Како неко гледа на хомосексуалност зависи од тога из које културе потиче. Осим тога, гледиште о хомосексуалности се мењало кроз време. Међутим, хришћани се не поводе за мишљењем већине нити их „тамо-амо носи сваки ветар учења“ (Ефешанима 4:14). Своје гледиште о хомосексуалности (као уосталом и о свему другом) заснивају на Библији.

 Библијско гледиште о хомосексуалности је јасно. Божја Реч каже:

  •  „Не лези с мушкарцем као што лежеш са женом“ (Левитска 18:22).

  •  „Зато их је Бог препустио срамним полним пожудама: њихове жене су природне односе замениле противприродним“ (Римљанима 1:24, 26).

  •  „Не заваравајте се! Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни мушкарци који се упуштају у неприродне односе, ни мушкарци који лежу с мушкарцима, ни лопови, ни похлепни, ни пијанице, ни они који погрдно говоре о другима, ни изнуђивачи неће наследити Божје краљевство“ (1. Коринћанима 6:9, 10).

 У суштини, Божја мерила се примењују на све људе, било да имају хомосексуалне или хетеросексуалне нагоне. Чињеница је да сви морају да показују самосавладавање када су у питању жеље које их нагоне да чине оно што се Богу не допада (Колошанима 3:5).

 Да ли то значи да...

 Да ли то значи да Библија заговара мржњу према геј популацији?

 Не. Библија не заговара мржњу ни према коме, био он геј или стрејт. Она нас у ствари подстиче да тежимо за „миром са свима“, без обзира на њихов начин живота (Јеврејима 12:14). Према томе, недопустиво је малтретирати, вређати или на било који други начин шиканирати хомосексуалце.

 Да ли то значи да хришћани треба да се противе доношењу закона који дозвољавају истополне бракове?

 Библија јасно показује да је према Божјем мерилу брак заједница мушкарца и жене (Матеј 19:4-6). Међутим, дебате о људским законима у вези са истополним браковима имају политичку, а не моралну позадину. Библија хришћанима заповеда да се не мешају у политику (Јован 18:36). Зато нити се залажу за доношење закона о истополним браковима и правима хомосексуалаца, нити му се противе.

 Али шта ако...

 Али шта ако је неко тренутно хомосексуалац? Да ли се таква особа може променити?

 Може. Неки у првом веку су управо то учинили. Након што у Библији стоји да хомосексуалци неће наследити Божје Краљевство, каже се: „А неки од вас били су такви“ (1. Коринћанима 6:11).

 Да ли је то значило да они који су некада били хомосексуалци, али су се променили више никада нису имали такве нагоне? Не. Библија каже: „Обуците нову личност, која се обнавља добрим познавањем Божје воље“ (Колошанима 3:10). У питању је процес који може трајати целог живота.

 Али шта ако неког ко жели да се придржава Божјих мерила и даље привлаче особе истог пола?

 Као и када је у питању било који други нагон, особа може одлучити да га не потхрањује нити да му удовољава. На који начин? Библија каже: „По духу живите, па нећете удовољавати жељама тела“ (Галатима 5:16).

 Запази да се у стиху не каже да особа неће имати телесних жеља, већ да ће захваљујући редовном проучавању Библије и молитви имати снаге да им се одупре.

 Дејвид, кога смо споменули на почетку, уверио се да је то истина, нарочито након што се поверио својим родитељима. „Пао ми је огроман камен са срца“, рекао је, „сигурно бих много више уживао у тинејџерским годинама да сам раније разговарао с њима.“

 На крају крајева, срећнији смо када поступамо по Јеховиним заповестима. Уверени смо да су оне „праведне, срце веселе“ и да онај „ко их се држи, велику награду има“ (Псалам 19:8, 11).