Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да имам мало приватности?

Како да имам мало приватности?

 Зашто ти родитељи задиру у приватност?

 Твоји родитељи кажу да само брину. Али ти то видиш као нарушавање приватности. На пример:

  •   „Тата ми узме телефон, захтева да му дам лозинку, а затим прегледа све моје поруке“, каже тинејџерка по имену Ерин. „Ако почнем да се буним, он мисли да нешто кријем.“

  •   Дениз, која сада има нешто више од 20 година, сећа се како је њена мама прегледала телефонски рачун. „Најпре би погледала сваки број, а затим би ме питала чији је то број и о чему сам разговарала с том особом.“

  •   Тинејџерка по имену Кајла каже да је њена мама читала њен дневник. „Ту сам писала о својим осећањима, чак и о њој! Након тога сам престала да водим дневник.“

 Закључак: Твоји родитељи су одговорни за тебе и ти не можеш да утичеш на то колико ће они бити искључиви. Да ли ће понекад претеривати? Можда. На сву срећу, постоје ствари које ти можеш да урадиш да се не би осећао као под присмотром.

 Шта можеш урадити

 Буди отворен. Библија нас подстиче да у свему „поштено поступамо“ (Јеврејима 13:18). Потруди се да то примениш у свом односу с родитељима. Што си искренији и отворенији с њима, већа је шанса да ће поштовати твоју приватност.

 За размишљање: Јеси ли до сада оправдао поверење својих родитеља? Да ли се често враћаш кући касније него што би требало? Тајанствен си када је у питању то с ким се дружиш? Не говориш где идеш?

„Трудим се да нађем заједнички језик с родитељима. Не кријем од њих шта се дешава у мом животу. Кажем им све што их занима и они ми због тога верују и поштују моју приватност“ (Дилија).

 Буди стрпљив. Библија каже: „Сами себе проверавајте“ (2. Коринћанима 13:5). Потребно је време да би доказао да заслужујеш поверење, али се труд на крају исплати.

 За размишљање: И твоји родитељи су некада били тинејџери. Шта мислиш, колико то утиче на њихову забринутост за тебе?

 „Мислим да се родитељи сећају својих грешака и не желе да њихови тинејџери направе исте грешке“ (Данијел).

 Покажи разумевање. Пробај да на ствари гледаш из угла својих родитеља. Библија каже да добра жена „води бригу о свим укућанима“ и да добар отац своју децу васпитава „на Јеховин начин“ (Пословице 31:27; Ефешанима 6:4). Једини начин да то постигну јесте да знају шта се дешава у твом животу.

 За размишљање: Да си родитељ и да знаш све то што иначе знаш о тинејџерима, да ли би ти свог сина или ћерку једноставно пустио да воде свој живот и не би постављао никаква питања?

„Када си тинејџер, имаш осећај да ти се родитељи мешају у живот. Сада када сам мало старији, разумем зашто то морају да раде. То је одраз њихове љубави“ (Џејмс).