Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта да радим након крштења? (1. део): Сачувај добре навике

Шта да радим након крштења? (1. део): Сачувај добре навике

 Ако имаш неку вредну имовину, као што су кућа или ауто, мораш их добро одржавати. Нешто слично се може рећи и за пријатељство с Богом. Како можеш одржавати пријатељство с њим након што се крстиш?

У овом чланку

 Проучавај Божју Реч

 Библијско начело: Чините добра дела и још боље упознајте Бога (Колошанима 1:10).

 Како то да примениш: И након крштења, читај Библију и дубоко размишљај о ономе што прочиташ (Псалам 25:4; 119:97).

 Шта се може десити: Понекад можда нећеш имати вољу да проучаваш и можда закључиш да ти уопште ниси тип за то.

 Шта можеш урадити: Изабери тему која те занима. Проучавање не мора бити досадно ако га учиниш занимљивим и ако проучаваш у време које ти одговара. Не заборави да је твој циљ да заволиш Јехову и његову Реч. Уживаћеш у таквом проучавању, а и много ће ти користити (Псалам 16:11).

 Савет: Побрини се да те ништа не омета док проучаваш.

 Додатна помоћ

 Моли се Јехови

 Библијско начело: „Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и усрдним мољењем изнесите своје молбе Богу“ (Филипљанима 4:6).

 Како то да примениш: Свако пријатељство се темељи на доброј комуникацији. Ти слушаш Бога кад читаш његову Реч, а разговараш с њим кад му се молиш. У молитви можеш од њега тражити оно што ти је потребно, а можеш му и захвалити за све што ради за тебе.

 Шта се може десити: Понекад можда ухватиш себе да у молитви говориш једно те исто, без неких емоција. Можда чак почнеш да се питаш да ли те Јехова уопште слуша и да ли жели да те слуша (Псалам 10:1).

 Шта можеш урадити: У току дана размишљај о томе за шта би могао да се молиш. Ако се нечег сетиш, а у том тренутку не можеш да се помолиш, немој заборавити да касније у току дана то споменеш у молитви. Немој се молити само за себе већ и за друге (Филипљанима 2:4).

 Савет: Ако ти се икад деси да ти молитве постану једноличне, реци то Јехови. Он жели да зна све што те мучи, па чак и ако је то нешто у вези са твојим молитвама (1. Јованова 5:14).

 Додатна помоћ

 Разговарај с другима о својим веровањима

 Библијско начело: „Добро пази како живиш и како поучаваш […] Чинећи то спашћеш и себе и оне који те слушају“ (1. Тимотеју 4:16).

 Како то да примениш: Кад другима говориш о својим веровањима, то уједно јача и твоју веру. Тако ћеш спасти и свој живот, а и живот оних који те слушају.

 Шта се може десити: Понекад можда немаш жељу да другима говориш о томе у шта верујеш, а можда се чак и плашиш да то радиш, нарочито у школи.

 Шта можеш урадити: Немој дозволити да те страх или нека друга емоција спрече да радиш оно што знаш да је исправно. Апостол Павле је написао: „Чак и ако [објављујем добру вест] преко воље, ипак је то мој задатак, који ми је поверен“ (1. Коринћанима 9:16, 17).

 Савет: Можда ти може помоћи неко из скупштине ко је добар у служби. Разговорај с родитељима о томе ко би то могао бити (Пословице 27:17).

 Додатна помоћ

 Буди на свим састанцима

 Библијско начело: „Размишљајмо једни о другима како бисмо се подстицали на љубав и добра дела, и не пропуштајмо своје састанке“ (Јеврејима 10:24, 25).

 Како то да примениш: Главни разлог зашто присуствујемо састанцима јесте тај што на њима славимо Јехову. Али постоје још најмање два разлога зашто је добро да не пропуштамо састанке. Први је тај што на састанцима други могу охрабрити нас, а други је што ми можемо охрабрити њих тако што смо ту на свим састанцима и учествујемо на њима (Римљанима 1:11, 12).

 Шта се може десити: Можда ти понекад на састанцима мисли лутају па не можеш да се концентришеш на поуку, а можда си почео да пропушташ састанке због школе или неких других ствари.

 Шта можеш урадити: Немој занемарити школу, али постави циљ да будеш на сваком састанку и да пажљиво пратиш програм. Укључи се у дискусију и коментариши. Након састанка, похвали барем некога ко је коментарисао или је имао учешће у програму.

 Савет: Припреми се унапред. Преузми апликацију JW Library® и у делу „Састанци“ ћеш наћи материјал за сваки састанак.

 Додатна помоћ