Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Зашто се слагати с братом или сестром?

Зашто се слагати с братом или сестром?

 Ни бољи пријатељи, ни већи непријатељи

 За браћу и сестре се каже да су најбољи пријатељи, али у исто време и најгори непријатељи. Волиш их и они воле тебе, али понекад се једноставно не подносите. „Мој млађи брат ми иде на живце“, каже осамнаестогодишња Хелена. „Тачно зна шта да уради и кад то да уради да би ме извео из такта!“

 Неке несугласице између браће и сестара могу се решити једноставним разговором и договором. Ево неких примера:

  •   Два брата која деле собу можда се свађају јер желе више приватности. Шта је решење? Научите да попуштате и поштујете приватност један другога. Примените библијски савет из Луке 6:31.

  •   Две сестре можда једна од друге без питања узимају одећу. Шта је решење? Разговарајте и договорите се шта се сме, a шта се не сме. Примените библијски савет из 2. Тимотеју 2:24.

 У неким случајевима, несугласице између браће и сестара много су веће и могу имати озбиљне последице. Погледај два примера из Библије.

  •   Марија и Арон су били љубоморни на свог брата Мојсија и то је довело до трагичних догађаја. Прочитај извештај из Бројева 12:1-15. Затим размисли: „Како да пазим да не будем љубоморан на свог брата или сестру?“

  •   Каин је био толико љут на свог брата Авеља да га је убио. Прочитај извештај из Постанка 4:1-12. Затим размисли: „Како да се контролишем кад се наљутим на брата или сестру?“

 Два разлога за добар однос

 Колико год да је тешко добро се слагати с братом или сестром, постоје најмање два разлога зашто је то вредно труда.

  1.   То је знак зрелости. „Раније би ме моје две млађе сестре лако изнервирале“, каже младић по имену Алекс. „Сада сам много стрпљивији и смиренији с њима. Могло би се рећи да сам сазрео.“

     Библија каже: „Ко је спор на гнев, веома је разборит, а ко је нестрпљив, показује лудост“ (Пословице 14:29).

  2.   То је добра вежба за будућност. Ако не можеш да се носиш с манама рођеног брата или сестре како ћеш се носити с манама брачног друга, колеге, послодавца или било кога другог с ким будеш морао да сарађујеш?

     Жива истина: Колико ћеш се касније у животу слагати с другима зависи од тога да ли си научио да разговараш и да се договараш, а породица је идеално место где то можеш научити.

     Библија каже: „Ако је могуће, колико од вас зависи, будите у миру са свим људима“ (Римљанима 12:18).

 Да ли ти треба помоћ да изградиш добар однос с братом или сестром? Прочитај „Шта кажу твоји вршњаци“, а затим попуни радни лист „Слагати се с братом или сестром“.