Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта треба да знам о пушењу обичних и електронских цигарета?

Шта треба да знам о пушењу обичних и електронских цигарета?

 „Ту где ја живим, реткост је срести неког млађег од 25 година ко никада није пушио обичне или електронске цигарете“ (Џулија).

У овом чланку

 Шта треба да знаш

 •   Пушење убија. Никотин, главни агенс у дувану, отровна је супстанца која лако изазива зависност. Према америчком Центру за контролу и превенцију болести, коришћење дувана је „главни превентабилни узрок превремене смрти и обољења широм света“.

   „Радим на радиологији и на ултразвучним снимцима сам видела како пушење утиче на организам. Страшно је видети како су артерије многих бивших пушача зачепљене. Превише ценим своје тело да бих га излагала дуванском диму“ (Тереза).

   Да ли си знао? Цигарете садрже око 7 000 хемикалија, од којих су многе токсичне. Сваке године милиони људи умру од болести повезаних с коришћењем дувана.

 •   Пушењем електронских цигарета уносе се у организам отровне материје. Коришћење електронских цигарета, које се назива и вејповање, стручњаци повезују са обољењем плућа и смрћу. Као и обичне цигарете, многе електронске цигарете садрже никотин. Пошто он ствара зависност, „обликује мозак младих на такав начин да касније лакше постају зависници и од других супстанци“, наводи се у једном извештају о е-цигаретама.

   „Електронске цигарете са разним аромама и укусима нарочито се свиђају деци и тинејџерима. Због тих примамљивих укуса не размишљају о опасностима“ (Миранда).

   Да ли си знао? Пара из електронских цигарета није само вода. Она садржи и штетне материје, чак и тешке метале, које доспевају до плућа пушача.

 Ризици повезани с пушењем обичних и електронских цигарета

 1.  (1) Лошије памћење и слабија способност учења, као и поремећаји пажње и расположења, нарочито код деце у развоју

 2.  (2) Запаљење десни и зубни каријес

 3.  (3) Хронична упала плућа и срчане болести

   Прогресивна астма

   Стомачни проблеми и мучнина

 Шта можеш учинити

 •   Информиши се. Немој веровати у све што чујеш – на пример, да је вејповање безопасно и да ти помаже да се ослободиш стреса. Истражи сам и донеси одлуку на основу тога што си пронашао.

   Библијско начело: „Лаковеран верује свакој речи, а паметан пази на сваки свој корак“ (Пословице 14:15).

   „Када мало боље размислиш о последицама пушења и вејповања, схваташ да то није само безопасна забава, као што је неке познате личности и твоји вршњаци приказују“ (Еван).

   За размишљање: Да ли су млади који пуше или вејпују стварно срећнији? Да ли се лакше боре са стресом или ће се у будућности увалити у још веће проблеме?

 •    Пронађи бољи начин да се бориш са стресом. Здраве активности као што су вежбање, читање и провођење времена с пријатељима који добро утичу на тебе могу те опустити. Нећеш ни осетити потребу да запалиш цигарету кад си заокупљен свим тим добрим стварима.

   Библијско начело: „Од бриге човеку срце клоне, а лепа реч га чини радосним“ (Пословице 12:25).

   „Људи мисле да ће им пушење и вејповање помоћи да смање тензију. Али те ствари у најбољем случају могу пружити само привремено олакшање, а заправо имају трајне последице по здравље. Постоје бољи начини да се изборимо са стресом“ (Анџела).

   За размишљање: Шта теби помаже да се успешно избориш са стресом? Неке идеје можеш наћи у чланку „Кад те бриге притисну“ из серије чланака „Млади питају“.

Тражење спаса у супстанцама које стварају зависност је попут скакања у океан да би се побегло од кише; проблем постаје само још већи!

 •    Буди спреман да се одупреш притиску вршњака. Он може доћи од школских другова или чак преко филмова, ТВ емисија и друштвених мрежа, где се пушење и вејповање често приказују као нешто што је у тренду и што је забавно.

   Библијско начело: „[Зрели људи] су своју способност просуђивања коришћењем увежбали да разликује добро од зла“ (Јеврејима 5:14).

   „Док сам ишла у школу, многи вршњаци су ме поштовали због тога што не пушим и не вејпујем. Кад сам им јасно рекла какав је мој став, чак су ме и бранили. Иако можда звучи чудно, када заузмеш став, то ти је заштита“ (Ана).

   За размишљање: Да ли успеваш да се одупреш притиску вршњака? Размисли о ситуацијама када ти је то пошло за руком. Ако видиш да има места за побољшање, у томе ти може помоћи „Планер за савладавање притиска у школи“ у 15. поглављу књиге Млади питају – практични одговори на њихова питања, 2. том.

 •   Мудро бирај друштво. Мање су шансе да ћеш бити у искушењу да пушиш или вејпујеш ако твоји пријатељи на то гледају исто као и ти.

   Библијско начело: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар, а ко има посла с безумнима, лоше ће проћи“ (Пословице 13:20).

   „Много значи када се дружиш са онима који имају самоконтролу и који се не одају пороцима. Када видиш како су срећни, то те мотивише да будеш попут њих“ (Калвин).

   За размишљање: Да ли те твоји пријатељи подржавају у томе да водиш чист и здрав живот или ти то отежавају?

 Шта рећи о марихуани

 Многи кажу да марихуана није штетна. Али то је далеко од истине!

 •   Млади који користе марихуану ризикују да постану зависници. Студије указују на то да употреба марихуане може трајно оштетити мозак, па чак и смањити коефицијент интелигенције.

 •   Према америчкој Управи за злоупотребу супстанци и ментално здравље, „истраживања показују да је већа вероватноћа да ће људи који користе марихуану имати проблема у међуљудским односима, лошије оцене у школи и мање успешне каријере и да неће бити задовољни животом“.

   „Био сам у искушењу да пробам марихуану, највише због тога што сам хтео да се ослободим стреса. Али кад сам почео да размишљам о томе да бих могао постати зависник, о новцу који бих потрошио на то и последицама по моје здравље, разумео сам да би ми пушење марихуане донело још већи стрес“ (Џуда).