Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Зашто не треба да дозволим медијима да ме укалупе? (2. део): За момке

Зашто не треба да дозволим медијима да ме укалупе? (2. део): За момке

 Како медији углавном приказују момке?

 Погледај ове колоне и одговори на питања.

 1. колона

 2. колона

 бунтован

 учтив

 себичан

 веран

 снажан

 саосећајан

 лењ

 вредан

 безобзиран

 одговоран

 лукав

 искрен

 1.   Шта од овога описује тинејџере који се могу видети у медијима (на пример, у филмовима, на ТВ-у и у рекламама)?

 2.   По чему од овога би ти волео да будеш познат?

 Вероватно си на прво питање одговор пронашао у 1. колони, а на друго у 2. колони. Ако је тако, то је добро. Зашто? Зато што ти ниси попут момака приказаних у медијима, нити треба да будеш. Ево зашто.

 •   Мушкарци приказани у медијима обично су насилни и бунтовни. Књига Why Boys Don’t Talk–and Why It Matters запажа да су најпопуларнији мушкарци на ТВ-у, у филмовима и свету спорта „физички веома снажни и агресивни [...] Тако се шаље порука да си супер лик ако си снажан и бунтован“.

   За размишљање: Да ли ће ти агресивност помоћи да будеш бољи пријатељ, колега или муж? Када си испровоциран, да ли ти је потребно више снаге да искалиш бес или да га задржиш под контролом? Шта ће доказати да си прави мушкарац?

   Библија каже: „Ко је спор на гнев бољи је од силног човека, и ко влада собом, бољи је од онога ко је освојио град“ (Пословице 16:32).

  Ако можеш да контролишеш своју нарав, снажнији си од ратника

 •   Мушкарци приказани у медијима опседнути су сексом. „У филмовима и на ТВ-у, момци мењају девојке чешће него чарапе“, каже 17-годишњи Крис. Гари, који има 18 година, каже нешто слично: „Типичан дечко из медија опседнут је сексом.“ На пример, неки филмови приказују да момци живе за провод, опијање и секс.

   За размишљање: Да ли би ти желео да будеш познат по томе? Да ли се прави мушкарац према женама опходи као према сексуалном објекту или их поштује?

   Библија каже: „[Нека] свако од вас зна да овлада својим телом у светости и части, а не у необузданој полној пожуди“ (1. Солуњанима 4:4, 5).

 •   Момци приказани у медијима су неодговорни. У популарним филмовима и ТВ емисијама, тинејџери се често приказују као лењи и неспособни. Можда су зато неки одрасли неповерљиви према младима. Раније споменути Гари каже: „Када сам напунио 16 година, било ми је тешко да нађем посао јер су послодавци у мом крају запошљавали само жене. Сматрали су да су сви момци неодговорни и непоуздани!“

   За размишљање: Да ли је фер све момке сматрати неодговорним и непоузданим? Како можеш показати да си другачији?

   Библија каже: „Нека те нико не потцењује због твоје младости, него буди узор вернима у говору, у понашању, у љубави, у вери, у чистоћи“ (1. Тимотеју 4:12).

 Шта треба да знаш

 •   Медији могу снажно утицати на тебе. На пример, медији те могу убедити да треба да пратиш најновије модне трендове ако желиш да будеш популаран. „У рекламама се девојке лепе за модерно обучене момке“, каже 17-годишњи Колин. „Просто пожелиш да одеш и купиш такву одећу. Ја сам то урадио неколико пута!“

   За размишљање: Да ли твоја одећа говори каква си особа или копираш друге у облачењу? Коме заправо највише користи када трошиш новац да би се облачио по последњој моди?

   Библија каже: „Не дајте да вас и даље обликује овај свет“ (Римљанима 12:2).

 •   Девојке баш и не воле момке који копирају оно што виде у медијима. Ево шта су неке од њих рекле:

  •  „Више ми се допада момак који не глуми него онај који покушава да импресионира друге, а заправо није сигуран у себе. Момак који се труди да одушеви друге на крају испадне смешан!“ (Ана).

  •  „Рекламе шаљу поруку да момци морају имати неки уређај или одређени стил ако желе да се допадну девојкама. Међутим, како сазревају, девојке више обраћају пажњу на друге ствари. Оне запажају њихове особине и како се опходе према другима. На пример, девојке воле искрене и верне момке“ (Данијела).

  •  „’Младић из снова‘ је обично надмен, а ја не желим да будем близу такве особе. Може он бити најлепши на свету, али му то ништа не вреди ако нема лепе особине“ (Дијана).

   За размишљање: Свето писмо за дечака Самуила каже да је „растао и стицао све већу наклоност код Јехове и код људи“ (1. Самуилова 2:26). Које особине треба да развијеш да би то важило и за тебе?

   Библија каже: „Држите се мушки“ (1. Коринћанима 16:13).

 Шта можеш урадити

 •   Не прихватај олако оно што се заступа у медијима. Запази ову библијску изјаву: „Ништа што је у свету – жеља тела и жеља очију и истицање свог иметка – не потиче од Оца, већ потиче од света“ (1. Јованова 2:16).

   Медији стављају нагласак на те жеље и представљају их као нешто нормално. Зато не прихватај олако оно што видиш у медијима. Често се ради о добро смишљеном маркетингу с циљем да се заради новац.

 •   Ради на својој личности. Библија каже: „Обуците нову личност, која се обнавља добрим познавањем Божје воље по слици онога који ју је створио“ – а не према ономе што пласирају медији (Колошанима 3:10).

   Да би поступао по овом савету, размисли опет о особинама о којима је било речи на почетку овог чланка – о особинама које би волео да поседујеш. Зашто не би почео да их развијаш или да их побољшаваш ако их већ имаш?

 •   Пронађи добре узоре. „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар“, пише у Библији (Пословице 13:20). Да ли знаш неког мушкарца из твог окружења који поступа мудро? Можда је то неко из твоје породице, рецимо твој отац, ујак или стриц. То могу бити и твоји зрели пријатељи или познаници. У хришћанској скупштини Јеховиних сведока има много узорних мушкараца. Библија такође спомиње особе на које се можеш угледати. Један од њих је Тит, који је био добар узор млађим мушкарцима (Титу 2:6-8).

   Предлог: Помоћу књиге Примери вере сазнај више о изузетним библијским узорима за мушкарце, као што су Авељ, Ноје, Аврам, Самуило, Илија, Јона, Јосиф и Петар.